Çağdaş Türk koro müziği dağarının müzik eğitimi öğretmenliği ana bilim dallarında yer alma durumu
The place of contemporary Turkish chore music in music education department
- Tez No: 250878
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. H. SEVAL KÖSE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
 - Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Koro Müziği, Çoksesli Müzik, Dağar, Koro, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı, Contemporary Turkish Chore Music, Chore, Music Teaching Department, Polyphonic Music, Repertory
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, Çağdaş Türk Koro Müziği Dağarının Müzik Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dallarında yer alma durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır.Araştırmada verilerin elde edilmesi amacıyla iki tip veri toplama yöntemi kullanılmıştır. İlk olarak nicel veri toplama yöntemi kullanılmış, bünyesinde MEABD bulunan 19 üniversitede görevli, koro derslerini yürüten ve koro şefliği tecrübesine sahip alan uzmanı akademisyenlere tutum ölçeği uygulanmıştır. Daha sonra tutum ölçeği uygulanan akademisyenlerden tesadüfî olarak 4 akademisyen seçilmiş ve nitel veri toplama yöntemlerinden yüz yüze görüşme tekniği uygulanmıştır. Görüşmeler sırasında katılımcıların izni alınarak ses kayıt cihazı kullanılmış ve araştırmacı tarafından raporlaştırılmak üzere not tutulmuştur.Araştırmadan elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir;İlk olarak ÇTKM kavramı konusunda tek ve geçerli bir tanımlamanın yapılamadığı, bu konuda dağınık olan görüşlerin bir noktada toplanmasına ihtiyaç olduğu görülmüştür. İkinci olarak koro yöneticilerinin ÇTKM yapıtlarına büyük oranda yer verdikleri görülmüştür. Koro yöneticilerinin en çok tercih ettikleri eserlerin halk türkülerinin çok seslendirildiği düzenleme eserler olduğu, özgün ve büyük ölçekli koro eserlerinin bestelenmesine ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Üçüncü olarak akademisyenlerin görüşlerinin kıdem durumları, görev yaptıkları yer ve korist olma durumlarına göre değişmediği, yalnızca bir maddede yer alan konser etkinliğinin amacına uygun program belirleme konusunda 21 yıl ve üzeri tecrübeye sahip olan koro yöneticilerinin daha duyarlı oldukları görülmüştür. Dördüncü olarak MEABD ÇTKM yapıtlarının çalışılması sırasında teknik güçlüklerle karşılaşıldığı bu durumun ÇTKM yapıtlarının MEABD' de yer alma durumunu olumsuz etkilediği görülmüştür.Sonuç olarak, ÇTKM yapıtlarının MEABD koro dağarında yeterince yer aldığı, ancak yeni eserlerin bestelenmesine ihtiyaç olduğu, mevcut eser sayısının yetersiz bulunduğu, bu durumun aynı eserlerin tekrarlanmasına neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the place of Contemporary Turkish Chore Music in Music Education Department has been looked into in details.In the research, two types of data collection methods were used to obtain the data. Firstly, qualitative data collection method was used. The questionnaire was applied to branch expert academicians, who teach chore classes and have the experience of chore chief, working at 19 universities which have MED. Then, 4 academicians, to whom the questionnaire was applied, were chosen randomly and one of the qualitative data collection methods, intense face to face interview technique was applied. During the interview, a voice recorder was used with the permission of the participants and data were noted down to be reported by the researcher.The outcomes of the research are as follows;Firstly, it was noticed that no valid and single definition can be made on CTCM concept and that the scattered ideas should be gathered at one common point. Secondly, it was seen that chore chiefs prefer CTCM productions to a great extent. Among the mostly preferred pieces by chore chiefs are revised choir songs of music where folk music is used. It was noticed that peculiar and big choral pieces need to be produced. Thirdly, it was found out that the thoughts of the academicians did not change due to their professional level, where they work or whether they are chore singers or not. It was seen only at one point that 21 years or more experienced chiefs are more sensitive in identifying appropriate program for the aim of the activity. As the fourth point, it was noticed that technical difficulties occurred during MTD CTCM rehearsals and that this situation brought about problems even if it does not negatively affect the Place of Contemporary Turkish Chore Music in The Music Education Department.As a result, it was found out that CTCM products do take place in MTD chore index; nevertheless, new pieces of art need to be produced and the current number of musical products is inadequate, which causes the same ones to be repeated.