Futbolcularda stratejik şekerlemenin bazı anaerobik performanslara etkisi: Kronotip açısından değerlendirme
The impact of strategic napping on some anaerobic performance in soccer players: Evaluation in terms of chronotype
- Tez No: 941915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik, Futbol, Kronotip, Performans, Şekerleme, Anaerobic, Chronotype, Nap, Performance, Soccer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Farklı şekerleme stratejileri ve anaerobik test kombinasyonlarının değerlendirilmesi, anaerobik performansı anlamak ve optimize etmek için önemli bir araştırma alanını oluşturmaktadır. Bu bağlamda, farklı şekerleme sürelerinin ve anaerobik performans testlerinin çeşitli katılımcı gruplarında uygulanması, mevcut araştırma alanının genişletilmesine katkı sağlayacaktır. Bu yarı deneysel çalışma, futbolcuların kronotiplerini dikkate alarak farklı stratejik şekerleme protokollerinin anaerobik performansları üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: 16 gönüllü erkek futbolcu, şekerleme yapılmayan (N0), 25 dakikalık (N25) ve 45 dakikalık şekerleme (N45) yapılan protokoller çerçevesinde her biri arasında 48 saatlik bir aralık bulunan üç test oturumuna katılmıştır. Katılımcılar öncelikle Morningness-Eveningness Questionnaire, The Pittsburgh Sleep Quality Index ve Profile of Mood States Questionnaire veri toplama araçlarına, sonrasında her bir şekerleme protokolünden sonra, The Hooper Questionnaire, Pro Agility Test ve her tekrarından sonra Rate of Perceived Exertion değerlerinin alınacağı Repeated-Sprint Ability testlerine tabi olmuştur. Bulgular: Stratejik şekerleme protokollerinin futbolcuların anaerobik performans parametreleri üzerindeki etkileri farklılık göstermiştir. Pro Agility Test sonuçları, şekerleme sürelerinin artmasıyla anlamlı düzeyde iyileşirken, algılanan zorluk düzeyi skorlarında azalma tespit edilmiştir. Repeated-Sprint Ability Test sonuçlarında anlamlı bir değişiklik gözlenmezken, uyku kalitesi ve duygudurum sonuçları, şekerleme protokollerinin fizyolojik ve psikolojik süreçler üzerindeki önemini ortaya koymuştur. Sonuç: Stratejik şekerleme protokolleri, futbolcuların anaerobik performansı üzerinde önemli etkiler yaratmıştır. Çeviklik ve algılanan zorluk düzeylerinde gözlenen olumlu değişimler, şekerleme sürelerinin performans üzerindeki akut etkilerini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte uyku kalitesi, zindelik ve duygudurum değişkenlerinin protokollerin üzerindeki etkileri, dinlenme stratejilerinin spor performansını optimize etmedeki potansiyelini vurgulamaktadır. Bulgular, gelecekte farklı gruplarla yapılacak bireyselleştirilmiş çalışmalar için temel oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study examines the impact of different strategic nap protocols on the anaerobic performance of soccer players, considering their chronotype. The research aims to expand understanding in this field by analyzing various nap durations and their effects on key performance metrics, contributing to the development of more effective recovery strategies. Material and Method: 16 male soccer players participated in three experimental sessions spaced 48 hours apart, following protocols of no nap (N0), a 25-minute nap (N25), and a 45-minute nap (N45). Participants first completed the Morningness-Eveningness Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Index, and Profile of Mood States Questionnaire. Following each nap protocol, they underwent the Hooper Questionnaire, Pro Agility Test, and Repeated-Sprint Ability Test, with Rate of Perceived Exertion scores collected after each repetition. Results: Strategic nap protocols had varied effects on anaerobic performance parameters. The Pro Agility Test showed notable improvements with longer nap durations, while perceived exertion scores were significantly reduced. Although the Repeated-Sprint Ability Test results did not show significant changes, results of sleep quality and mood states highlighted the beneficial role of napping protocols in supporting both physiological and psychological processes. Conclusion: Strategic napping positively influenced agility performance and reduced perceived exertion levels in soccer players, indicating its short-term effectiveness for recovery. The findings underscore the potential of tailored nap protocols to enhance both physical and psychological readiness. This study may provide a foundation for future research involving individualized approaches and diverse participant groups, paving the way for optimizing sports performance through strategic recovery interventions.