SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA SOSYAL ANKSİYETE İLE OBEZİTE ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Evaluation of the Relationship Between Social Anxiety and Obesity Among Healthcare Workers
  1. Tez No: 983387
  2. Yazar: RABİA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal anksiyete bozukluğu, obezite, sağlık çalışanları, duygusal yeme, fiziksel aktivite, Liebowitz sosyal anksiyete ölçeği, Social anxiety disorder, obesity, healthcare workers, emotional eating, physical activity, Liebowitz Social Anxiety Scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde 01.08.2024-31.12.2024 tarihleri arasında görev yapan sağlık çalışanları arasında sosyal Anksiyete ile Obezite arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel nitelikteki bu araştırmaya, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde 01.10.2024-31.12.2024 tarihleri arasında görev yapan 5000 sağlık çalışanından toplam 422 sağlık çalışanı dâhil edilmiştir. Araştırmanın verileri araştırmacı doktor tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile sağlık çalışanlarına anket yapılarak toplanmıştır. Uygulanan anket formu üç kısımdan oluşturulmuştur. Birinci kısımda sosyodemografik veriler içeren anket formu, ikinci kısımda katılımcıları beden kitle indeksi ve bel çevresi ölçümü; üçüncü kısımda ise katılımcıların sosyal anksiyete seviyelerini değerlendiren Liebowitz Sosyal Anksiyete ölçeği Türkçe versiyonu kullanıldı. Veriler SPSS 27.0 programında analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen katılımcıların yaş ortalaması 37,0 ± 10,3 yıl olup, %54,5'i kadın, %45,5'i erkekti. Katılımcıların medeni durumlarına göre dağılımları incelendiğinde; %64,2'si evli, %35,8'i bekâr ve boşanmış/dul olduğu görüldü. Katılımcıların %29,1'nin kronik rahatsızlığı olduğu görüldü. Araştırma, sosyal anksiyetesi yüksek olan sağlık çalışanlarında obezite oranlarının da daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Sosyal anksiyetenin duygusal yeme davranışlarını tetikleyerek obezite riskini artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca, stres ve sosyal kaygının metabolizma üzerinde olumsuz etkiler yaratarak kilo artışını hızlandırdığı bulunmuştur. Sosyal anksiyete ve obezite arasındaki ilişki karşılıklı bir etkileşim sergileyerek her iki durumu da güçlendirmektedir. Bu süreç içinde, sosyal kaygı nedeniyle daha az fiziksel aktiviteye katılan sağlık çalışanlarının obezite riskinin arttığı belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, sosyal anksiyete ve obezite arasında sağlık çalışanları arasında önemli bir ilişki bulunmakta olduğunu göstermektedir. Çalışmamız sonucunda, sağlık personelinde sosyal anksiyete rahatsızlıklarının görülen bir sorun olduğu ve hareketsizlik ve yeme alışkanlıklarının düzensiz olması sonucuna baktığımızda obeziteye doğru gidişin artmış olduğunu saptadık. Bu çalışma, sağlık çalışanları arasında anksiyete ve obezite arasındaki ilişkiyi inceleyerek sağlık çalışanlarına yönelik önleyici fiziksel aktivite programlarının yaygınlaştırılması, bu rahatsızlıkların etkilerini azaltmada önemli rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the relationship between social anxiety and obesity among healthcare workers employed at Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital between August 1, 2024, and December 31, 2024. Materials and Methods: This cross-sectional study included 422 healthcare professionals selected from a total of 5,000 staff members working at Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital between October 1, 2024, and December 31, 2024. Data were collected through face-to-face interviews conducted by the researcher using a structured questionnaire. The questionnaire consisted of three sections: the first covered sociodemographic data, the second included measurements of body mass index (BMI) and waist circumference, and the third assessed social anxiety levels using the Turkish version of the Liebowitz Social Anxiety Scale. The data were analyzed using SPSS version 27.0. Results: The mean age of the participants was 37.0 ± 10.3 years; 54.5% were female and 45.5% male. Regarding marital status, 64.2% were married and 35.8% were single, divorced, or widowed. Chronic diseases were reported by 29.1% of participants. The study revealed a higher prevalence of obesity among healthcare workers with elevated social anxiety. Social anxiety was found to trigger emotional eating behaviors, increasing the risk of obesity. Furthermore, stress and social anxiety were shown to negatively affect metabolism, contributing to weight gain. A bidirectional relationship between social anxiety and obesity was identified, with each condition exacerbating the other. Additionally, healthcare workers with higher social anxiety were found to engage in less physical activity, further increasing their risk of obesity. Conclusion: This study demonstrates a significant association between social anxiety and obesity among healthcare professionals. The findings highlight that social anxiety is a prevalent issue within this group, and, coupled with physical inactivity and irregular eating habits, it contributes to an increased risk of obesity. Promoting preventive physical activity programs tailored for healthcare workers may play a critical role in mitigating the effects of both social anxiety and obesity.