Bariatrik cerrahi sonrası Sleeve Gastrektomi ile Roux-en-Y gastrik bypass operasyonlarında telomer uzunluk farkının karşılaştırılması
Comparison of telomere length differences following bariatric surgery between Sleeve Gastrectomy and Roux-en-Y gastric bypass procedures
  1. Tez No: 983405
  2. Yazar: OZAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite cerrahisi, Telomeraz, Bariatric surgery, Telomerase
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bariatrik cerrahinin komorbiditeleri düzelttiği ve hastaların yaşam süresini arttırdığı biliniyor. Literatürde bununla ilgili yapılmış çalışmalar da mevcuttur. En sık yapılan bariatrik cerrahi Sleeve Gastrektomi ve Roux-en-Y Gastrik Bypass operasyonlarıdır. Bu çalışmanın amacı bu iki ameliyat tekniği arasında telomer uzunluğu bakımından fark olup olmadığını tespit etmektir. Yöntemler: Hastanemizin Genel Cerrahi Kliniği'nde Mart 2022 ve Mayıs 2023 yılları arasında morbid obezite nedenli Sleeve Gastrektomi ve Roux-en-Y Gastrik Bypass ameliyatları yapılan 18-65 yaş arası hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1.yılda periferik kanlarından DNA izolasyonu ve Real Time PCR ile analizi sonucu rölatif telomer uzunlukları hesaplandı. Daha sonra istatistiksel değerlendirmesi yapıldı. Bulgular: Çalışmada 57 hasta değerlendirildi. Bu hastaların 22'sine roux-en-y gastrik bypass, 35'ine sleeve gastrektomi operasyonu yapıldı. Bu hastaların periferik kanlarındaki DNA izole edildikten sonra Real Time PCR ile hesaplanan rölatif telomer uzunlukları her iki grubun kendi içinde ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1.yıla göre ve her iki grubun arasında ameliyat sonrası 1.yıla göre kıyaslandı ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Bariatrik cerrahinin metabolik etkileri iyi bilinmekle birlikte, bu cerrahilerin hücresel düzeyde yaşlanma belirteci olan telomer uzunluğu üzerindeki etkileri halen tartışmalıdır. Bulgularımız, bariatrik cerrahinin kısa vadede telomer uzunluğu üzerinde belirgin bir etki yaratmadığını, ancak bu etkinin daha uzun takip süreleri boyunca değişebileceğini göstermektedir. Özellikle metabolik ve inflamatuar parametrelerdeki iyileşmenin, uzun vadede telomer stabilitesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın telomer uzunluğu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki bulamamasının temel nedenlerinden biri, takip sürecinin sadece 1 yıl ile sınırlı olması ve hasta sayısının görece az olması olarak düşünülebilir. Bu nedenle, daha uzun takip süreleri ile daha geniş örneklem gruplarında yapılacak ileri araştırmalar telomer biyolojisi ve bariatrik cerrahinin olası etkilerini daha iyi aydınlatabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is well established that bariatric surgery improves comorbid conditions and increases patients life expectancy. Several studies in the literature have supported these findings. The most commonly performed bariatric procedures are sleeve gastrectomy and Roux-en-Y gastric bypass. The aim of this study is to determine whether there is a difference in telomere length between these two surgical techniques. Methods: Patients aged between 18 and 65 who underwent Sleeve Gastrectomy or Roux-n-Y Gastric Bypass for morbid obesity at our hospital's General Surgery Department between March 2022 and May 2023 were included in the study. Peripheral blood samples were collected preoperatively and at 1 year postoperatively. DNA was isolated from the samples, and relative telomere length was measured using Real-Time PCR. Statistical analyses were then performed. Results: A total of 57 patients were evaluated in the study. Of these, 22 under went roux-en-y gastric bypass and 35 under went sleeve gastrectomy. After isolating DNA from thepatients peripheral blood samples, relative telomere lengths were calculated using Real-Time PCR. Telomere lengthswere compared within each group by assessing preoperative and one-year postoperative values, as well as between the two groups based on one-year postoperative measurements. No statistically significant differences were observed in any of the comparisons. Conclusion: While the metabolic effects of bariatric surgery are well established, its impact on telomere length—a key biomarker of cellular aging—remains controversial. Our findings suggest that bariatric surgery does not exert a significant effect on telomere length in the short term; however, this effect may evolve over longer follow-upperiods. Improvements in metabolic and inflammatory parameters may be associated with telomere stability in the longrun. One of the main reasons for the lack of statistically significant differences in telomere length observed in this study could be the relatively short follow-up duration of only one year and the limited sample size. Therefore, future studies with larger cohorts and extended follow-up periods are warranted tobetter elucidate the relationship between telomere biology and bariatric surgery.