Obezite cerrahisi sonrası gelişen cerrahi ve cerrahi dışı komplikasyonlar: Sıklığı ve yönetimi
Surgical and non-surgical complications after bariatric surgery: Frequency and management
  1. Tez No: 852593
  2. Yazar: ABDULLAH FATİH SANCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL OSKAY KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, komplikasyon, sleeve gastrektomi, Roux-en-Y gastrik bypass, Bariatric surgery, complications, sleeve gastrectomy, Roux-en-Y gastric bypass
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde yaygınlığı artmakta olan morbid obezite ve bunun en etkili tedavi şekli olan bariatrik ve metabolik cerrahi sıklığı artmaktadır. Her cerrahi operasyon gibi bu operasyonun da komplikasyonları bulunmaktadır. Ancak literatürde morbid obezite cerrahisi sonrası gelişen komplikasyonların klinik etkisine dair veri kısıtlıdır. Çalışmamız ile bu eksikliği gidermekle beraber obezite cerrahisi sonrası yoğun bakım disiplini içerisinde komplikasyon yönetimine ışık tutmayı amaçladık. Materyal Ve Metod: Ankara S.B.Ü. Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 1 Temmuz 2016 -15 Mart 2020 tarihleri arasında obezite cerrahisi (Roux-en-Y gastrik bypass ve sleeve gastrektomi) yapılan ve en az 48 saat boyunca Genel Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip ve tedavisi yapılan hastaların verileri taranmış ve kayıt altına alındı. Bu tarihler arasında toplam 216 hastanın verisine ulaşıldı. Bulgular: Ankara S.B.Ü. Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 1 Temmuz 2016 -15 Mart 2020 tarihleri arasında obezite cerrahisi (Roux-n-y gastrik bypass ve sleeve gastrektomi) yapılan ve en az 48 saat boyunca Genel Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip ve tedavisi yapılan hastaların verileri tarandı. Hastalarda cinsiyetin, preoperatif biyokimyasal değerlerin, laktat düzeyinin, hastanede yattığı gün sayısının, postoperatif aldığı çıkardığı dengesinin komplikasyon gelişiminde istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuçlar: Hasta takibinde karşılaşılabilecek anormal klinik bulgular takip eden hekim tarafından bilinmeli ve bu bulgulara karşı alarm durumunda olunmalıdır. Hastaların preoperatif değerlendirilmesindeki biyokimyasal değerleri gelişebilecek komplikasyonlar hakkında uyarıcı olabilir. Bariatrik ve metabolik cerrahi geçiren ve yoğun bakım ünitesinde takip gerektiren hastalarda gelişebilecek komplikasyonların sıklığının, belirtilerinin ve yönetiminin bilinmesinin hasta mortalitesini ve morbiditesini önemli ölçüde azaltacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: The prevalence of morbid obesity is increasing today and the frequency of bariatric and metabolic surgery, which is the most effective treatment modality for it, is increasing. Like any surgical operation, this operation also has complications. However, there is limited data in the literature on the clinical effect of complications after morbid bariatric surgery. In addition to eliminating this deficiency with our study, we aimed to shed light on the management of complications within the discipline of intensive care after bariatric surgery. Materials and Methods: Data of patients who underwent obesity surgery (Roux-en-Y gastric bypass and sleeve gastrectomy) and were followed and treated in the General Surgery Intensive Care Unit for at least 48 hours were scanned and recorded. Data from a total of 216 patients were accessed. Results: Gender, preoperative biochemical values, lactate level, number of days in the hospital, and postoperative intake and discharge balance were found to be statistically significant in the development of complications. Discussion: Abnormal clinical findings that may be encountered during patient follow-up should be known by the physician and be alert to these findings. Biochemical values in the preoperative evaluation of patients may be warning about possible complications. We believe that knowing the frequency, symptoms and management of complications that may develop in patients who undergo bariatric and metabolic surgery and require follow-up in the intensive care unit will significantly reduce patient mortality and morbidity.