Laparaskopik kolesistektomi operasyonu geçirecek hastalarda eksternal oblik interkostal plan bloğu ile erektör spina plan bloğunun postoperatif analjezi üzerine etkinlikleri
The effects of external oblique intercostal plan block and erector spina plan block on postoperative analgesia in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy operation
- Tez No: 983412
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL YÜCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Eksternal oblik interkostal plan bloğu, erektör spina fasyal plan bloğu, laparoskopik kolesistektomi, postoperatif analjezi, ağrı, External oblique intercostal plane block, erector spina fascial plane block, laparoscopic cholecystectomy, postoperative analgesia, pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Laparaskopik kolesistektomi (LK), günümüzde yaygın uygulanan üst abdominal operasyonlardan biridir ve postoperatif ağrı yönetiminde çeşitli analjezi yöntemleri uygulanmaktadır. Eksternal oblik interkostal plan bloğu (EOPB) ve erektör spina plan bloğu (ESPB) üst batın cerrahilerinde dermatomal duyusal blokaj sağlayan yeni bloklardır. Laparoskopik karın cerrahilerinde multimodal analjezi yaklaşımı içinde kullanılabilirler. Çalışmamızın amacı, ESPB'nin LK'de EOPB'ye göre postoperatif ağrı skoruna ve opioid tüketimine olan etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Etik Kurul onayı (04.04.24 ilk yayın tarihi, 01.10.24 karar tarihi ve 2024/17/840-938 karar nolu) ve bilgilendirilmiş hasta onamları alındıktan sonra çalışmamıza; 18-65 yaş arası, (American Society of Anesthesiologist) ASA risk skoru I ve II olan, genel anestezi altında elektif LK operasyonu uygulanan 90 hasta dahil edildi. Randomizasyon için kapalı zarf yöntemi kullanılarak hastalar, ESPB, EOPB ve Kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. ESPB grubundaki hastalara anestezi indüksiyon sonrası cerrahi kesi öncesi preoperatif olarak; T7-8 seviyesinde 20 mL (10 mL %0,5 bupivakain ve 10 mL %2 lidokain) kullanılarak bilateral ESPB uygulandı. EOPB grubundaki hastalara anestezi indüksiyon sonrası cerrahi kesi öncesi preoperatif olarak 20 mL (10 ml %0,5 bupivakain ve 10 mL %2 lidokain) kullanılarak EOPB uygulandı. Postoperatif dönemde hastanın dinlenme halindeki VAS ≥4 olduğunda kurtarıcı doz olarak 50mg deksketoprofen trometamol uygulandı. Kurtarıcı doz analjezi uygulanmasına rağmen 1.saatte ağrısı geçmeyenlere 50 mg tramadol uygulanması planlandı. Klinik ve demografik veriler toplandı ve analiz edildi. Bulgular: Demografik veriler, süreler, komplikasyon, bulantı, kusma ve hastaların vital bulguları arasında istatistiksel anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). EOPB ve ESPB gruplarında hasta memnuniyeti Kontrol grubundan anlamlı (p<0.05) olarak daha yüksekti. EOPB ve ESPB grupları arasında hasta memnuniyeti anlamlı (p>0.05) farklılık göstermemiştir. Kontrol grubunda 15.dakika ve 2.,4.,8.,12.,16.,24. saat istirahat ve dinamik VAS skoru EOPB ve ESPB gruplarından daha yüksekti. EOPB grubunda 2.,4.,8. saat istirahat ve dinamik VAS skoru ESPB'ye göre daha yüksekti. EOPB ve ESPB gruplarında ilk analjezi ihtiyacı Kontrol grubunundan anlamlı daha yüksekti. Kontrol grubunda 0-4, 4-8, 8-24 ve 0-24 saat analjezi ihtiyacı EOPB ve ESPB gruplarından olarak daha yüksekti. EOPB grubunda 4-8 ve 0-24 saat analjezi ihtiyacı ESPB grubundan anlamlı (p<0.05) olarak daha yüksekti. (0-24 saat; analjezi tüketimi; EOPB 50.00 mg (12.50-100.00), ESPB 0.00 mg (0.00-50.00), Kontrol 100.00 mg (100.00-150.00). Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi sonrası hem ESPB hem de EOPB'nin postoperatif analjezide etkili olduğu görülmüştür. Klinik pratiğe yönelik olarak ESPB'nin daha uzun süreli analjezi sağladığı EOPB'nin ise teknik olarak daha kolay uygulanabilir olduğu ve hızlı etki sağladığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Laparoscopic cholecystectomy (LC) is one of the most common upper abdominal operations and various analgesia methods have been applied for postoperative pain management. External oblique intercostal plan block (EOPB) and erector spina plan block (ESPB) are new blocks that provide dermatomal sensory blockade in upper abdominal surgery. They can be used as part of multimodal analgesia in laparoscopic abdominal surgery. The aim of our study was to investigate the effect of ESPB on postoperative pain score and opioid consumption in LK compared to EOPB. Materials and Methods: After obtaining Health Sciences University Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Ethics Committee approval (04.04.24 first publication date, 01.10.24 decision date and 2024/17/840-938 decision number) and informed patient consents, 90 patients aged 18-65 years, with ASA (American Society of Anesthesiologist) risk scores I and II, undergoing elective LK operation under general anaesthesia were included in our study. Patients were divided into three groups as ESPB, EOPB and Control group by using closed envelope method for randomisation. Patients in the ESPB group underwent bilateral ESPB using 20 mL (10 mL 0.5% bupivacaine and 10 mL 2% lidocaine) at the level of T7-8 preoperatively before surgical incision after anaesthesia induction. Patients in the EOPB group underwent EOPB using 20 mL (10 mL 0.5% bupivacaine and 10 mL 2% lidocaine) preoperatively before surgical incision after induction of anaesthesia. In the postoperative period, 50 mg dexketoprofen trometamol was administered as a rescue dose when the patient's resting VAS was ≥4. If the pain did not resolve in the 1st hour despite the administration of rescue dose analgesia, 50 mg tramadol was planned to be administered. Clinical and demographic data were collected and analysed. Results: There was no statistically significant difference between demographic data, duration, complications, nausea, vomiting and vital signs of the patients (p>0.05). Patient satisfaction was significantly (p<0.05) higher in the EOPB and ESPB groups than in the Control group. Patient satisfaction did not differ significantly (p>0.05) between EOPB and ESPB groups. Resting and dynamic VAS scores at 15 minutes and 2,4,8,12,16,24 hours were higher in the control group than in the EOPB and ESPB groups. Resting and dynamic VAS scores at 2, 4, 8 hours were higher in the EOPB group than in the ESPB group. The need for initial analgesia was significantly higher in the EOPB and ESPB groups than in the control group. The need for analgesia at 0-4, 4-8, 8-24 and 0-24 hours was significantly higher in the control group than in the EOPB and ESPB groups. The need for analgesia at 4-8 and 0-24 hours was significantly (p<0.05) higher in the EOPB group than in the ESPB group. (0-24 hours; analgesia consumption ; EOPB 50.00 mg (12.50-100.00), ESPB 0.00 mg (0.00-50.00), Control 100.00 mg (100.00-150.00). Conclusion: Both ESPB and EOPB were found to be effective in postoperative analgesia after laparoscopic cholecystectomy. For clinical practice, it should be taken into consideration that ESPB provides longer lasting analgesia and EOPB is technically easier to apply and provides rapid effect.