Pre-disaster location and replenishment of emergency relief items via mathematical programming approaches
Matematiksel programlama yaklaşımları ile acil yardım malzemelerinin afet öncesinde konumlandırılması ve ikmali
  1. Tez No: 983417
  2. Yazar: ELİF YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL BAYKASOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tesis yer seçimi, Site selection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Doğal afetlerin ardından can kayıplarının azaltılabilmesi için hızlı müdahale büyük önem taşımaktadır. Afet sonrası ilk 72 saat içinde yardım malzemeleri ile arama-kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşması istenmeyen kayıpları minimize etmeyi sağlamaktadır. Belirli bölgelerde yardım malzemelerinin depolandığı afet depoları bulunsa da afet sonrası yaşanan ulaşım problemleri, bu malzemelerin kısa sürede afet bölgesine ulaştırılmasını güçleştirmektedir. Bu nedenle, riskli bölgelerde önceden konumlandırılmış depolama alanlarının oluşturulması, etkin bir afet müdahalesi için kritiktir. İlk yardım çantaları ve arama-kurtarma ekipmanları gibi temel malzemelerle donatılmış afet konteynerleri, afet sonrası hızlı müdahale sağlamaktadır. Ancak bazı malzemelerin bozulabilir nitelikte olması, konteynerlerin düzenli bakım ve yenileme planlamasına ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır. Konteynerlerin stratejik yerlere konumlandırılması ve içerdiği malzemelerin kullanıma hazır olması, etkin müdahale için hayati önem taşımaktadır. Bu motivasyonla, bu tezde, her iki problemi bütünleşik biçimde ele alan bir yaklaşım önermektedir. İlk olarak, aday lokasyonlar Çizge Teorisi ve Matris Yaklaşımı temelli bir bulanık çok kriterli karar verme modeli ile değerlendirilmiş ve her lokasyon için uygunsuzluk değeri hesaplanmıştır. Daha sonra, bu değerler kullanılarak konteyner konumlarının ve yenileme rotalarının eşzamanlı belirlendiği özgün bir leksikografik optimizasyon modeli geliştirilmiş ve model Python 3.11 ile kodlanmış ve Gurobi 12 çözücüsü kullanılarak çözülmüştür. İzmir'in Narlıdere ilçesinde gerçekleştirilen vaka çalışması farklı parametre senaryoları altında test edilmiş ve modelin etkin performans gösterdiği ortaya konmuştur. Sonuçlar, afet konteynerleri özelinde bulanık karar analizi ile leksikografik optimizasyonu entegre eden ilk çalışma olarak literature özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapid intervention within the 72 hours following a disaster is crucial for reducing casualties, creating an urgent need for relief supplies and search-and-rescue teams. Although warehouses stocked with relief items exist in certain regions, post-disaster transportation disruptions often hinder the timely delivery of these supplies. Therefore, establishing pre-positioned storage facilities in high-risk regions is essential for effective disaster response. Disaster containers, which are customized freight units equipped with items like first-aid kits and search-and-rescue equipment, enable quick response after a disaster. However, the perishable nature of some of these items necessitates maintenance and replenishment to ensure usability. Strategically locating disaster containers and keeping their contents ready-to-use are vital for improving disaster preparedness and response efficiency. However, to the best of our knowledge, no study has simultaneously addressed the location selection of disaster containers and the planning of the replenishment of items. To fill this gap, this study proposes an integrated framework that considers both aspects together. First, candidate locations are evaluated using a fuzzy multi-criteria decision-making (MCDM) model based on the Graph Theory and Matrix Approach to generate undesirability scores. These scores are then incorporated into a novel lexicographic optimization model that determines container locations and replenishment routes simultaneously. The proposed model is implemented in Python 3.11 and solved with the Gurobi 12 optimization solver. A real-world case study in Narlıdere, Izmir, under multiple parameter scenarios confirms the robustness of the framework and its contribution as the first study integrating fuzzy decision analysis with lexicographic optimization for disaster container planning.