Alt ekstremite dizilimine ait radyografik bulguların takibi ve değişim analizi
- Tez No: 983416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ENES KAYAALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Alt ekstremite dizilimi, Gonartroz, HKA açısı, Kellgren- Lawrence evresi, Mekanik aks, Radyografi, Alignment, Hip-Knee-Ankle angle, Knee osteoarthritis, Lower extremity, Radiographic progression, Radiography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmataloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gonartroz sürecinde alt ekstremite diziliminde meydana gelen yapısal değişimleri daha iyi anlayabilmek için, aynı bireylerde zaman içinde elde edilen radyografik parametrelerin sistematik olarak analiz edilmesidir. Özellikle varus dizilimi ile karakterize edilen alt ekstremite dizilim bozukluğu olgularında, alt ekstremite dizilimine ilişkin radyografik parametrelerin zaman içerisindeki değişimlerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, bu parametrelerdeki değişimlerin gonartrozun radyolojik evreleriyle olan ilişkisi de incelenmiştir. Yöntem: Bu retrospektif çalışma, 2015–2024 yılları arasında İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, en az 24 ay arayla uygun teknikle çekilmiş bacak uzunluk grafilerine sahip, 18 yaş ve üzeri, alt ekstremitede ortopedik cerrahi öyküsü bulunmayan 136 hasta (99 kadın, 37 erkek) dahil edilmiştir. Her hastanın sağ ve sol dizleri ayrı ayrı değerlendirilerek toplamda 272 alt ekstremite dizilim verisi analiz edilmiştir. Ölçülen radyografik parametreler arasında kalça-diz-ayak bileği (Hip-Knee-Ankle-HKA) açısı, mekanik aks deviasyonu yüzdesi (MAD%), lateral distal femoral açı (LDFA), medial proksimal tibial açı (MPTA), eklem çizgisi uyum açısı (joint line congruency angle-JLCA), femoral eklem hattı açısı (femoral joint line angle-FJLA) ve tibial eklem hattı açısı (tibial joint line angle-TJLA) yer almaktadır. Ayrıca, tüm hastaların gonartroz derecelendirmesi Kellgren-Lawrence (KL) evresi kullanılarak belirlenmiştir. Tüm ölçümler, dijital PACS sistemi üzerinden iki bağımsız gözlemci tarafından gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel Yöntemler: Veriler SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiştir. Zaman içindeki görülen değişimler paired t-testi veya Wilcoxon testi ile değerlendirilmiştir. KL evresi değişimi gibi kategorik değişkenlere göre grup karşılaştırmaları için bağımsız örneklemler t-testi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Parametreler arası ilişkiler Pearson veya Spearman korelasyon testleriyle analiz edilmiş, HKA değişimi ile ilişkili değişkenler çoklu regresyon modeli ile belirlenmiştir. Ölçüm hatasının üzerinde kabul edilebilecek anlamlı değişiklikler için Minimal tespit edilebilir değişiklik (Minimal Detectable Change-MDC) eşikleri hesaplanmış ve analizlerde referans alınmıştır. Gözlemciler arası ve gözlemci içi güvenilirlik, Intraclass Correlation Coefficient (ICC) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 58 ± 11,5 yıl (min=19, maks=86), ortalama takip süresi ise 50,7 ± 22,4 ay (min=24,37, maks=110,93) olarak belirlenmiştir. Zaman içerisinde HKA, JLCA, FJLA ve TJLA değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar gözlemlenmiştir (p < 0,05). Buna karşılık, MPTA değerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptanmıştır. KL evresi ilerlemesi ile en güçlü korelasyonu HKA (r= 0.456 p<0.01) ve MAD% değişimleri (r= −0.467, p<0.01) göstermiştir. HKA'daki zaman içindeki artışın en güçlü belirleyicileri JLCA (r= 0.608, p<0.01) ve MAD% (r= −0.956, p<0.01) olarak ortaya çıkmıştır. KL evrelerine göre değişim kriter alınarak yapılan incelemede, erken evre gonartroz bulgusu olan hastaların HKA açısı değişimi ile en güçlü ilişkiyi JLCA (b= 0.210, p<0.01), LDFA (b= 0.129, p<0.01) ve MPTA (b= −0.104, p<0.01) göstermiştir. Son evreye ilerleyen veya iki evre ilerleyen gonartroz hastalarında ise, HKA ile en güçlü ilişkiyi JLCA (b= 0.292, p<0.01), MPTA (b= −0.187, p<0.01) ve LDFA (b= 0,153, p<0.01) göstermiştir. FJLA ve TJLA değerleri HKA ile zayıf korelasyon göstermiştir (p> 0.05). Sonuç: Bu çalışma, alt ekstremite dizilimine ait radyolojik parametrelerde zaman içinde meydana gelen değişimlerin, deformite progresyonuna dair anlamlı morfolojik ve etiyolojik bilgiler sağladığını ortaya koymuştur. Buna göre HKA açısı artışındaki en güçlü etkenler sırasıyla JLCA ve LDFA'daki artış ve MPTA'daki azalmadır. KL erken evrelerinde seyreden gonartrozda bu etkinin sırası değişmezken, ilerleyen evrelerde JLCA, MPTA ve LDFA sırası izlenmiştir. Elde edilen veriler, aynı kişilerde varus dizilim bozukluğunun zaman içindeki ilerlemesini analiz etmede önemli bilgiler sağlamış ve bireyselleştirilmiş takip ile tedavi yaklaşımlarının planlanmasında yol gösterici olabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to systematically analyze radiographic parameters obtained longitudinally from the same individuals to better understand the structural changes occurring in lower extremity alignment throughout the progression of gonarthrosis. Specifically, the study sought to evaluate temporal changes in radiographic parameters related to lower limb alignment in cases characterized by varus malalignment. Furthermore, the relationship between these parameter changes and the radiological stages of gonarthrosis was also investigated. Methods: This retrospective study was conducted at Istanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital between 2015 and 2024. A total of 136 patients (99 females, 37 males), aged 18 years and older, with no history of orthopedic surgery involving the lower extremities and possessing leg length radiographs obtained with appropriate technique at least 24 months apart, were included in the study. Each patient's right and left knees were evaluated separately, resulting in a total of 272 lower extremity alignment data points. The radiographic parameters measured included the Hip-Knee- Ankle (HKA) angle, Mechanical Axis Deviation percentage (MAD%), Lateral Distal Femoral Angle (LDFA), Medial Proximal Tibial Angle (MPTA), Joint Line Congruency Angle (JLCA), Femoral Joint Line Angle (FJLA), and Tibial Joint Line Angle (TJLA). The severity of gonarthrosis in all patients was classified according to the Kellgren- Lawrence (KL) grading system. All measurements were performed independently by two observers using the digital PACS (Picture Archiving and Communication System). Statistical Analysis: Data were analyzed using SPSS version 25.0. Changes observed over time were assessed using the paired t-test or the Wilcoxon signed-rank test, depending on normality. For group comparisons based on categorical variables such as changes in KL stage, independent samples t-tests or Mann-Whitney U tests were used. Relationships between parameters were analyzed using Pearson or Spearman correlation tests. Variables associated with changes in the HKA angle were identified using a multiple regression model. To determine significant changes beyond measurement error, Minimal Detectable Change (MDC) thresholds were calculated and used as reference in the analyses. Inter- and intra-observer reliability was assessed using the Intraclass Correlation Coefficient (ICC). A significance level of p < 0.05 was accepted for all statistical analyses. Results: The mean age of the patients included was 58 ± 11.5 years (min=19, max=86), and the mean follow-up duration was 50.7 ± 22.4 months (min=24,37, max=110,93). Statistically significant increases were observed over time in HKA, JLCA, FJLA, and TJLA values (p <0.05), while MPTA values showed a statistically significant decrease (p <0.05). Advancement in KL grade correlated most strongly with changes in HKA (r= 0.456, p<0.01) and MAD% (r= −0.467, p<0.01). The strongest predictors of the increase in HKA over time were JLCA (r= 0.608, p<0.01) and MAD% (r= −0.956, p<0.01). When changes were evaluated according to KL stages, in patients with early-stage gonarthrosis, the most significant associations with changes in HKA angle were found with JLCA (b= 0.210, p<0.01), LDFA (b= 0.129, p<0.01), and MPTA (b= −0.104, p<0.01). In patients progressing to the final stage or advancing two stages, the strongest associations with HKA were observed with JLCA (b= 0.292, p<0.01), MPTA (b= −0.187, p<0.01), and LDFA (b= 0,153, p<0.01). FJLA and TJLA values showed weak correlations with HKA. Conclusion: This study demonstrated that longitudinal changes in radiological parameters of lower extremity alignment provide meaningful morphological and etiological insights into the progression of deformity. Accordingly, the most influential factors contributing to the increase in the HKA angle were, in order, the increase in JLCA and LDFA, and the decrease in MPTA. While this hierarchy of influence remained consistent in early-stage gonarthrosis, it shifted in advanced stages, where JLCA was followed by MPTA and then LDFA. These findings offer valuable data for tracking the temporal progression of varus malalignment in the same individuals and may support the development of personalized monitoring and treatment strategies.