Hipertansif Bireylerde DASH Diyetine Uyumun Kan Basıncı RegülasyonunaEtkisinin Değerlendirilmesi
EVALUATION OF THE EFFECT OF ADHERENCE TO THE DASH DIET ON BLOOD PRESSURE REGULATION IN HYPERTENSIVE INDIVIDUALS
  1. Tez No: 983426
  2. Yazar: SEDA DEMİRAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, DASH diyeti, kan basıncı regülasyonu, Hypertension, DASH diet, blood pressure regulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı diyet müdahalelerinin kan basıncı (KB) regülasyonu üzerindeki etkileri literatürde tartışılmaktadır. Bu çalışmada Hipertansif hastalarda DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diyetine uyumun kan basıncı regülasyonuna etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki araştırmaya 330 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların genel özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını ve günlük aktivitelerini saptamak için sosyodemografik bilgiler ve tıbbi öykü formu ile birlikte DASH-Q ölçeği yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Tüm katılımcıların ofis kan basıncı ölçümleri yanında 10 günlük sabah-akşam evde kan basıncı ölçümleri istenmiştir. Kan basıncı ortalamalarına göre Hipertansiyon (HT) regülasyon durumları belirlenmiştir. Toplanan veriler SPSS programında analiz edilerek kan basıncı regülasyonu ile DASH diyetine uyum arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların 208 (%63,0)'i kadın, 122 (%37,0)'si erkektir, yaş ortalaması 60,9±10,2 yıldır. Katılımcıların DASH-Q Ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 26,0±11,1'dir. Katılımcıların DASH-Q Ölçeği puanları ile ofiste SKB, ofiste DKB, evde sabah ve akşam ortalama SKB, evde sabah ve akşam ortalama DKB ölçümleri arasında ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların DASH-Q puanları ile kan basıncı regülasyonu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Literatürde bu konu ile ilgili çelişkili sonuçlar bulunmaktadır. Daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The effects of different dietary interventions on blood pressure regulation are discussed in the literature. The aim of this study was to evaluate the effect of adherence to the DASH diet on blood pressure regulation in hypertensive patients. Material and methods: The cross-sectional study included 330 participants. In order to determine the general characteristics, dietary habits and daily activities of the participants, sociodemographic information and medical history form and DASH-Q scale were administered by face-to-face interview technique. In addition to office blood pressure measurements, 10-day morning-evening home blood pressure measurements were requested from all participants. Hypertension (HT) regulation status was determined according to blood pressure averages. The collected data were analyzed in the SPSS program and the relationship between blood pressure regulation and compliance with the DASH diet was evaluated. Results: Of the participants, 208 (63.0%) were female, 122 (37.0%) were male, and the mean age was 60.9±10.2 years. The mean total score of the participants on the DASH-Q Scale was 26.0±11.1. No correlation was found between the DASH-Q Scale scores of the participants and the measurements of SDB at the office, BP at the office, mean SDB at home in the morning and evening, and mean BP at home in the morning and evening. Conclusion: In our study, no significant relationship was found between the participants' DASH-Q scores and blood pressure regulation. There are conflicting results in the literature on this subject. More large-scale studies are needed.