Glikolize hemoglobin (HbA1c) düzeylerindeki varyabilite ve ortalama hba1c'nin albüminüri ile ilişkisi
The relationship between hemoglobin a1c (HbA1c) variability and mean HbA1c levels with albuminuria
- Tez No: 983429
- Danışmanlar: PROF. DR. MEMNUNE SENA ULU, DOÇ. DR. ELİF YILDIRIM AYAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: HbA1c varyabilitesi, albüminüri, diyabetik böbrek hastalığı, Tip 2 diyabet, albümin/kreatinin oranı, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-tip 2, Diabetik nefropatiler, Hemoglobin A-glikolize, HbA1c variability, albuminuria, diabetic kidney disease, type 2 diabetes mellitus, albumin/creatinine ratio, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-type 2, Diabetic nephropathies, Hemoglobin A-glycosylated
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erken evre tip 2 diyabet (T2DM) hastalarında HbA1c varyabilitesi ile albüminüri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel araştırma, Sultan II. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniği'ne 03.10.2025-10.11.2025 tarihleri arasında başvuran T2DM tanılı hastaların güncel verileri ve dosya kayıtları incelenerek yürütülmüştür. Çalışmaya, T2DM tanısı bulunan, diyabet süresi en fazla beş yıl olan, idrar albümin/kreatinin oranı değerlendirilmiş ve iki yıllık takip dönemi içinde ölçümleri arasında en az üçer aylık aralıklar bulunan en az üç HbA1c ölçüm kaydı mevcut olan toplam 256 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, boy ve kilo ölçümleri, laboratuvar sonuçları ve kullanılan antidiyabetik ilaçları kaydedilmiştir. HbA1c varyabilitesi, her hasta için hesaplanan standart sapma (SD) ve varyasyon katsayısı (CV) kullanılarak hesaplanmıştır. İstatistiksel analizlerde uygun durumlarda Mann–Whitney U, Independent Samples t, Kruskal–Wallis, ANOVA, Ki-kare (χ²) ve Spearman korelasyon testleri kullanılmış; istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 256 hastanın yaş ortalaması 51,49 ± 19,64 yıl olup, %50,8'i kadındı. Ortalama vücut kitle indeksi 32,93 ± 6,77 kg/m², ortalama HbA1c düzeyi ise 7,52 ± 1,43 olarak saptandı. Hastaların %73,8'i normoalbüminüri A1(Normal-hafif yüksek), %21,1'i albüminüri A2 (orta derecede artmış) ve %5,1'i albüminüri A3 (şiddetli artmış) grubunda yer almaktaydı. HbA1c varyabilitesine göre hastalar dört çeyrek gruba ayrıldığında, albüminüri prevalansı Q1'de %7,8, Q2'de %21,9, Q3'te %28,1 ve Q4'te %46,9 olarak saptandı (p<0,001). HbA1c varyabilitesi ile spot idrarda albümin/kreatinin oranı arasında pozitif yönlü anlamlı bir korelasyon bulundu (r=0,409; p<0,001). Ayrıca albüminüri saptanan grupta ortalama HbA1c, HbA1c standart sapması (SD) ve varyasyon katsayısı (CV) anlamlı olarak daha yüksek, HDL-kolesterol düzeyi ise anlamlı biçimde daha düşüktü (p=0,015). Sonuç: Tip 2 diyabetli hastalarda HbA1c varyabilitesinin artışı, albüminüri ve diyabetik böbrek hastalığı gelişimi ile ilişkilidir. Bu bulgular, glisemik kontrol değerlendirilirken yalnızca güncel HbA1c düzeyine değil, zaman içindeki dalgalanmasına da odaklanılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between HbA1c variability and albuminuria in patients with early-stage type 2 diabetes mellitus (T2DM). Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted by reviewing the medical records of patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus (T2DM) who presented to the Internal Medicine Outpatient Clinic of Sultan II. Abdulhamid Han Training and Research Hospital between October 3, 2025, and November 10, 2025. A total of 256 patients were included in the study. Eligible participants were those diagnosed with T2DM, with a disease duration of no more than five years, who had urine albumin-to-creatinine ratio (UACR) evaluated, and who had at least three HbA1c measurements taken within a two-year follow-up period, with a minimum interval of three months between each measurement. Demographic characteristics, comorbidities, anthropometric measurements (height and weight), laboratory results, and antidiabetic medications of the patients were recorded. HbA1c variability was calculated using both the standard deviation (SD) and the coefficient of variation (CV) for each patient. For statistical analysis, Mann–Whitney U, Independent Samples t, Kruskal–Wallis, ANOVA, Chi-square (χ²), and Spearman correlation tests were applied, as appropriate. A p-value < 0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the 256 patients included in the study was 51.49 ± 19.64 years, and 50.8% were female. The mean body mass index (BMI) was 32.93 ± 6.77 kg/m², and the mean HbA1c level was 7.52 ± 1.43. Among the participants, 73.8% were classified as having normal to mildly increased albuminuria A1, 21.1% as moderately increased albuminuria A2, and 5.1% as severely increased albuminuria A3. When patients were divided into quartiles based on HbA1c variability, the prevalence of albuminuria was 7.8% in Q1, 21.9% in Q2, 28.1% in Q3, and 46.9% in Q4 (p < 0.001). A significant positive correlation was found between HbA1c variability and the urinary albumin-to-creatinine ratio (UACR) (r = 0.409, p < 0.001). In addition, xiv patients with albuminuria had significantly higher mean HbA1c, HbA1c standard deviation (SD), and coefficient of variation (CV) values, whereas their HDL-cholesterol levels were significantly lower (p = 0.015). Conclusion: In patients with type 2 diabetes, increased HbA1c variability is associated with the presence of albuminuria and the development of diabetic kidney disease. These findings suggest that, in the evaluation of glycemic control, attention should be paid not only to the current HbA1c level but also to its fluctuations over time.