Üniversite öğrencilerinde yurt faktörünün sağlıklı olmayan atıştırmalık gıda tüketim sıklığı ile ilişkisi
The relationship between dormitory factor and frequency of unhealthy snack food consumption among university students
- Tez No: 983430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİNUR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçüm, atıştırmalık, beslenme bilgi düzeyi, sağlıklı beslenme, üniversite öğrencisi, yurt, Anthropometric measurement, dormitory, healthy eating, level of knowledge about nutrition, snack, university student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Üniversite öğrencilerinde yurt faktörünün sağlıklı olmayan atıştırmalık gıda tüketimi ile ilişkisini incelemek, öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek ve beslenme bilgi düzeyini ölçmek amacıyla bu tez çalışması yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı kesitsel türde anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Örneklem grubunu, Atatürk Üniversitesinde okuyan yurtta veya evde ikamet eden sağlıklı kız öğrenciler oluşturmuştur. Analizde, normallik testi, tanımlayıcı istatistikler, Ki-Kare Testi, çoklu yanıt, korelasyon, parametrik ve nonparametrik testler kullanılmıştır. 262 kız öğrencinin anket verisi değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Öğrencilerin %61.5'inin normal BKİ değerine sahip olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin beslenme bilgi puanı ortalaması 85.85±13.97 (orta beslenme bilgi düzeyi) olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %68.3'ünün iki ana öğün, %45.8'nin bir ara öğün yaptığı belirlenmiştir. Öğrencilerin %53.4'ünün öğün atladığı saptanmıştır. Öğrencilerin %82.1'inin atıştırma yaptığı tespit edilmiştir. Atıştırma yapan öğrencilerin %78.7'si atıştırmalık olarak gofret, çikolata, bisküvi, cips, hazır kek grubundaki gıdaları tükettiğini belirtmiştir. Yurtta ikamet eden öğrencilerin bir aylık noodle (2.90±6.09, 1.00) ve dondurma (8.05±7.57, 6.00) tüketim sıklığı ortalama ve medyan değerleri evde kalan öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Öğrencilerin ikamet yerinin beslenme alışkanlıklarında ve sağlıklı olmayan atıştırmalık gıdaların tüketim sıklığında farklılık oluşturduğu görülmüştür. Beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve bu konuda ikamet yerinin dikkate alınması gerekli görülmüştür. Beslenme bilgi düzeyinin öğrenim alanına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin beslenme bilgi düzeyinin geliştirilmesi adına eğitimlerin yararlı olabileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis study was conducted to examine the relationship between dormitory factors and the consumption of unhealthy snack foods among university students, to evaluate students' nutritional habits, and to measure their level of nutritional knowledge. Material and Method: The research was conducted using a descriptive cross-sectional survey method. The sample group consisted of healthy female students residing in dormitories or at home studying at Atatürk University. Normality tests, descriptive statistics, Chi-Square Test, multiple response tests, correlation, parametric and nonparametric tests were used in the analysis. Survey data from 262 female students were included in the evaluation. Results: It was determined that 61.5% of the students had a normal BMI. The average nutritional knowledge score of the students was found to be 85.85±13.97 (moderate nutritional knowledge level). It was determined that 68.3% of the students had two main meals and 45.8% had one snack. It was found that 53.4% of the students skipped meals. It was determined that 82.1% of the students snacked. 78.7% of the students who snacked stated that they consumed wafers, chocolate, biscuits, chips, and ready-made cakes as snacks. The average and median frequency of noodle (2.90±6.09, 1.00) and ice cream (8.05±7.57, 6.00) consumption over a one-month period was found to be higher among students residing in dormitories compared to students living at home (p<0.05). Conclusion: It was observed that students' place of residence created differences in their eating habits and the frequency of consumption of unhealthy snacks. Improving eating habits and considering place of residence in this regard was deemed necessary. It was determined that the level of nutritional knowledge differed according to the field of study. It was predicted that training programs could be beneficial in improving students' nutritional knowledge.