Tip 2 diyabetli bireylerde prebiyotik lif alımının inflamatuvar belirteçler ve mikrobiyota üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of prebiotic fiber intake on inflammatory markers and microbiota in individuals with type 2 diabetes
  1. Tez No: 993974
  2. Yazar: AYŞE AYDA DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırsak mikrobiyotası, Diabetes mellitus-tip 2, Prebiyotikler, Diabetes mellitus-type 2, Prebiotics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tip 2 Diabetes Mellitus (Tip 2 DM) tanılı, Beden Kütle İndeksi (BKİ)>25 kg/m² olan 20-50 yaş aralığındaki bireylerde prebiyotik lif alımının inflamatuvar belirteçler ve mikrobiyota üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Çalışmada, diyabetik diyete ilave 9,2 g prebiyotik lif (İnülin tipi fruktan (ITF)) verilen Tip 2 DM'li bireyler müdahale grubu (n=15); sadece diyabetik diyet tedavisi uygulayan bireyler kontrol grubu (n=13) olacak şekilde toplam 28 Tip 2 DM'li gönüllü randomize edilerek 8 hafta boyunca izlenmiştir. Çalışma başlangıcında ve sonunda bireylerin kan ve gaita örnekleri, üç günlük besin tüketim ve fiziksel aktivite kayıtları ve antropometrik ölçümleri alınmış, vücut bileşim analizleri yapılmış, Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği (GSDÖ) uygulanmıştır. Çalışma sonunda her iki grupta vücut ağırlığı, BKİ, bel çevresi, kalça çevresi, bel/kalça oranı, yağ kütlesi ölçümleri ve GSDÖ toplam puan değerleri anlamlı olarak azalırken (p<0,05); yağsız vücut kütlesi müdahale grubunda artmış (p<0,05); kontrol grubunda benzer kalmıştır (p>0,05). Her iki çalışma grubunda çalışma sonunda açlık kan şekeri (AKŞ), toplam kolesterol (Toplam-K), düşük dansiteli lipoprotein (LDL-K) düzeyleri anlamlı olarak azalırken (p<0,05); yüksek dansiteli lipoprotein (HDL-K) düzeylerinin yükseldiği (p<0,05), lipopolisakkarit (LPS) düzeylerinde ise anlamlı değişiklik olmadığı (p>0,05) saptanmıştır. Müdahale grubunda çalışma sonunda glikolize hemoglobin (HbA1c), açlık insülini, insülin direnci (HOMA-IR), trigliserid (TG), çok düşük dansiteli lipoprotein (VLDL-K) ve yüksek duyarlılıklı C-reaktif protein (hs-CRP) düzeylerinin anlamlı olarak azaldığı (p<0,05); kontrol grubundaki azalmanın ise anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Müdahale grubunda başlangıcına göre AKŞ, HbA1c, TG ve VLDL-K düzeylerindeki azalma ve HDL-K düzeylerindeki artış miktarı kontrol grubundan daha fazla bulunmuştur (p<0,05). Beş katılımcının yeni nesil dizileme yöntemi ile metagenomik 16S rDNA analizi sonuçlarına bakıldığında, ITF ilavesi sonrasında Faecalibacterium cinsi, Lachnospiraceae_UCG-004_s, Lachnospiraceae_NK4A136_group_s ve Lachnospiraceae_ND3007_group_metagenome türlerinin göreceli baskınlıkları anlamlı olarak artmış (p<0,05) ve pozitif biyobelirleyici olabilecekleri belirlenmiştir. Bilophila_s türü ve Staphylococcales takımının göreceli baskınlıkları ise anlamlı olarak azalmıştır (p<0,05). Coprococcus eutactus göreceli baskınlığı ile LPS düzeyleri arasında pozitif yönde ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak diyete ilave edilen ITF'lerin intestinal mikrobiyotayı olumlu yönde etkilediği, glisemik göstergeleri ve inflamasyonu azalttığı, serum lipid düzeylerini iyileştirdiği ve böylece kardiyometabolik kontrolün sağlanmasında rolü olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned and conducted to evaluate the effect of prebiotic fiber intake on inflammatory markers and microbiota in individuals with Type 2 Diabetes Mellitus (Type 2 DM) between the ages of 20-50 years with a Body Mass Index (BMI)>25 kg/m². In this study, a total of 28 Type 2 DM volunteers were randomized to an intervention group (n=15) given 9.2 g of prebiotic fiber (Inulin type fructan (ITF)) in addition to a diabetic diet or a control group (n=13) on a diabetic diet alone for 8 weeks. At the beginning and end of the study participant's blood and stool samples, three-day dietary record and physical activity records and anthropometric measurements were taken, body composition analyses were performed and Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS) was applied. At the end of the study body weight, BMI, waist circumference, hip circumference, waist/hip ratio, fat mass and GSRS total score values decreased significantly in both groups (p<0.05), while lean body mass measurement increased in the intervention group (p<0.05) and remained similar in the control group (p>0.05). While fasting blood glucose (FBG), total cholesterol (Total-C), low-density lipoprotein (LDL-C) levels decreased significantly (p<0.05) at the end of the study in both study groups; high-density lipoprotein (HDL-C) levels increased (p<0.05), and there was no significant change in lipopolysaccharide (LPS) levels (p>0.05). In the intervention group, at the end of the study glycated hemoglobin (HbA1c), fasting insulin, insulin resistance (HOMA-IR), triglyceride (TG), very low density lipoprotein (VLDL-C) and high sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) levels decreased significantly (p<0.05); the decrease in the control group was not significant (p>0.05). In the intervention group the decrease in FBG, HbA1c, TG and VLDL-C levels and the increase in HDL-C levels compared to the beginning of the study were found to be greater than in the control group (p<0.05). Based on the results of metagenomic 16S rDNA analysis of five participants by next generation sequencing, the relative dominance of Faecalibacterium genus, Lachnospiraceae_UCG-004_s, Lachnospiraceae_NK4A136_group_s and Lachnospiraceae_ND3007_group_metagenome species increased significantly (p<0.05) after the addition of ITF and were determined as positive biomarkers. The relative dominance of the species Bilophila_s and the order Staphylococcales decreased significantly (p<0.05). A positive relationship was found between the relative dominance of Coprococcus eutactus and LPS levels (p<0.05). In conclusion, it has been determined that ITFs added to the diet positively affect the intestinal microbiota, reduce glycemic indicators and inflammation, improve serum lipid levels, and thus play a role in ensuring cardiometabolic control.