Normal bireylerde gözün optik biyometrik ölçümleri (kornea kalınlığı, ön kamara derinliği, lens kalınlığı, vitreus çapı) ile iris ve iridokorneal açıdaki dokuların ölçümlerinin ön segment optik koherens tomografi (OCT) ile değerlendirilmesi
Evaluation of optical biometric measurements of the eye (corneal thickness, anterior chamber depth, lens thickness, vitreal diamater) and measurements of iris and iridocorneal angle tissues in normal individuals using anterior segment optical coherence tomography (OCT)
  1. Tez No: 983483
  2. Yazar: METHİYE BATUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMET KAPAKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: İridokorneal açı, iris kalınlığı, kornea kalınlığı, lens kalınlığı, optik biyometri, optik koherens tomografi, Schlemm kanal alanı, Corneal thickness, iridocorneal angle, iris thickness, lens thickness, optical biometry, optical coherence tomography, Schlemm's canal area
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Optik koherens tomografi (OKT) göz kliniklerinde yaygın olarak kullanılan yeni ve altın standart bir teknolojik görüntüleme yöntemidir. Bazı göz hastalıklarında ön segment yapılarının incelenmesinde çok değerli bilgiler verdiği gibi bu yapıların anatomisini de gözler önüne sermektedir. Anatomik çalışmalarda kadavradan elde edilen dokuların yapısı, canlıdaki dokulardan farklılık göstermektedir. Göz gibi nispeten küçük bir organın diseksiyonu da bu anlamda zorlaşmaktadır. Yapılan histolojik kesitlerde fiksasyon nedeniyle gözün ön segment yapılarının gerçeğe oranla daha büyük ölçüldüğü tespit edilmiş. OKT cihazı, canlılarda in vivo olarak, göze temas etmeden, kısa sürede, çok sayıda iki veya üç boyutlu görüntüler alarak, göze ait dokular üzerinde optik diseksiyon yapma imkânı sağlamaktadır. Bu çalışmada Türk populasyonunda sağlıklı bireylerde, gözün ön segment yapılarını ÖS-OKT ile ölçmeyi, optik biyometri sonuçlarıyla korelasyonlarını değerlendirmeyi ve referans değerlerini tanımlamayı amaçladık. Materyal Metot: Yaş aralığı 18-80 olan, 100 (%44.64)'ü kadın, 124 (%55.36)'ü erkek, 224 gönüllü sağlıklı bireyin sağ gözleri çalışmaya dahil edildi. Bireylerin kırma kusurları ve göz içi basıncına bakılarak, belirlediğimiz değer aralığında olanların optik biyometri ölçümleri ve ÖS-OKT cihazıyla ön segment görüntülemesi yapıldı. ÖS-OKT görüntüleriden İmage-J programı aracılığı ile santral kornea kalınlığı (SKK), iridokorneal açı (İKA), açı açıklık mesafesi (AAM 750), trabeküler iris boşluk alanı (TIBA 750), Schlemm kanal alanı (SKA), iris stroma kalınlığı (İSK) temporalde (t) ve nazalde (n) hesaplandı. Gözün optik biyometrik ölçümleriyle OKT ölçümlerinin korelasyonuna bakıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan 224 gönüllünün ortalama yaşı 35.91±11.71 yıl olarak belirlendi. ÖS-OKT ile yapılan ölçümlerde ortalama SKK 554.34±46.9 µm, SKA-t 10297.28±3288.94 µm², SKA-n 16965.84±8485.79 µm², İSK-t 369.11±57.44 µm, İSK-n 402.99±50.82 µm bulundu. Açı elemanlarından ortalama temporal açı 29.79 ± 7.02°, nazal açı 32.01 ± 7.12°, AAM 750-t 503.53 ± 159.04 µm, AAM 750-n 519.80 ± 150.73 µm, TIBA 750-t 289608.44 ± 96633.58 µm², TIBA 750-n 283604.94 ± 82186.11 µm² olarak tespit edildi. Yaşla beraber lens kalınlığı artarken, ön kamara derinliği, İKA, AAM ve TIBA azalmaktaydı (p<0.01). İSK ile açı değerlerin arasında zayıf bir negatif korelasyon bulundu. Nazal İSK ve açı değerleri temporale göre daha büyük ölçüldü. Sonuç: ÖS-OKT ile gözün ön segment oluşumlarının anatomik yapısı kolaylıkla değerlendirilip ölçüm alınabilmektedir. Anatomik diseksiyon ve histolojik kesitlerde ölçülen değerlerle in vivo ölçümler arasında kayda değer bir fark bulunmaktadır. Gözün ön segment yapıları ile ilgili hastalıkların taramalarında bulunan değerler ile referans değerler kullanılarak hastalık riski tespit edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Optical coherence tomography (OCT) is a new and gold standard technological imaging modality widely used in ophthalmology clinics. It provides valuable information in the examination of anterior segment structures in some eye diseases and also reveals the anatomy of these structures. In anatomical studies, the structure of tissues obtained from cadavers differs from tissues in living organisms. Dissection of a relatively small organ such as the eye becomes difficult in this sense. In the histologic sections, it was determined that the anterior segment structures of the eye were measured larger than the actual size due to fixation. The OCT device provides the opportunity to perform optical dissection on the tissues of the eye in vivo, without touching the eye, in a short time, by taking a large number of two or three-dimensional images. In this study, we aimed to measure the anterior segment structures of the eye in healthy individuals in Turkish population by OCT, to evaluate the correlations with optical biometry results and to define reference values. Material and Methods: The right eyes of 224 healthy volunteers, 100 (44.64%) females and 124 (55.36%) males, aged 18-80 years, were included in the study. The refractive errors and intraocular pressure of the individuals were evaluated, and those within the determined value range were subjected to optical biometry measurements and anterior segment imaging with the AS-OCT device. Central corneal thickness (CCT), iridocorneal angle (ICA), angle aperture distance (AAM 750), trabecular iris gap area (TIBA 750), Schlemm's canal area (SKA), iris stroma thickness (ISK) were calculated temporally (t) and nasally (n) using the Image-J program. Optical biometric measurements of the eye were correlated with OCT measurements. Results: The mean age of the 224 volunteers included in the study was 35.91±11.71 years. The mean CCT was 554.34±46.9 µm, BCVA-t 10297.28±3288.94 µm², BCVA-n 16965.84±8485.79 µm², BCVA-t 369.11±57.44 µm, BCVA-n 402.99±50.82 µm. Mean temporal angle was 29.79 ± 7.02°, nasal angle was 32.01 ± 7.12°, AAM 750-t 503.53 ± 159.04 µm, AAM 750-n 519.80 ± 150.73 µm, TIBA 750-t 289608.44 ± 96633.58 µm², TIBA 750-n 283604.94 ± 82186.11 µm². While lens thickness increased with age, anterior chamber depth, ICA, AAM and TIBA decreased (p<0.01). A weak negative correlation was found between BCVA and angle values. Nasal BCVA and angle values were measured larger than temporal values. Conclusion: The anatomical structure of the anterior segment formations of the eye can be easily evaluated and measured with SC-OCT. There is a significant difference between the values measured in anatomical dissection and histologic sections and in vivo measurements. The risk of disease can be determined by using the values found in the screening of diseases related to the anterior segment structures of the eye and reference values.