Duygu sosyolojisi bağlamında başörtüsü takma ve çıkarma deneyimlerinin incelenmesi
Examining the experiences of wearing and taking off the headscarf in the context of the sociology of emotions
  1. Tez No: 983620
  2. Yazar: ZEYNEP KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSLAM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygu Sosyolojisi, Başörtüsü, Başörtüsünden Vazgeçme, Örtünme, Emotion, Sociology of Emotion, Headscarf, Abandonment of Headscarf, Head Covering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma günümüzde bireylerin başörtüsünü takma ve çıkarma pratiklerine yönelik tutum ve davranışlarını değiştirirken onları bu sürece götüren duyguların yerini anlamaya ve açıklamaya çalışmaktadır. Bu değişiminin bir anda gerçekleşmediği başka bir deyişle bireyin birtakım süreçler sonunda başörtüsüne yönelik tutum ve davranış değiştirdiği öngörüsü ile bu çalışmanın incelenebilmesine imkân sağlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi ile ele alınan bu çalışmada fenomonolojik desenden yararlanılmıştır. Çalışma grubunu 19-59 yaş aralığında başörtüsünü kullanan 12 katılımcı ve başörtüsünü bırakma kararı almış 13 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma bulgularında, katılımcıların başörtüsüne yönelik tutum ve davranışlarında duyguların önemli bir yer kapladığı görülmüştür. Toplumsal olarak uygun görülen duygu kalıpları bireysel duygu kalıplarını dönüştürerek başörtüsünü takma ya da çıkarma davranışlarında etkili olduğu, başörtüsüne ilişkin algılarda sadece dini kurallar değil aynı zamanda kültürel duygular üzerinden de anlam üretilip ve bu doğrultuda başörtüsü pratiklerini yönlendirdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to understand and explain the underlying emotions that drive individuals to change their attitudes and behaviors toward wearing and removing their headscarves. The assumption that this change does not occur overnight, in other words, that individuals change their attitudes and behaviors toward the headscarf over a series of processes, allows for this study to be examined. This study, conducted using a qualitative research method, utilized a phenomenological design. The study group consisted of 12 participants aged 19-59 who wear headscarves and 13 who decided to abandon them. The research findings revealed that emotions play a significant role in participants' attitudes and behaviors toward the headscarf. Socially accepted emotional patterns shape individual emotional patterns, influencing whether to wear or remove the headscarf. Perceptions about the headscarf are informed not only by religious principles but also by cultural sentiments, thus shaping headscarf practices.