Sihizm'in bir din olarak doğuşu, gelişimi ve temel ilkeleri
The emergence, development, and basic principles of Sikhism as a religion
  1. Tez No: 983683
  2. Yazar: RIZWANULLAH RIZWANULLAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PROF. DR. AHMET HİKMET EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Guru Nanak, Guru, Guru Granth Sahib, Gurdvara, Sihizm, Pencap, Hindistan, Guru Nanak, Guru, Guru Granth Sahib, Gurdwara, Sikhism, Punjab, India
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
Özet
Sihizm, 15. yüzyılda Hindistan'ın Pencap bölgesinde Guru Nanak tarafından kurulan bir dindir. Çalışmada, Sihizm'in ortaya çıkış sürecini, tarihsel gelişimini ve temel ilkelerini ele almaktadır. Sihizm'in Hinduizm ve İslam etkisi altında şekillendiği, ancak bunlardan farklı, kendine özgü bir inanç sistemi geliştirdiği vurgulanmaktadır. On Guru'nun öğretileri doğrultusunda zamanla kurumsallaşan bu din, özellikle Guru Gobind Singh'in Khalsa tarikatını kurmasıyla önemli bir dönüm noktası yaşamıştır. Sihizm'in temel ilkeleri arasında tek tanrıcılık, insani eşitlik, çalışkanlık, paylaşımcılık (seva) gibi değerler öne çıkmaktadır. Ayrıca, Sih tapınağı olan Gurdvara'nın sosyal ve dini hayattaki rolü, kutsal metinleri Guru Gobind Singh'in önem ve beş K (Keş, Kara, Kanga, Kaçça, Kirpan) gibi uygulamalar da detaylandırılmaktadır. Çalışmamızda Sihizm'in dini ve sosyal yapısını açıklarken, onun bireysel ahlaka ve toplumsal dayanışmaya verdiği önemi belirtilmektedir. Sikhizmde Guru Nanak'tan itibaren aynı temel felsefi öğretiler devam eder ancak, erken dönem daha pasifist ve mistik, sonraki dönem daha aktif ve savaşçı bir kimlik kazanmıştır. Bu yüzden, Guru Nanak ve Guru Gobind Singh arasındaki en büyük fark, Sih topluluğunun ruhani bir cemaatten, organize savaşçı bir toluluğa dönüşmesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
Sikhism emerged in the late 15th century in the Indian subcontinent, founded by Guru Nanak and further developed by the ten Sikh Gurus. It was influenced by both Hindu and Islamic traditions but established its own unique spiritual and social framework. Sikhism promotes the belief in one God, equality of all people, selfless service, and devotion to truth. The Guru Granth Sahib, the holy scripture, serves as the eternal spiritual guide. Over time, Sikhism evolved into a distinct religious community with its own identity, rituals, and ethical principles, emphasizing justice, humility, and communal harmony. Balanced spirituality with military and political resistance. Despite these shifts, all Gurus upheld the core Sikh values of monotheism, equality, justice, and devotion to God.