Güneş enerjisi santrallerinde kullanılan çelik yapıların dayanıklılık analizlerinin yapılması
Conducting durability analyses of steel structures employed in solar power plants
  1. Tez No: 983732
  2. Yazar: ADİL UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİMCAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ANSYS, SAP2000, ANSYS, SAP2000
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, baz istasyonlarının enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) çelik taşıyıcı yapısına ait gereksinimler belirlenerek tasarım alternatifleri oluşturulmuştur. Tasarım alternatifleri arasından fonksiyonellik, imal edilebilirlik ve dayanım parametreleri göz önüne alınarak en uygun tasarım seçilmiştir. Seçilen tasarım S355 kalite çelik profiller kullanılarak modüler ve kuleye entegre edilebilecek bir sistem olarak ortaya çıkmıştır. Yapıya etki eden yükler ilgili standartlar kullanılarak hesaplanmıştır. Bu yükler altında taşıyıcı sistemin davranışı hem SAP2000 hem de ANSYS paket programları kullanılarak hesaplanmıştır. Çelik yapı için SAP2000 ve ANSYS paket programları kullanıldığında izlenen yol ve yöntemler detaylı olarak gösterilmiştir. SAP2000 ve ANSYS paket programları kullanılarak elde edilen sonuçlar karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Elde edilen sonuçların izin verilen sehim limitlerinin içerisinde kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the requirements for the steel support structure of Solar Power Systems (SPV) intended to meet the energy needs of base stations were determined, and design alternatives were developed accordingly. Among these alternatives, the most suitable design was selected by considering parameters such as functionality, manufacturability, and structural strength. The selected design was developed as a modular system that can be integrated into the tower, using S355 grade steel profiles. The loads acting on the structure were calculated in accordance with the relevant standards. The structural behavior under these loads was analyzed using both SAP2000 and ANSYS software. The procedures and methods followed when using SAP2000 and ANSYS for the steel structure analysis were presented in detail. The results obtained from SAP2000 and ANSYS were also presented in a comparative manner. It was observed that the obtained results remained within the allowable deflection limits.