Hemşirelerin üriner kateterle ilişkili enfeksiyon kontrolüne yönelik bilgi düzeyleri ve kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between nurses' knowledge levels regarding infection control for urinary catheters and their attitudes toward evidence-based nursing
  1. Tez No: 983755
  2. Yazar: BEYTULLAH ERBİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner kateter, Enfeksiyon, Kanıta dayalı hemşirelik, Urinary catheter, Infection, Evidence-based nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin üriner kateterle ilişkili enfeksiyon kontrolüne yönelik bilgi düzeyleri ile kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarına yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Araştırma, Yozgat Bozok Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Yozgat Şehir Hastanesinde görev yapan toplam 250 hemşire üzerinde yürütülmüştür. Örneklem seçimi yapılmaksızın, çalışmaya katılmayı kabul eden tüm hemşireler araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Kateter İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonları Kontrol Önlemleri Ölçeği ve Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği (KDHYTÖ) kullanılmıştır Araştırma bulgularında, aile tipi, kronik hastalık durumu ve çalışma durumu gibi değişkenlerin kateter enfeksiyonları kontrol düzeyleri üzerinde anlamlı bir etki oluşturmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, hemşirelik ile ilgili toplantılara katılan hemşirelerin KDHYTÖ'nün ―duygular‖ ve ―uygulama niyeti‖ alt boyutlarında daha yüksek puan ortalamalarına sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, demografik faktörlerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlar üzerinde farklı etkiler oluşturduğu ve mesleki deneyim arttıkça hemşirelerin tutumlarının ve kontrol önlemleri düzeylerinin yükseldiği görülmüştür. Genel değerlendirmede, kateter ilişkili enfeksiyon kontrol önlemleri düzeyleri ile kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir (p<0,05). 2025, xi + 64 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study was determined as examining the relationship between nurses' knowledge levels regarding the prevention of urinary catheter–associated infections and their attitudes toward evidence-based nursing practices. The research was conducted with a total of 250 nurses working at Yozgat Bozok Research and Training Hospital and Yozgat City Hospital. Without employing a sampling method, all nurses who agreed to participate were included in the study. As data collection tools, a personal information form, the Catheter-Associated Urinary Tract Infection Prevention Measures Scale, and the Evidence Based Nursing Attitude Scale (EBNAS) were used. The findings of the study revealed that variables such as family type, chronic disease status, and working status did not have a significant effect on catheter infection control levels. However, it was determined that nurses who participated in nursing-related meetings had higher mean scores in the ―feelings‖ and ―intention to practice‖ subdimensions of the EBNAS. Additionally, demographic factors were found to have varying effects on attitudes toward evidence based nursing, and it was observed that as professional experience increased, nurses' attitudes and levels of infection control measures also increased. Overall, it was determined that there was no significant relationship between the levels of catheter-associated infection prevention measures and attitudes toward evidence-based nursing (p < 0.05). 2025, xi + 64 Pages