Santral seröz koryoretinopati olgularında kesitsel optik koherens tomografi görüntülerinde koroidal haller ve Sattler tabakalarının prognoza etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of choroidal vascular layers on prognosis in optical coherence tomography images of patients with central serous chorioretinopathy
- Tez No: 983767
- Danışmanlar: PROF. DR. EYYÜP KARAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Haller damar alanı, Haller damar çapı, ImageJ, Santral Seröz Koryoretinopati, Subretinal sıvı, Haller vessel area, Haller vessel diameter, ImageJ, Central Serous Chorioretinopathy, Subretinal fluid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Santral Seröz Koryoretinopati (SSKR) tanısı almış hastalarda kesitsel optik koherens tomografi (OKT) görüntüleri üzerinden ImageJ yazılımı kullanılarak koroidal Haller ve Sattler tabakalarının damar çapları, alanları ve morfolojik değişimi ile subretinal sıvı (SRS) parametreleri arasındaki ilişkinin ve prognoza etkisinin ortaya konmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışmaya, Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık Birimleri Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığı'ndan etik kurul onayı alındıktan sonra Ekim 2021- Ağustos 2025 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği Retina Polikliniği'ne başvuran ve SSKR tanısı koyulan 40 hastanın 42 gözü dahil edildi. Olgular, 3 aylık takip sürecinde SRS'nin gerileyip gerilememesine göre iki gruba ayrıldı. (Grup 1: sıvının kalmadığı grup; Grup 2: sıvının süreklilik gösterdiği grup). Kesitsel OKT görüntülerinde Image J (National Institutes of Health, Bethesda, MD, USA) yazılımı kullanılarak subfoveal koroidal kalınlık, subretinal sıvı yüksekliği, alanı ve taban genişliği, koroidal vasküler indeks, subfoveal alandaki Haller damar çapı, Haller damar alanı, Sattler damar alanı ölçüldü. Ölçümler başvuru ve üçüncü ay vizitlerinde karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler SPSS 30.0 programı ile gerçekleştirildi. Veri analizinde Student's t-testi, Mann Whitney U, değişkenler arası ilişkiler için Pearson korelasyon analizi kullanıldı. P<0,05 değeri istatistiksel anlamlılık olarak kabul edildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş açısından anlamlı farklılık saptanmazken, cinsiyet açısından anlamlı farklılık saptandı (p <0,05). Erkek cinsiyetin sıvının süreklilik gösterdiği grupta daha baskın olduğu görüldü. Gruplar arasında başvuru vizitlerinde SRS yüksekliği, taban genişliği, alanı, subfoveal koroidal kalınlık ve koroidal vaskülarite indeksi açısından istatistiksel fark bulunmadı (p>0.05). Üçüncü ayda da bu parametrelerde gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. Her iki hasta grubu ortak değerlendirildiğinde; subfoveal koroidal kalınlık ile Haller damar alanı arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon saptandı (r=0.397, p=0.009). Benzer şekilde, subfoveal koroidal kalınlık ile Haller damar çapı arasında da anlamlı pozitif korelasyon mevcuttu (r=0.468, p=0.002). Üçüncü ay subfoveal koroid kalınlığı ile Haller damar çapı arasında (r = 0.509, p <0.001) ve Haller damar alanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı (r = 0.439, p = 0.004) Haller damar alanı ve çapı başvuru ölçümlerine göre sıvının kalmadığı grupta azalma eğilimi gösterirken, sıvının süreklilik gösterdiği grupta belirgin bir değişiklik gözlenmedi. Son olarak, birinci ve üçüncü vizitler arasındaki değişim analizinde Haller damar alanı değişimi ile SRS değişimi arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon bulundu (r=0,344, p=0,026). Bu bulgu, Haller damar alanındaki daralmanın subretinal sıvı rezorpsiyonu ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Sonuçlar: Çalışmamız, SSKR hastalarında Haller damar alanı ve çapındaki değişimlerin hastalık aktivitesiyle paralel seyrettiğini göstermektedir. Özellikle sıvı rezorpsiyonu gözlenen olgularda Haller damar alanında anlamlı azalma, koroidal damar dilatasyonunun hastalık aktivitesine eşlik ettiğini desteklemektedir. Bu bulgular, koroidal vasküler genişlemenin yalnızca yapısal değil, aynı zamanda dinamik bir parametre olduğunu ortaya koymakta; Haller damar morfolojisinin SSKR prognozunda potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between choroidal Haller and Sattler layer vessel diameters, areas, and morphological changes measured on cross-sectional optical coherence tomography (OCT) images using ImageJ software, subretinal fluid (SRF) parameters, and their effect on prognosis in patients diagnosed with Central Serous Chorioretinopathy (CSCR). Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included 42 eyes of 40 patients diagnosed with CSCR who presented to the Retina Clinic of the Department of Ophthalmology at Balıkesir University Health Practice and Research Hospital between October 2021 and August 2025, after obtaining approval from the Balıkesir University Rectorate Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee. Patients were divided into two groups based on whether subretinal fluid regressed during the 3-month follow-up period (Group 1: resolved SRF group; Group 2: persistent SRF group). Using ImageJ software (National Institutes of Health, Bethesda, MD, USA) on cross-sectional OCT images, the following parameters were measured: subfoveal choroidal thickness, subretinal fluid height, area and basal width, choroidal vascularity index, subfoveal Haller vessel diameter, Haller vessel area, and Sattler vessel area. Measurements obtained at baseline and at the third-month visit were compared. Statistical analyses were performed using SPSS version 30.0. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: While no significant difference was found between the groups in terms of age, a significant difference was observed in gender distribution (p <0.05), with male sex being more predominant in the persistent SRF group. No statistically significant differences were observed between the groups at baseline in terms of SRF height, basal width, area, subfoveal choroidal thickness, or choroidal vascularity index (p>0.05). Similarly, no significant differences wereobserved between the groups for these parameters at the third-month visit. At baseline, a significant positive correlation was found between subfoveal choroidal thickness and Haller vessel area (r=0.397, p<0.05). Likewise, Haller vessel diameter showed a significant positive correlation with subfoveal choroidal thickness (r=0.468, p<0.05). At the third-month visit, the significant positive relationship between subfoveal choroidal thickness and both Haller vessel diameter (r=0.509, p<0.001) and Haller vessel area (r=0.439, p<0.05) persisted. At the third-month evaluation, SRF area and height were significantly reduced in the resolved SRF group (p<0.05), whereas no significant change was observed in the persistent SRF group. Compared with baseline measurements, Haller vessel area and diameter showed a tendency to decrease in the resolved SRF group, while no marked change was observed in the persistent SRF group. Finally, in the change analysis between the first and third visits, a significant positive correlation was found between the change in Haller vessel area and the change in SRF (r=0.344, p=0.026). This finding suggests that narrowing of the Haller vessel area may be associated with subretinal fluid resorption. Conclusions: Our study demonstrates that changes in Haller vessel area and diameter in patients with CSCR parallel disease activity. In particular, the significant reduction in Haller vessel area observed in cases with SRF resorption supports the concept that choroidal vessel dilatation accompanies disease activity. These findings indicate that choroidal vascular enlargement is not only a structural but also a dynamic parameter and suggest that Haller vessel morphology may serve as a potential biomarker for CSCR prognosis.