İnspiratuar kas kuvvet antrenmanının polislerde tabanca atış ve solunum performansına kronik etkisi
The chronic effect of inspiratory muscle strength training on pistol shooting and respiratory performance in police officers
  1. Tez No: 978290
  2. Yazar: NAHSEN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Fizyoloji, Sports, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenman, Kas kuvveti, Training, Muscle strength
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Polislerin silah atış performansları, hem mesleki başarılarını hem de günlük yaşamlarını doğrudan etkileyen hayati öneme sahip unsurlardan birisidir. Bu araştırmanın amacı, inspiratuar kas kuvveti antrenmanının polislerde tabanca atış ve solunum performansına kronik etkisini incelemektir. Çalışmaya 45 polis memuru gönüllü olarak katılmıştır. Çalışma, öntest-sontest kontrol gruplu deney desenine göre dizayn edilmiştir. Deney grubuna %40 MIP şiddetinde ve placebo grubuna %0 MIP şiddetinde 4 hafta / 5 gün, inspiratuar kas antrenman cihazı ile 30 nefes x 2 set şeklinde ve setler arasında 1 dakikalık dinlenme ile solunum antrenmanı yaptırılmıştır. Kontrol grubuna antrenman programı uygulanmamıştır. 4 haftalık inspiratuar kas antrenmanı uygulamasına başlamadan bir gün önce öntest olarak solunum parametreleri ölçümleri alınmış, uygulamanın bittiği günden bir gün sonra sontest olarak solunum parametreleri ölçümleri alınmıştır. Elde edilen verilerin sınıflandırılması ve yüzdelik farkların hesaplanması işlemleri, Microsoft Excel programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analizler, IBM SPSS Statistics 22.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. VT, FVC, FEV1, FEV1FVC, PEF, PİF, FİF50 ve MVV parametrelerinde gruplar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0.05). MIP, MEP, PİP, PEP, VC, İVC, VCex parametrelerinde ve atış performans testinde deney grubu lehine anlamı farklılık bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak; inspiratuar kas antrenmanının polislerde solunum parametrelerini geliştirdiği görülmüş, gelişim gösteren solunum parametrelerinin ise silah atış performansında isabet oranını önemli ölçüde arttırdığı sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
The shooting performance of police officers is one of the critical factors that directly affect both their professional success and daily lives. The aim of this study is to investigate the chronic effects of inspiratory muscle training on handgun shooting and respiratory performance in police officers. 45 police officers volunteered to participate in the study. The study was designed according to a pre-test/post-test control group experimental design. The experimental group underwent 4 weeks of inspiratory muscle training with an inspiratory muscle training device at 40% MIP intensity, performing 30 breaths x 2 sets with 1-minute rest between sets, 5 days a week. The placebo group received 0% MIP intensity, while the control group did not undergo any training program. Respiratory parameters were measured one day before starting the 4 week training program as a pre-test, and one day after the completion of the training as a post-test. Data classification and percentage differences were calculated using Microsoft Excel. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 22.0 software. No significant differences were found between groups in terms of VT, FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF, PIF, FIF50, and MVV parameters (p>0.05). However, significant differences were observed in favor of the experimental group in MIP, MEP, PIP, PEP, VC, IVC, VCex parameters and shooting performance test (p<0.05). As a result, it was concluded that inspiratory muscle training improved respiratory parameters in police officers, and the improvement in respiratory parameters significantly increased shooting accuracy.