İnsan kaynakları yönetiminin süreçleri bağlamında Tanzanya'da okul müdürlerinin yeterlikleri seçimi ve istihdamı
In the context of human resource management processes competencies, selection and recruitment of school principals in Tanzania
  1. Tez No: 983797
  2. Yazar: RASHİD RAMADHANİ OMARY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN BOYACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Okul Müdürü, Yeterlik, Human Resource Management, School Principals, Competency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tanzanya'nın Darüsselam bölgesindeki ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin görüşleri temel alınarak, okul müdürlerinin yeterlikleri ile işe alım, seçme, eğitim ve geliştirme süreçlerini kapsayan insan kaynakları yönetimi (İKY) uygulamalarını incelemiştir. Araştırmanın amacı, bu süreçlerin okul müdürlerinin yeterlikleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi ve süreçlerdeki sorunların ile iyileştirme alanlarının belirlenmesidir. Araştırmada nicel ve nitel verilerin bir arada kullanıldığı karma yöntem yaklaşımı uygulanmıştır. Standartlaştırılmış anketler 450 eğitim paydaşına uygulanmış ve elde edilen veriler faktör analizi, korelasyon ve varyans analizleri ile çözümlenmiştir. Ayrıca, 25 okul müdürü ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla İKY uygulamalarına ilişkin nitel veriler toplanmıştır. Bulgular, okul müdürlerinin yeterliklerinin geliştirilmesinde yapılandırılmış mesleki gelişim uygulamaları, sürekli eğitim ve şeffaf işe alım uygulamalarının önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bununla birlikte, oryantasyon programları, mentorluk desteği ve veriye dayalı planlamada bazı eksiklikler saptanmıştır. Araştırma, okul müdürlerinin yeterliklerini güçlendirmek amacıyla politika reformlarının yapılması, İKY kapasitesinin artırılması ve yapılandırılmış mentorluk sistemlerinin oluşturulmasını önermektedir. Çalışmanın, Sahra altı Afrika'da eğitim yönetiminde İKY uygulamalarına ilişkin literatüre katkı sağlaması ve eğitim paydaşları ile politika yapıcılara uygulanabilir öneriler sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the competencies of school principals and human resource management (HRM) practices related to their recruitment, selection, training, and development, based on the perspectives of teachers working in secondary schools in the Dar es Salaam region of Tanzania. The purpose of the study was to evaluate the effects of these HRM processes on principals' competencies and to identify challenges and areas for improvement. A mixed-methods approach was employed. Standardised questionnaires were administered to 450 education stakeholders, and the data were analysed using factor analysis, correlation, and variance analysis. In addition, semi-structured interviews were conducted with 25 school principals to collect qualitative data regarding HRM practices. Findings indicate that structured professional development programs, continuous training, and transparent recruitment procedures play a significant role in enhancing principals' competencies. However, weaknesses were observed in induction programs, mentorship support, and data-driven planning. The study recommends policy reforms, strengthened HRM capacity, and the establishment of structured mentoring systems to improve principals' competencies. This research is expected to contribute to the literature on HRM practices in educational management in sub-Saharan Africa and to provide practical recommendations for policymakers and education stakeholders.