Gastronomi ve mutfak sanatları ve aşçılık öğrencilerinin staj uygulamalarının etik açıdan değerlendirilmesi: Ordu Üniversitesi örneği
Ethical evaluation of internships for students of gastronomy and culinary arts and cooking: The case of Ordu University
  1. Tez No: 983844
  2. Yazar: NEVAL ŞAHİNÖZ YARIMBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE BAHTİYAR KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Etik, Staj, Aşçılık, Ordu, Aşçılık eğitimi, Gastronomy, Ethics, Internship, Cooking, Ordu, Cookery education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Ordu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Aşçılık Bölümü öğrencilerinin staj sürecinde karşılaştıkları etik dışı davranışların türlerini ve sıklığını belirlemek, bu davranışların öğrenciler üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla karma yöntem kullanılarak yürütülmüştür. Bu çalışmada elde edilen verileri toplamak için, öğrencilerin staj eğitimini sürecinde karşılaştıkları etik dışı davranışları belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Aşçılık ve Gastronomi Staj Sürecinde Etik Dışı Davranış Gözlem Ölçeği”ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Ölçek, beş alt boyuttan ve toplam 18 maddeden oluşmakta olup, hizmet üretimindeki etik dışı davranışlar, işyeri davranışsal etik dışı davranışlar, yönetim kaynaklı etik dışı davranışlar, hijyen kaynaklı etik dışı davranışlar ve çalışma koşullarına bağlı etik dışı davranışlar olmak üzere beş temel kategoriye ayrılmıştır. Araştırma sonucunda tespit edilen etik dışı davranışlar arasında çalışma koşulları, yönetsel tutumlar, hijyen kuralları, hizmet üretim süreçleri ve davranışsal etkileşimler öne çıkmaktadır. Bulgular, etik farkındalığın bazı demografik özelliklere göre değişiklik gösterebildiğini, özellikle eğitim düzeyi ve cinsiyetin bu konuda belirleyici olabileceğini ortaya koymaktadır. Staj sırasında etik dışı davranışlarla karşılaştığını ifade eden öğrencilerle yapılan derinlemesine görüşmelerde katılımcıların çoğu, staj süreçlerinde karşılaştıkları etik dışı davranışların kendilerinin profesyonel kimlikleri üzerinde olumsuz bir etki bıraktığını belirtmiştir. Özellikle kadın çalışanların deneyimleri, sektördeki güç dinamiklerini ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yansıtmaktadır. Gastronomi eğitiminde staj uygulamasının niteliğini iyileştirme konusunda atılacak adımlar staj sürecinde karşılaşılan sorunların çözülmesine ve daha adil bir çalışma ortamı oluşturulmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted using a mixed-method approach to determine the types and frequency of unethical behaviour encountered by students in the Gastronomy and Culinary Arts and Cooking Departments at Ordu University during their internship process and to examine the effects of this behaviour on the students. In order to collect the data obtained in this study, the 'Unethical Behaviour Observation Scale in the Cooking and Gastronomy Internship Process' developed by the researcher and a semi-structured interview form were used to identify unethical behaviours encountered by students during their internship training. The scale consists of five sub-dimensions and a total of 18 items, divided into five main categories: unethical behaviour in service production, workplace behavioural unethical behaviour, management-related unethical behaviour, hygiene-related unethical behaviour, and work condition-related unethical behaviour. The unethical behaviours identified in the study include working conditions, managerial attitudes, hygiene rules, service production processes, and behavioural interactions. The findings reveal that ethical awareness may vary according to certain demographic characteristics, particularly education level and gender. In-depth interviews with students who reported encountering unethical behaviour during their internships revealed that most participants felt that the unethical behaviour they encountered during their internships had a negative impact on their professional identities. In particular, the experiences of female employees reflect the power dynamics and gender inequality in the sector. Steps taken to improve the quality of internship programmes in gastronomy education will help resolve issues encountered during the internship process and create a more equitable working environment.