Maternal diyabetin MFG-E8 düzeylerine etkisi
Effect of maternal diabetes on MFG-E8 levels
- Tez No: 983862
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA BÜYÜKKAYHAN, DR. TAHİR AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, diyabetik anne bebeği, MFG-E8, Newborn, infant of a diabetic mother, MFG-E8
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda diyabetik anne bebekleri ve sağlıklı annelerin bebekleri arasında kord kanından alınan serum örneklerindeki Mfg-E8 düzeylerini kıyaslayarak; diyabetik anne bebeklerinin inflamatuar süreçlerden ne kadar etkilendiğini gözlemlemek istedik. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif, randomize olmayan çalışmamıza 31 diyabetik anne bebeği, 31 sağlıklı anne bebeği olmak üzere 62 bebek dahil edildi. Umblikal kordun bebeğe ait kısmından doğum esnasında alınan serum örneğinden MFG-E8 protein düzeyi ölçüldü. Bulgular: Diyabetik anne bebekleri ve sağlıklı annelerin bebekleri arasında boy, baş çevresi, doğum ağırlığı, APGAR skorları, yoğun bakıma yatış oranları benzerdi (p>0,05). Hgb ve Htc değerleri diyabetik anne bebeklerinde anlamlı yüksek görüldü (p<0,05) (Tablo 20). Kord kanındaki MFG-E8 düzeyi sağlıklı anne bebeklerinde anlamlı yüksek görüldü (p<0,05) (Tablo 22). Tartışma: Sonuç olarak MFG-E8 düzeyi sağlıklı anne bebeklerinde diyabetik anne bebeklerine göre anlamlı yüksek görülmüştür. Literatürde diyabetik annelerdeki MFGE8 düzeylerinin sağlıklı annelerden daha fazla olduğunu gösteren bir çalışma mevcutken, diyabetik anne bebekleri ile sağlıklı anne bebeklerini kıyaslayan bir çalışma bulunmamıştır. Sonuçlardaki farklılık maternal ve fetal dolaşımdaki MFG-E8 metabolizmasının farklı dinamiklere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç: Maternal ve fetal dolaşımdaki MFG-E8 metabolizmasının daha net anlaşılması için, bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate the extent to which infants of diabetic mothers are affected by inflammatory processes by comparing the levels of MFG-E8 in cord blood serum samples between neonates born to diabetic mothers and those born to healthy mothers. Materials and Methods: A total of 62 neonates, including 31 infants of diabetic mothers and 31 infants of healthy mothers, were included in our single-center, prospective, non-randomized study. The MFG-E8 protein level was measured from a serum sample taken during birth from the fetal part of the umbilical cord. Results: There were no significant differences between infants of diabetic mothers and those of healthy mothers in terms of length, head circumference, birth weight, APGAR scores, or NICU admission rates (p>0.05). Hemoglobin and hematocrit levels were significantly higher in infants of diabetic mothers (p<0.05) (Table 20). The level of MFG-E8 in cord blood was significantly higher in infants of healthy mothers (p<0.05) (Table 22). Discussion: In conclusion, MFG-E8 levels were found to be significantly higher in infants of healthy mothers compared to those of diabetic mothers. Although previous studies in the literature have reported elevated MFG-E8 levels in diabetic mothers compared to healthy mothers, no studies to date have directly compared infants of diabetic mothers with those of healthy mothers. The observed differences in our findings suggest that the maternal and fetal circulations may have distinct dynamics in the metabolism of MFG-E8. Conclusion: We believe that further studies are needed to better understand the metabolism of MFG-E8 in maternal and fetal circulations.