Ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin aile yapısının girişimcilik niyetlerine etkisi: Rize ili örneği
The effect of family structure on the entrepreneurial intentions of secondary school 8th grade students: theexample of Rize province
  1. Tez No: 983942
  2. Yazar: SELCAN ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE AYTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik niyeti, Entrepreneurship, Entrepreneurial intention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin aile yapılarının girişimcilik niyeti üzerine etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte girişimcilik niyetini etkileyen demografik faktörler tespit edilerek bu faktörlerle aile yapısının girişimcilik niyetlerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2024-2025 eğitim öğretim yılında, Rize ilinin merkeze bağlı ortaokullarında, 8. sınıf düzeyinde öğrenimlerine devam eden toplam 828 öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışmada verilerin toplanması amacıyla, 'Kişisel Bilgi Formu, 'Aile Yapısını Değerlendirme Anketi' ve 'Girişimcilik Niyet Ölçeği' kullanılmıştır. Kişisel bilgi formunda katılımcıların cinsiyet, yerleşim yeri, kardeş sayısı, doğum sırası, anne-baba eğitim durumu, anne-baba mesleği, ailenin aylık geliri ve yakın çevrede girişimci gibi genel tanımlayıcı bilgilerine yönelik sorular bulunmaktadır. Kişisel bilgi formunda yer alan tanımlayıcı bilgilerin analizinde frekans ve yüzde analizi kullanılmıştır. Aile Yapısını Değerlendirme Anketi ve Girişimcilik Niyet Ölçeği arasındaki ilişkiyi tespit edebilmek için regresyon analizi yapılmıştır. Verilerin regresyon analizine uygunluğunun değerlendirilmesinde Durbin-Watson testi sonuçları ile her bir tahmin değişkenine ait varyans artış faktörleri ve tolerans değerleri incelenerek verilerin çoklu doğrusal regresyon analizine uygun olduğuna karar verilmiştir. Araştırmada çerçevesinde, cinsiyet, yerleşim yeri, ebeveynlerin eğitim seviyesi, çalışma durumu, girişimci akrabaların varlığı gibi demografik bilgilerin girişimcilik niyeti üzerinde anlamlı bir farklılaşmaya yol açmadığı bulunmuştur. Aile Yapısını Değerlendirme Anketi ve Girişimcilik Niyet Ölçeğinin doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre, Aile Yapısı Anketinin alt boyutları olan iletişim, birlik, yönetim, yetkinlik ve duygusal bağlam arasından sadece yönetim boyutunun girişimcilik niyetleri ile anlamlı ilişkisi ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın sonuçları doğrultusunda annenin veya babanın eğitim düzeyi ve çalışma durumu gibi faktörlerin girişimcilik niyeti üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmaması, yapılacak olan çalışmaların ailevi geçmişten ziyade, bireyin kendi yetenekleri ve motivasyonu üzerine odaklanması gerektiğine işaret etmektedir. Bu noktada en önemli bulgu, aile yapısının 'yönetim' boyutunun girişimcilik niyetini anlamlı düzeyde yordamasıdır. Bu nedenle girişimciliği teşvik etmeye yönelik politika ve uygulamaların, aile içinde sorumluluk almayı ve özerkliği destekleyen yapıların güçlendirilmesine odaklanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effect of family structure on the entrepreneurial intentions of 8th-grade middle school students. In addition, demographic factors affecting entrepreneurship intention were identified and the effects of family structure on entrepreneurship intentions were investigated with these demographic factors. The sample of the study consists of a total of 828 students who were enrolled in the 8th grade during the 2024–2025 academic year in middle schools located in the central district of Rize. To collect data in this study,“Personal Information Form”,“Family Structure Assessment Scale”, and“Entrepreneurial Intention Scale”were used. The personal information form includes questions regarding the participants' general descriptive information, such as gender, place of residence, number of siblings, birth order, parents' educational and professional status, monthly family income, and the presence of an entrepreneur in their close circle. In analyzing the descriptive data in the first part, frequency and percentage analysis were used. A regression analysis was conducted to determine the relationship between the Family Structure Assessment Scale and the Entrepreneurial Intention Scale. According to the findings of the study, demographic characteristics such as gender, place of residence, parents' educational levels, employment status, and the presence of entrepreneurial relatives did not result in significant differences in entrepreneurial intention. According to the linear regression analysis results between the Family Structure Assessment Scale and the Entrepreneurial Intention Scale, among the sub-dimensions of the Family Structure Scale—communication, unity, management, competence, and emotional context—only the management sub-dimension was found to have a statistically significant relationship with entrepreneurial intentions. Based on the findings of this research, the fact that factors such as the education level and employment status of the mother or father do not have a statistically significant effect on entrepreneurial intention suggests that future studies should focus more on the individual's own abilities and motivation rather than family background. The most significant finding is that the 'management' dimension of the family structure (rules, roles, and decision-making processes in the family) significantly predicts entrepreneurial intention. Therefore, it is recommended that policies and practices aimed at promoting entrepreneurship should focus on strengthening structures within the family that support taking responsibility and autonomy.