İnflamatuar barsak hastalığı olan ve olmayan 40 yaş altı hastalar ile inflamatuar barsak hastalığı olmayan 65 yaş üstü hastaların kırılganlık ve nütrisyon değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of frailty and nutritional status between inflammatory bowel disease patients under 40 years of age and healthy individuals under 40 and over 65
- Tez No: 983950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER İRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuar Barsak Hastalığı, Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit, Kırılganlık, FRAIL, MNA, Malnütrisyon, İnflamatuar bağırsak hastalıkları, Inflammatory Bowel Disease, Crohn's Disease, Ulcerative Colitis, Frailty, FRAIL, MNA, Malnutrition, Inflammatory bowel diseases
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İnflamatuar barsak hastalıkları (İBH), kronik inflamasyon ve immün disregülasyonla seyreden multisistemik tutulumla ilerleyen hastalıklardır. Güncel bulgular, İBH'nin genç bireylerde biyolojik yaşlanmayı hızlandırarak erken kırılganlık ve malnütrisyona yol açabildiğini göstermektedir. Bu çalışma, 40 yaş altı İBH hastalarının kırılganlık (FRAIL) ve beslenme (MNA) durumunu sağlıklı genç ve 65 yaş üstü bireylerle karşılaştırarak erken biyolojik yaşlanmanın klinik yansımalarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tasarımla yürütülen çalışmaya Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde takip edilen 40 yaş altı İBH hastaları ile aynı yaş grubunda sağlıklı kontroller ve 65 yaş üstü sağlıklı bireyler dahil edilmiştir. Tüm katılımcılarda FRAIL ölçeği ile kırılganlık, Mini Nütrisyonel Değerlendirme ile beslenme durumu incelenmiş; antropometrik ölçümler ve laboratuvar parametreleri gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: İnflamatuar barsak hastalığı grubunda FRAIL skorları hem genç hem de yaşlı sağlıklı bireylere kıyasla daha yüksek bulunmuş; genç İBH hastalarının kırılganlık düzeyi, 65 yaş üstü sağlıklı bireylere yakın seyretmiştir. MNA toplam skorları İBH grubunda anlamlı derecede düşüktür ve malnütrisyon riski %64'ün üzerinde saptanmıştır. FRAIL ve MNA arasında güçlü negatif korelasyon izlenmiş; beslenme bozukluğu arttıkça kırılganlığın belirginleştiği görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma, İBH'nin genç bireylerde dahi erken biyolojik yaşlanma, kırılganlık artışı ve malnütrisyon ile ilişkili sistemik bir hastalık olduğunu göstermektedir. Kırılganlık ve beslenme durumunun rutin klinik değerlendirmeye entegre edilmesi, özellikle genç İBH hastalarında risk temelli izlem ve bireyselleştirilmiş bakım modellerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Inflammatory bowel diseases (IBD) are multisystemic conditions characterized by chronic inflammation and immune dysregulation. Recent evidence indicates that IBD may accelerate biological aging in young individuals, leading to early frailty and malnutrition. This study aims to evaluate frailty (FRAIL scale) and nutritional status (MNA) in IBD patients under 40 years of age and compare them with healthy young adults and healthy individuals over 65, in order to assess the clinical reflections of early biological aging. Materials and Methods: This cross-sectional study included IBD patients under the age of 40 who were followed at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, as well as age-matched healthy controls and healthy individuals over 65. Frailty was assessed using the FRAIL scale, and nutritional status using the Mini Nutritional Assessment. Anthropometric measurements and laboratory parameters were compared across the groups. Results: FRAIL scores were higher in the IBD group than in both young and older healthy individuals, and the frailty levels of young IBD patients were similar to those of healthy adults over 65. MNA scores were significantly lower in the IBD group, with a malnutrition risk exceeding 64%. A strong negative correlation was observed between FRAIL and MNA scores, indicating that worsening nutritional status is associated with increased frailty. Conclusion: This study demonstrates that IBD is associated with early biological aging, increased frailty, and malnutrition even in young adults. Integrating frailty and nutritional assessments into routine clinical practice may contribute to risk-based monitoring and individualized care strategies, particularly for young patients with IBD.