Total kalça artroplastisi hastalarının demografik özelliklerinin anestezi yönetimi, postoperatif yoğun bakım ihtiyacı, yoğun bakım kalış süreleri ve mortaliteye etkisinin retrospektif incelenmesi
A retrospective analysis of the effects of demographic characteristics on anesthesia management, postoperative intensive care requirement, ICU length of stay, and mortality in patients undergoing total hip arthroplasty
- Tez No: 983962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Total Kalça Artroplastisi, Anestezi Yönetimi, Postoperatif Yoğun Bakım İhtiyacı, Mortalite, Demografik Özellikler, Total Hip Arthroplasty, Anesthesia Management, Postoperative Intensive Care Requirement, Mortality, Demographic Characteristics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziantep Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Total kalça artroplastisi (TKA), ileri yaş ve komorbiditesi olan hastalarda sık uygulanan majör ortopedik cerrahilerdendir. Çalışmamızda, TKA uygulanan hastaların demografik özellikleri, ASA skoru, cerrahi tipi (primer/revizyon), cerrahi ihtiyacı (acil/elektif) ve anestezi yönteminin postoperatif YBÜ ihtiyacı, YBÜ'de kalış süresi ve hastane içi mortalite üzerine etkileri retrospektif olarak araştırılmıştır. Ayrıca anestezi yöntemi ile postoperatif yoğun bakım ünitesi (YBÜ) ihtiyacı, YBÜ'de kalış süresi ve mortalite arasındaki ilişki araştırılmıştır. Elde edilen verilerin, yüksek riskli hasta gruplarının belirlenmesine ve klinik karar süreçlerinin iyileştirilmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: 06.10.2023–01.03.2025 tarihleri arasında Gaziantep Şehir Hastanesi'nde primer veya revizyon TKA uygulanmış 145 hastanın verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Hasta verilerine HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ve arşiv dosyaları üzerinden ulaşılmıştır. Bulgular: Hastaların orta ve ileri yaş grubunda yoğunlaştığı, %57,2'sinin kadın (n=83) hasta ve büyük çoğunluğunun fazla kilolu veya obez sınıfında olduğu görülmüştür. Operasyonların %82,1'inin elektif (n=119) olarak gerçekleştirildiği ve %31,7'sinin revizyon cerrahisi (n=46) olduğu saptanmıştır. Hastaların %51,0'inin (n=74) ASA II grubunda olduğu görülmüştür. Anestezi yöntemi olarak en sık spinal anestezinin (%80,7, n=117) tercih edildiği görülmüştür. Hastaların %31,7'sinde (n=46) postoperatif YBÜ ihtiyacı olduğu ve postoperatif YBÜ yatışı olanlarda da sürenin kısa olduğu görülmüştür. Hastane içi mortalite oranı %2,8 (n=4) olarak saptanmıştır. Ölen hastaların YBÜ'de kalış sürelerinin daha uzun olduğu görülmüştür. Sonuç: İleri yaş, yüksek ASA skoru ve revizyon cerrahisi postoperatif YBÜ ihtiyacı açısından anlamlı risk faktörleri olarak saptanmıştır. İleri yaş hastalarda YBÜ'de kalış süresinin anlamlı olarak uzadığı görülmüştür. Anestezi yöntemi ile demografik veya klinik değişkenler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Spinal anesteziden genel anesteziye geçilen, yüksek ASA skoru olan ve postoperatif YBÜ ihtiyacı olan hastalarda mortalitenin arttığı gözlenmiştir. Ölen hastalarda medyan YBÜ kalış süresinin daha uzun olduğu görülmüştür istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Total hip arthroplasty (THA) is a major orthopedic procedure frequently performed in elderly patients with comorbidities. In this study, the effects of demographic characteristics, ASA score, type of surgery (primary–revision), surgical urgency (emergency–elective), and type of anesthesia on postoperative intensive care unit (ICU) requirement, ICU length of stay, and in-hospital mortality were retrospectively evaluated in patients who underwent THA. Additionally, the relationship between the type of anesthesia and postoperative ICU requirement, ICU length of stay, and mortality was investigated. The findings are expected to contribute to identifying high-risk patient groups and improving clinical decision-making processes. Materials and Methods: The data of 145 patients who underwent primary or revision total hip arthroplasty (THA) at Gaziantep Şehir Hastanesi (Gaziantep City Hospital) between October 6, 2023 and March 1, 2025 were retrospectively analyzed. Patient information was obtained through the Hospital Information Management System (HIMS; originally HBYS in Turkish) and archived medical records. Results: It was observed that the patients were predominantly in the middle-aged and elderly groups, with 57.2% (n=83) being female, and the majority were classified as overweight or obese. Of all operations, 82.1% (n=119) were performed electively, and 31.7% (n=46) were revision surgeries. It was found that 51.0% (n=74) of the patients were in the ASA II group. Spinal anesthesia was the most commonly preferred anesthetic technique, used in 80.7% (n=117) of the cases. Postoperative intensive care unit (ICU) admission was required in 31.7% (n=46) of the patients, and the duration of ICU stay was generally short among those admitted. The in-hospital mortality rate was 2.8% (n=4), and the patients who died had longer ICU stays. Conclusion: Advanced age, high ASA score, and revision surgery were identified as significant risk factors for postoperative intensive care unit (ICU) requirement. In elderly patients, ICU length of stay was found to be significantly longer. No significant relationship was found between the type of anesthesia and demographic or clinical variables. Increased mortality was observed in patients who were converted from spinal to general anesthesia, had high ASA scores, and required postoperative ICU admission. Although the median ICU stay was longer in deceased patients, this difference was not statistically significant.