Arap şairlerden Muhammed b. Hilâl el-Hilâlî ve şiiri
Muhammad b. Hilāl al-Hilālī, one of the Arab poets, and his poetry
  1. Tez No: 983984
  2. Yazar: İBRAHİM TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET TASA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belâgatı, Şiir, Osmanlı Dönemi Arap Şiiri, el-Hilâlî, İhvâniyyât, Arap edebiyatı, Arap şiiri, Arapça kelimeler, Osmanlı Devleti, Osmanlılar, Arabic Language and Rhetoric, Poetry, Arabic Poetry in the Ottoman Period, al-Hilālī, Ikhwāniyyāt, Arabian literature, Arabic poetry, Arabic words, Ottoman State, Ottomans
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Osmanlı Dönemi şairlerinden Muhammed b. Hilâl el-Hilâlî'nin hayatı ve şiirleri incelenmiştir. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde XIX. yüzyıl Arap edebiyatına genel bir bakış sunulmuş; şairin yaşadığı dönemin siyasî, sosyal ve kültürel şartlarına değinilmiştir. Ayrıca el-Hilâlî'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, şairin şiirleri muhteva açısından ele alınmış, konularına göre sınıflandırılmış ve edebî tenkit geleneğinde kullanılan ölçütler çerçevesinde değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise şiirlerin şekil özellikleri incelenmiş, nazım türleri ve kaside yapısı bakımından değerlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca üslup özellikleri, bedîʿ sanatları ve beyânî anlatımlar çerçevesinde tahlil edilmiştir. Böylece el-Hilâlî'nin şiirlerinin edebî değerinin tespit edilmesine gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life and poems of Muḥammad b. Hilāl al-Hilālī, one of the poets of the Ottoman period, are examined. The study consists of an introduction and two chapters. The introduction provides a general overview of 19th-century Arabic literature and discusses the political, social, and cultural conditions of the era in which the poet lived. It also focuses on al-Hilālī's life, literary personality, and works. The first chapter analyzes the poet's poems in terms of content, classifies them according to their themes, and evaluates them within the framework of the criteria used in the tradition of literary criticism. The second chapter investigates the formal features of the poems, offering assessments in terms of poetic genres and the structure of the qaṣīda. Furthermore, stylistic features are examined within the scope of rhetorical devices (badīʿ) and figurative expressions (bayān). In this way, an attempt is made to determine the literary value of al-Hilālī's poetry.