Espor ve esporcuların sorunları
Esports and esports players' problems
- Tez No: 984018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR KAYIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gazetecilik, Journalism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, küresel bir endüstriye dönüşen elektronik sporların (Espor) tarihsel, yapısal ve bireysel boyutlarını çok yönlü bir bakış açısıyla ele alarak, sektörel dinamikleri ve profesyonel oyuncu deneyimlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Espor, sadece dijital oyun oynamaktan ibaret olmayan, organizasyonel yapılarla, sponsorluklarla ve medya haklarıyla örülü karmaşık bir endüstri hâline gelmiştir. Esporun tanımı, tarihsel gelişimi ve geleneksel sporlarla ilişkisi literatür ışığında değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, Esporu meslek olarak benimseme sürecinde ailelerinden yeterli destek göremediklerini ve bunun motivasyonlarını olumsuz etkilediğini belirtmiştir. Sektördeki belirsizlikler ve finansal kaynakların sınırlı olması, uzun vadeli hedef belirleme zorluklarını artırmaktadır. Kadın oyuncular açısından, sektördeki cinsiyet eşitsizliği, yetersiz kadın takımı varlığı ve toksik oyun ortamları gibi yapısal engellerin daha belirgin olduğu tespit edilmiştir. Performans kaygısı ve tükenmişlik sendromu, yaygın görülen psikolojik sorunlar arasındadır. Oyuncular, turnuvalar, antrenmanlar ve sosyal medya baskıları nedeniyle sürekli yüksek performans gösterme zorunluluğunun zihinsel sağlıklarını tehdit ettiğini ifade etmiştir. Finansal sürdürülebilirlik bağlamında, yalnızca elit düzeydeki oyuncuların düzenli gelir elde edebildiği; amatör/yarı profesyonel oyuncuların çoğunun geçim sıkıntısı yaşadığı saptanmıştır. Araştırma sonuçları, esporun genç bireyler için yalnızca bir eğlence etkinliği değil; aynı zamanda yüksek düzeyde emek, zihinsel dayanıklılık ve çok boyutlu destek gerektiren bir meslek alanı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu alanın sürdürülebilir bir kariyer rotası hâline gelmesi için aile desteği, sektörel yapısallaşma, ekonomik denge ve psikolojik dayanıklılık konularında bütüncül politikalar geliştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the sectoral dynamics and professional player experiences by addressing the historical, structural, and individual dimensions of electronic sports (Esports), which has become a global industry. Esports is a complex industry woven together by organizational structures, sponsorships, broadcasting, and media rights, transcending simple digital game-playing. The definition of Esports, its historical development, and its relationship with traditional sports are evaluated. In-depth interviews were conducted within the study's scope. Participants noted that they did not receive sufficient support from their families when adopting Esports as a profession, which negatively impacted their motivation. Sectoral uncertainties and limited financial resources increase the difficulties in setting long-term goals. For female players, structural barriers such as gender inequality, the lack of sufficient female teams, and toxic gaming environments were found to be more pronounced. Performance anxiety and burnout syndrome are common psychological issues. Players expressed that the constant pressure to perform at a high level due to tournaments, training, and social media demands threatens their mental health. Regarding financial sustainability, it was determined that only elite-level players earn a regular income, while the majority of amateur/semi-professional players struggle financially. The research results reveal that Esports is a profession requiring high levels of effort, mental resilience, and multidimensional support, not just a recreational activity for young individuals. It is emphasized that holistic policies concerning family support, sectoral structuring, economic balance, and psychological resilience should be developed for this field to become a sustainable career path.