Türk hukukuyla karşılaştırmalı olarak İran hukukunda evliliğin sona ermesi
The termination of marriage in Iranian law in comparison with Turkish law
- Tez No: 984020
- Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE REYHAN DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İran Hukuku, Türk Hukuku, Medeni Hukuk, Boşanma, Evliliğin Sona Ermesi, Milletlerarası Özel Hukuk, Karşılaştırmalı Hukuk, Aile Hukuku, Iranian Law, Turkish Law, Civil Law, Divorce, Dissolution of Marriage, Private International Law, Comparative Law, Family Law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, esas olarak İran hukukunda evliliğin sona ermesi meselesini ele almakta ve bazı hallerde meselenin Türk hukukuyla karşılaştırmasını yapmaktadır. Buna göre, çalışmada, İran Medeni Kanunu'ndaki boşanma, ayrılık ve evliliğin feshi gibi konular, İslam hukuku ve günümüz İran hukukunun normatif düzenlemeleri çerçevesinde değerlendirilirken Türk Medeni Kanunu hükümleriyle arz ettiği bazı benzerlik ve farklılıklara da işaret edilmiştir. Her iki hukuk sisteminde evliliğin sona ermesinde karşılaşılan hukuki problemler, kültürel ve dini farklılıklarla şekillenen toplumsal yapılar dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışma, evliliğin sona ermesine dair mahkeme kararlarının gerekçelerini, boşanma sonrası tarafların yükümlülüklerini ve çocuk haklarının korunmasıyla ilgili düzenlemeleri genel bir değerlendirmeyle bir bütün olarak ele almaktadır. Elde edilen bulgular, İran hukukunda evliliğin sona ermesine ilişkin süreçlerin İslam hukuku ve modern hukuk arasında bir denge arayışında olduğunu, Türk hukukunun ise laik hukuk sistemi çerçevesinde kurumsallaşmış bir yapı sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study primarily addresses the issue of the termination of marriage under Iranian law and, in certain instances, compares it with Turkish law. Accordingly, it examines such topics as divorce, separation, and annulment of marriage as regulated in the Iranian Civil Code, within the framework of Islamic law and the normative regulations of contemporary Iranian law, while also pointing out certain similarities and differences with the provisions of the Turkish Civil Code. The legal problems encountered in the termination of marriage within both legal systems are analyzed with consideration of the social structures shaped by cultural and religious differences. The study comprehensively discusses the reasoning behind court decisions concerning the dissolution of marriage, the post-divorce obligations of the parties, and the regulations aimed at protecting the rights of children. The findings indicate that the processes related to the termination of marriage in Iranian law reflect a pursuit of balance between Islamic jurisprudence and modern legal principles, whereas Turkish law presents a more institutionalized structure within the framework of a secular legal system.