Fototermal terapi ve çoklu terapi için iki yeni ajanın sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of two new agents for photothermal therapy and multiple therap
  1. Tez No: 984062
  2. Yazar: ŞAFAK ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biyoloji, Biochemistry, Chemistry, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, Hücre hipoksisi, Organik sentez, Anticancer, Cell hypoxia, Organic synthesis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Geleneksel kanser tedavisi ve antimikrobiyal tedavilerin ortak dezavantajlarından biri ilaç direnci gelişimidir. Ayrıca kanser tedavisinde kullanılan yöntemlerin yan etkileri nedeniyle genellikle doz kısıtlaması söz konusu olabilmektedir. Fotodinamik terapi (FDT), sonofotodinamik terapi (SFDT), ve fototermal terapi (FTT) bu kısıtlamaları aşmayı amaçlayan yeni nesil tedavi yöntemlerindendir. Fakat FDT ve SFDT bazı koşullarda özellikle hipoksik ortamda yüksek etki gösteremeyebildiğinden klinikte birincil değil yardımcı (adjuvant) tedaviler olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca organik duyarlaştırıcıların suda topaklanması suretiyle etkisini yitirmesi tedaviyi güçleştiren en önemli faktörlerden biridir. Bu tez çalışmasında biri antikanser diğeri antimikrobiyal çalışmalarda test edilmek üzere iki farklı organik duyarlaştırıcı sentezlenmiştir. Suda topaklanma sorunu duyarlaştırıcı tasarımında göz önüne alınan iki farklı yaklaşımla çözülmüştür; suda çözünmeyen duyarlaştırıcı 1, serum albümin ile nanoformülize edilerek kompozit haline getirilirken; bileşik 2 kimyasal modifikasyonlarla suda çözünebilen bir duyarlaştırıcı olarak sentezlenmiştir. Tez kapsamında yapılan çalışmalar nanokompozitin FDT, SFDT ve FTT gibi terapiler için uygun bir multiterapi ajanı olduğunu göstermektedir. Luminal Meme Kanseri (MCF-7 ATCC® HTB-22™) kanser hücre hattı üzerinde yapılan in vitro çalışmalar nanokompozitin yüksek sitotoksisite gösterdiğine işaret etmektedir. Öte yandan duyarlaştırıcı 2 ile yapılan in vitro çalışmalar, 2'nin hem gram pozitif hem gram negatif bakteriler üzerinde oldukça etkili bir FTT ajanı olduğunu kanıtlamıştır. Özetle, tezde antikanser ve antimikrobiyal etki gösteren iki yeni organik duyarlaştırıcı geliştirilmiş ve terapi etkinlikleri in vitro çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the common disadvantages of traditional cancer treatment and antimicrobial therapies is the development of drug resistance. Furthermore, side effects of cancer treatment methods often lead to dose limitations. Photodynamic therapy (PDT), sonophotodynamic therapy (SPDT), and photothermal therapy (PTT) are new-generation treatment methods that aim to overcome these limitations. However, because PDT and SPDT may not be highly effective under certain conditions, especially hypoxic conditions, they are used clinically as adjuvant therapies rather than primary therapies. Furthermore, the loss of effectiveness of organic sensitizers due to aggregation in water is a major factor complicating treatment. In this thesis, two different organic sensitizers were synthesized, one for anticancer and the other for antimicrobial testing. The aggregation problem in water was addressed by two different approaches to sensitizer design: water-insoluble sensitizer 1 was nanoformulated with serum albumin to form a composite, while compound 2 was synthesized as a water-soluble sensitizer through chemical modifications. Studies conducted within the scope of this thesis demonstrate that the nanocomposite is a suitable multitherapy agent for therapies such as PDT, SPDT, and PTT. In vitro studies on the Luminal Breast Cancer (MCF-7 ATCC® HTB-22™) cell line indicate that the nanocomposite exhibits high cytotoxicity. Furthermore, in vitro studies with sensitizer 2 demonstrated that sensitizer 2 is a highly effective PTT agent against both gram-positive and gram-negative bacteria. In summary, two new organic sensitizers with anticancer and antimicrobial properties were developed in this thesis, and their therapeutic efficacy was demonstrated via in vitro studies.