Sağlık çalışanı olan ve olmayan kadınlarda meme kanseri bilgi ve farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of breast cancer knowledge and awareness levels in women with and without healthcare professions
- Tez No: 984155
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, KKMM, KMM, Bilgi düzeyi, Farkındalık düzeyi, Tarama, Aile Hekimliği, Breast cancer, Breast Self-Examination (BSE), Clinical Breast Examination (CBE), Knowledge level, Awareness level, Screening, Family Medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
SAĞLIK ÇALIŞANI OLAN VE OLMAYAN KADINLARDA MEME KANSERİ BİLGİ VE FARKINDALIK DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Çalışmamız sağlık çalışanı olan ve olmayan kadınlarda meme kanseri bilgi ve farkındalık düzeylerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı olan çalışmamız Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda 20-70 yaş arası kadınlar üzerinde yüz yüze anket yöntemiyle yürütülmüştür. Anketin birinci bölümünde; bireylerin sosyodemografik özellikleri sorgulanmıştır. Anketin ikinci bölümünde; Geniş Kapsamlı Meme Kanseri Bilgi Testi kullanılmıştır. Anketin üçüncü bölümünde; Meme Kanseri Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya her bir grup için 164 olmak üzere toplam 328 kişi katılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 36,4±11,9 yıl olarak bulunmuştur. Katılımcıların büyük çoğunluğu kendi kendine meme muayenesi (KKMM) (%90,5) ve klinik meme muayenesi (KMM) (%86,6) kavramlarından haberdardı; sağlık çalışanlarının meme kanseri farkındalığı sağlık çalışanı olmayanlara göre anlamlı şekilde daha yüksekti (p<0,001). KKMM yapma sıklığı genellikle düşük olup, katılımcıların %25,9'u hiç KKMM yaptırmamaktaydı; %59,8'i ise hiç KMM olmamıştı. Katılımcıların yalnızca %3,7'si tam farkındalığa sahipken, %96,3'ü kısmi farkındalık göstermekteydi. Bilgi düzeyleri açısından yaş arttıkça genel bilgi puanları azalmaktaydı. MKFÖ toplam puanı ile GKMKBT toplam puanı arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulundu (r=0,116; p=0,036). Sağlık çalışanı olup olmamak, farkındalık ve bilgi puanlarını belirgin şekilde etkilememiştir. Sonuç: Sağlık çalışanlarının bilgi düzeylerinin yüksek olmasına rağmen, farkındalık ve tarama davranışlarında belirgin bir üstünlük göstermediği saptanmıştır. Erken tanı, hastalığın seyri ve tedavi başarısı açısından birinci basamak sağlık hizmetlerinin rolü büyüktür. Bu nedenle, eğitim ve tarama programlarının teşvik edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATİON OF BREAST CANCER KNOWLEDGE AND AWARENESS LEVELS İN WOMEN WİTH AND WİTHOUT HEALTHCARE PROFESSİONS Aim: Our study aims to evaluate the levels of knowledge and awareness about breast cancer among women who are healthcare workers and those who are not. Method: Our single-center, cross-sectional, descriptive study was conducted at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, through face-to-face surveys with women aged 20 to 70 years. In the first section of the questionnaire, participants' sociodemographic characteristics were assessed. In the second section, the Comprehensive Breast Cancer Knowledge Test was used. In the third section, the Breast Cancer Awareness Scale was administered. A total of 328 participants, with 164 in each group, took part in the study. The level of statistical significance was set at p<0.05. Results: The mean age of the participants was 36.4 ± 11.9 years. The majority of participants were aware of the concepts of breast self-examination (BSE) (90.5%) and clinical breast examination (CBE) (86.6%); breast cancer awareness among healthcare workers was significantly higher than among non-healthcare workers (p<0.001). The frequency of performing BSE was generally low, with 25.9% of participants never having performed BSE and 59.8% never having undergone CBE. Only 3.7% of participants demonstrated full awareness, while 96.3% showed partial awareness. In terms of knowledge levels, overall knowledge scores decreased with increasing age. A positive and significant correlation was found between the total scores of the Breast Cancer Awareness Scale (BCAS) and the Comprehensive Breast Cancer Knowledge Test (CBCKT) (r=0.116; p=0.036). Being a healthcare worker did not significantly affect awareness or knowledge scores. Conclusion: Although healthcare professionals demonstrated higher knowledge levels, they did not show a significant advantage in awareness or screening behaviors. Early diagnosis plays a critical role in the course of the disease and treatment success, highlighting the importance of primary healthcare services. Therefore, promoting continuous education and screening programs is of great importance.