İnfertil hastaların sigara içme durumu ve sigara bırakma tedavileri hakkında bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 984174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. BAHADIR YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Sigara, Sigara bırakma tedavileri, Farkındalık, Üreme sağlığı, Infertility, Smoking, Smoking cessation therapies, Awareness, Reproductive health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, infertil kadınlarda sigara içme durumunu, sigara bırakma tedavilerine yönelik bilgi ve tutum düzeylerini ve bu faktörlerle infertilite arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte planlanan araştırma, 01 Mayıs–31 Temmuz 2025 tarihleri arasında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi'ne başvuran infertilite tanısı almış kadınlarla yürütülmüştür. Çalışmaya katılım kriterlerini karşılayan 202 hasta yüz yüze anket yöntemiyle değerlendirilmiştir. Veriler istatistiksel analizlerde ki-kare testi ve lojistik regresyon yöntemi ile incelenmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 31,8±7,4 yıl olup, olguların yaklaşık beşte biri düzenli sigara içicisidir. Sigara içmeyenlerin %74,6'sı sigara ile infertilite arasında doğrudan ilişki olduğu bulunmuştur, sigara içenlerde bu oran %48,7 olarak saptanmıştır. Lojistik regresyon analizine göre, sigara–infertilite ilişkisini kabul edenlerde sigara içme olasılığı anlamlı derecede daha düşüktür (OR=0,50; %95 GA=0,26–0,96). Katılımcıların %41,2'si sosyal medyanın sigara davranışlarını etkilediğini ifade etmiştir; bu grupta sigara içme olasılığı daha düşük bulunmuştur (OR=0,53; %95 GA=0,28–1,00; p=0,050). Sigara bırakma tedavileri hakkında bilgi sahibi olanların oranı %36,1'dir. Ancak bu grupta sigara içme olasılığı yaklaşık iki kat daha yüksek bulunmuş (OR=2,11; %95 GA=1,12–3,98; p=0,021) olup, bu durum bilgi düzeyinin davranış değişikliğine her zaman yansımadığını göstermektedir. Sonuç: İnfertil kadınlarda sigara içme prevalansı dikkat çekici düzeydedir. Sigaranın infertilite üzerindeki olumsuz etkilerinin farkında olunması, sigara içme davranışını azaltıcı yönde etki göstermektedir. Bununla birlikte, sigara bırakma tedavileri konusunda bilgi sahibi olmak tek başına yeterli olmayıp, davranış değişikliğini sağlamak için sağlık profesyonellerinin danışmanlık ve destek hizmetlerini güçlendirmesi gerekmektedir. Sigara bırakma poliklinikleri ile infertilite merkezleri arasındaki iş birliği, tedavi başarısını artıracak ve toplum sağlığına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate cigarette smoking status, knowledge and attitudes toward smoking cessation therapies, and the relationship between these factors and infertility among infertile women. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between May 1 and July 31, 2025, at the Assisted Reproductive Treatment Center of Samsun Training and Research Hospital. A total of 202 women diagnosed with infertility who met the inclusion criteria were assessed through face-to-face questionnaires. Data were analyzed using chi-square tests and logistic regression models. Results: The mean age of the participants was 31.8 ± 7.4 years, and approximately one-fifth of the cases were regular smokers. Among non-smokers, 74.6% believed there was a direct relationship between smoking and infertility, whereas this rate was 48.7% among smokers. According to logistic regression analysis, the likelihood of smoking was significantly lower among those who acknowledged the smoking–infertility relationship (OR = 0.50; 95% CI = 0.26–0.96). Additionally, 41.2% of participants stated that social media influenced their smoking behavior; this group showed a lower likelihood of smoking (OR = 0.53; 95% CI = 0.28–1.00; p = 0.050). The proportion of participants who were aware of smoking cessation treatments was 36.1%. However, this group exhibited nearly twice the odds of smoking (OR = 2.11; 95% CI = 1.12–3.98; p = 0.021), suggesting that knowledge alone does not necessarily translate into behavioral change. Conclusion: The prevalence of smoking among infertile women was found to be considerable. Awareness of the adverse effects of smoking on fertility appears to reduce the likelihood of smoking behavior. Nevertheless, knowledge of cessation therapies alone is insufficient; to promote behavioral change, healthcare professionals should strengthen counseling and support services. Collaboration between smoking cessation clinics and infertility centers may enhance treatment outcomes and contribute positively to public health.