Preterm ve term gebeliklerde aktif doğum eyleminde Calponin-2 molekülünün rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of Calponin-2 molecule in active labor in preterm and term pregnancies
  1. Tez No: 984177
  2. Yazar: ESRA AKIN AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: aktif doğum eylemi, biyobelirteç, Calponin-2, preterm doğum, term doğum, active labor, biomarker, Calponin-2, preterm birth, term birth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, preterm ve term gebeliklerde aktif doğum eylemi sırasında Calponin-2 (CNN2) molekülünün rolünü değerlendirmektir. Ayrıca, CNN2 düzeyleri ile doğum eyleminin fazlarını saptayan klinik ve ultrasonografik parametreleri arasındaki ilişkinin ortaya konulması ve preterm eylem(PE) riskini öngörmede CNN2'nin potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kesitsel çalışma, 15 Kasım 2024 ile 1 Ağustos 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Doğumhane birimine doğum için yatışı yapılan, tekil ve baş prezentasyona sahip 218 gebe üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya n=107 term (%49,1) ve n=111 preterm (%50,9) gebe dahil edilmiştir. Çalışma grupları gebelik haftalarına göre, spontan term doğum ve PTD olmak üzere iki ana gruba ayrılarak, her grupda doğum eyleminin latent faz ve aktif fazlarında maternal CNN2 molekülün ölçülmesi hedeflenmiştir. Etik kurul onayı ve gönüllü katılımcılardan yazılı onamları alındıktan sonra, hastalardan alınan maternal kan serum örneklerinde CNN2 düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışılmıştır. Demografik veriler, yatış (BS), fetal doğum ağırlığı ve laboratuvar değerleri kaydedilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 ve MedCalc 18 programında yapılmış, anlamlılık düzeyi α=0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen term ve preterm olguların CNN2 değerleri karşılaştırıldığında term gebelerde medyan CNN2 seviyesinin 4,04 (1-26,88) ng/ml ve ve preterm gebelerde ise 7,63 (0,62-76,49) ng/ml ölçüldü. Dolayısıyla CNN2 molekülü istatistiksel olarak preterm gebelerde term gruptan statistiksel anlamlı derecede yüksekdi (p<0,001). Term gebelerin aktif fazında, latent faza kıyasla CNN2 seviyesi istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek saptandı (sırasyla 5,27 (1,8-26,9) vs 3,29 (1-14,62) ng/ml, p<0,001). Preterm gebelerde de term gebeleer benzer olarak CNN2 seviyesinin, aktif fazda latent faza kıyasla istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (sırasyla 10.17(0,81-76,49) vs 6,31 (0,62-61,23) ng/ml, p=0.014). Total hasta grubunda CNN2'nin 5,06 ng/ml üzerinde olmasının %66,36 sensitivite, %60,36 spesifite ile aktif eyleme girmeyi öngördüğü saptandı (AUC=0,635, p<0,001). Bu oran preterm hasta grubunda ise CNN2'nin 7,16 ng/ml üzerinde olması ile %72,22 sensitivite ve , %63,16 spesifite ile öngörücü gücü daha yüksekdi. (AUC=0,635, p=0,015). Çalışmadaki total katılımcılarda CNN2'nin GH ile zayıf, negatif yönlü (r=-0,337, p<0,001) ve yatış BS ile zayıf, pozitif yönlü (r=0,233, p=0,001) ve servikal uzunluk ile negatif yönlü (r=-0,766, p<0,001) korelasyonu mevcuttu. Term hasta grubunda CNN2 ile servikal uzunluk arasında negatif yönlü (r=-0,743, p<0,001) korelasyon saptanırken; preterm hasta grubunda, CNN2'nin sadece yatış (BS) ile zayıf, pozitif yönlü (r=0,227, p=0,016) korelasyonunun olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmanın bulguları, preterm ve term gebeliklerde aktif doğum eylemi sırasında CNN2 molekülünün potansiyel rolünü ortaya koymaktadır. Çalışmamız, CNN2 düzeylerinin doğum eyleminin latent ve aktif fazındaki ilerleyişin saptanabilirliğinin geliştirimesine olanak sağlarken aynı zamanda PE riskinin öngörülmesinde yer alabilir. Güncel çalışmamızda elde ettiğimiz bu sonuçlar da perinatal morbidite ve mortalite oranlarının azaltılmasına yönelik yeni stratejilerin oluşturulmasında fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the role of the CNN-2 molecule during active labor in preterm and term pregnancies. In addition, we aimed to reveal the relationship between CNN2 levels and clinical and ultrasonographic parameters that determine the phases of labor and to investigate the potential use of CNN2 as a biomarker in predicting the risk of preterm labor. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study was conducted on 218 pregnant women with single and head presentations who were admitted to the Delivery Room of the Gynecology and Obstetrics Clinic of the University of Health Sciences, Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between November 15, 2024, and August 1, 2025. n=107 term (49.1%) and n=111 preterm (50.9%) pregnant women were included in the study. The study groups were divided into two main groups as spontaneous term birth and preterm birth according to gestational weeks, and it was aimed to measure the maternal CNN2 molecule in the latent phase and active phases of labor in each group. After ethics committee approval and written consent from the volunteer participants, CNN2 levels in maternal blood serum samples taken from the patients were studied by ELISA method. Demographic data, hospitalization Bishop score, fetal birth weight and laboratory values were recorded. Statistical analyses were performed in SPSS 22.0 and MedCalc 18 programs, and the significance level was accepted as α=0.05. Results: When the CNN2 values of the term and preterm cases included in the study were compared, the median CNN2 level was 4.04 (1-26.88) ng/ml in term pregnant women and 7.63 (0.62-76.49) ng/ml in preterm pregnant women. Therefore, the CNN2 molecule was statistically significantly higher than the term group in preterm pregnant women (p<0.001). CNN2 levels were found to be statistically significantly higher in the active phase of full-term pregnancies compared to the latent phase (5.27 (1.8-26.9) vs 3.29 (1-14.62) ng/ml, p<0.001, respectively). CNN2 levels were found to be statistically significantly higher in preterm pregnant women compared to the latent phase (10.17 (0.81-76.49) vs 6.31 (0.62-61.23) ng/ml, respectively, p=0.014). In the total patient group, CNN2 above 5.06 ng/ml predicted active action with 66.36% sensitivity and 60.36% specificity (AUC=0.635, p<0.001). This rate was higher in the preterm patient group with CNN2 above 7.16 ng/ml and higher predictive power with 72.22% sensitivity and 63.16% specificity. (AUC=0.635, p=0.015). CNN2 had a weak, negative correlation with gestational week (r=-0.337, p<0.001), a weak, positive correlation with hospitalization Bishop score (r=0.233, p=0.001), and a negative correlation with cervical length (r=-0.766, p<0.001) in total participants in the study. There was a negative correlation (r=-0.743, p<0.001) between CNN2 and cervical length in the term patient group; In the preterm patient group, CNN2 was found to have a weak, positive correlation (r=0.227, p=0.016) only with hospitalization Bishop score. Conclusion: The findings of the study suggest the potential role of the CNN2 molecule during active labor in preterm and term pregnancies. Our study suggests that CNN2 levels may be involved in the prediction of the risk of preterm labor while improving the detectability of progression in the latent and active phases of labor. These results obtained in our current study will be useful in the creation of new strategies to reduce perinatal morbidity and mortality rates.