Testis torsiyonu iskemi reperfüzyon hasarında sST2 ve galektin-3'ün rolü: Rat çalışması
The role of sST2 and galectin-3 in testicular torsion ischemia reperfusion injury: Rat study
- Tez No: 984405
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEVLÜT KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Testis torsiyonu, İskemi reperfüzyon, sST2, Galektin-3, Biyobelirteç, Testicular torsion, Ischemia-reperfusion, sST2, Galectin-3, Biomarker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Testis torsiyonu, spermatik kordun kendi etrafında dönmesi sonucu testise giden kan akımının kesilmesiyle ortaya çıkan ve acil müdahale gerektiren bir ürolojik hastalıktır. Tanısı öykü, fizik muayene ve skrotal renkli doppler ultrason bulgularına göre konulmaktadır. Fakat bu değerlendirmelere rağmen tanıda arada kalınan şüpheli vakalar olabilmektedir. Bu çalışmada amacımız testis torsiyonu iskemi reperfüzyon hasarına spesifik bir biyobelirteç bulmayı hedeflemektir. Gereç ve Yöntem: 50 adet wistar albino erkek rat, kontrol grubu, sham grubu, erken torsiyon grubu, torsiyon grubu ve torsiyon-detorsiyon grubu olmak üzere rasgele beş gruba ayrıldı. Kontrol grubuna herhangi bir cerrahi işlem yapılmadan önce kan alındı. Sham grubuna skrotal eksplorasyon yapıldıktan sonra kan alındı. Erken torsiyon grubuna 15 dakika testis torsiyonu yapıldıktan sonra kan alındı. Torsiyon grubunda 2 saat testis torsiyonu yapıldıktan sonra kan alındı ve torsiyon-detorsiyon grubunda 2 saat torsiyon ardından 2 saat detorsiyon uygulandıktan sonra kan alındı. Tüm ratların sol testisleri kan alma işleminden sonra çıkarıldı. Alınan kan örneklerinde galektin-3 ve soluble suppression of tumorigenicity 2 (sST2) düzeyleri enzim bağlı immünosorbent test (ELISA) yöntemiyle ölçüldü. Testis dokularında histopatolojik hasarın değerlendirilmesinde seminifer tübül çapı, germinal epitel kalınlığı ve spermatogenezin değerlendirilmesinde johnsen testiküler biyopsi skoru (JTBS) kullanıldı. Bulgular: Gruplar arasında galektin-3 düzeyleri açısından istatistiksel anlamlı bir farklılık bulunmazken, sST2 düzeyleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında erken torsiyon, torsiyon ve torsiyon-detorsiyon gruplarında istatistiksel anlamlı artış gösterdi. Seminifer tübül çapı, JTBS ve germinal epitel kalınlığında kontrol grubuyla kıyaslandığında torsiyon ve torsiyon-detorsiyon gruplarında istatistiksel anlamlı azalma görülürken; sham ve erken torsiyon gruplarında istatiksel anlamlı farklılık izlenmedi. Seminifer tübül çapı ve JTBS ile sST2 düzeyleri arasında anlamlı negatif kolerasyon saptandı. Sonuç: Çalışmamızda sST2'nin testis torsiyonuna bağlı gelişen iskemi reperfüzyon hasarının erken tanısında potansiyel bir biyobelirteç olabileceği gösterilmiştir. Ancak galektin-3 düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Bunun nedeni galektin-3'ün testis dokusunda geç dönemde salınması veya sistemik dolaşıma düşük düzeyde geçmesi olabilir ancak konuyla ilgili daha geniş ölçekli ileri düzeyde çalışmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca çalışmamız testis torsiyonuyla ilişkili sST2 ve galektin-3 düzeylerini inceleyen ilk çalışma olması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Testicular torsion is an urological emergency that occurs due to twisting of the spermatic cord, resulting in interruption of blood flow to the testis. Diagnosis is established based on history, physical examination, and scrotal color doppler ultrasonography findings. However, despite these evaluations, some cases remain diagnostically uncertain. The aim of this study was to identify a specific biomarker associated with ischemia-reperfusion injury caused by testicular torsion. Material and methods: Fifty male wistar albino rats were randomly divided into five groups: control, sham, early torsion, torsion, and torsion-detorsion. Blood samples were collected from the control group without surgical intervention. In the sham group, blood was obtained following scrotal exploration. In the early torsion group, blood samples were collected after 15 minutes of torsion. In the torsion group, samples were taken after 2 hours of torsion, while in the torsion-detorsion group, samples were collected following 2 hours of torsion and 2 hours of detorsion. The left testes of all rats were excised after blood collection. Serum galectin-3 and soluble suppression of tumorigenicity 2 (sST2) levels were measured using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Histopathological damage in testicular tissues was evaluated using seminiferous tubule diameter, germinal epithelial thickness, and johnsen testicular biopsy score (JTBS) to assess spermatogenesis. Results: No statistically significant difference was observed among the groups in terms of galectin-3 levels. However, compared to the control group, sST2 levels were significantly increased in the early torsion, torsion, and torsion-detorsion groups. Seminiferous tubule diameter, JTBS, and germinal epithelial thickness were significantly decreased in the torsion and torsion-detorsion groups compared to the control group, whereas no significant differences were found in the sham and early torsion groups. A significant negative correlation was determined between sST2 levels and both seminiferous tubule diameter and JTBS. Conclusion: This study demonstrated that sST2 may be a potential biomarker for the early diagnosis of ischemia-reperfusion injury secondary to testicular torsion. However, galectin-3 levels did not show a significant difference among the groups, possibly due to its delayed release in testicular tissue or its limited systemic circulation. Further large-scale and advanced studies are required to clarify this finding. In addition, this study is significant as it is the first to investigate the relationship between sST2 and galectin-3 levels in testicular torsion.