Ratlarda deneysel testis torsiyonundaki iskemi reperfüzyon hasarında ginkgo bilobanın leydig ve sperm hücrelerine etkilerinin araştırılması
Evaluation of the effects of ginkgo biloba on sperm and leydig cells in rats with ischemia reperfusion injury with experimentally testicular torsion
  1. Tez No: 451080
  2. Yazar: ÇİĞDEM BİÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET GEVREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Ginkgo biloba, Leydig, Sperm, Testis, Torsiyon, Ginkgo biloba, Leydig, Sperm, Testis, Torsiyon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Testis torsiyonu genellikle puberte dönemi ve yeni doğanda görülen spermatik kordun kendi etrafında rotasyonu sonucu testisin kanlanmasının bozulması neticesinde testisin iskemiye gitmesi ile sonuçlanan ciddi acil bir durumdur. Torsiyon iskemik hasara, detorsiyon ise reperfüzyon hasarına yol açar. Bu çalışmadaki amacımız testis tosiyonu iskemi reperfüzyon hasarında Ginkgo bilobanın Leydig, sperm ve testiküler doku üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmamızda Wistar albino cinsi yetişkin 28 adet erkek sıçanlar her grupta 7 adet olacak şekilde kontrol, Egb 761 (ilaç grubu), tedavi ve torsiyon olmak üzere dört gruba ayrıldı. Torsiyon ve tedavi grubundaki sıçanlara deneysel testis torsiyonu yapıldı. Üç saatlik iskemi sonrası iki saat reperfüzyon sağlanarak testisler epididimisleri ile birlikte eksize edildi. Testislerden rutin histolojik takip sonrası elde edilen kesitler hematoksilen eozin, immünohistokimya, TUNEL boyama sonrası mikroskobik olarak analiz edildiler. Epididimal spermler ise diff-quick boyama sonrası morfolojik kriterler açısından değerlendirildi. Torsiyonda testiküler doku histolojik hasarının artmış olduğu, tedavi grubunda hasarın kontrol lehinde azaldığı tespit edildi. Kontrol ve Egb 761 grubunda doku normal görünümde idi. Torsiyonda artmış olan apopitotik indeks tedavi ile azalmıştı. Torsiyonla azalmış olan Leydig hücre aktivitesi tedavi grubunda artmıştı. Sperm anomalileri de torsiyonla artmış tedavi ile azalmıştı. Leydig ve sperm hücresine ait parametrelerdeki iyileşmeler özellikle Egb 761 grubunda daha da belirgindi. Bu sonuçlara göre Ginkgo bilobanın testiküler iskemi-reperfüzyon hasarında Leydig, spermatogenez ve sperm hücreleri için koruyucu ve tedavi edici olabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Testicular torsion is an emergency situation that results in testicular ischemia and deterioration of blood supply of testis do to rotation of spermatic cord around themselves generally seen in newborn and puberty period. Testicular torsion causes ischemic injury, detorsion causes reperfusion injury. In this study we aimed evaluation of effect of the Ginkgo biloba on Leydig, sperm and testicular tissues with experimentally testicular torsion and ischemia reperfusion injured. 28 adult male Wistar albino rats are divided into 4 groups as control, Egb 761, treatment, torsion 7 rats in each. Torsion and treatment rats were made experimentally testicular torsion. After three ours ischemia and for two ours reperfusion testicular tissues together epididymis were excited then routine histological procedures was performed. After these proces thin testicular tissue section slides were dyed with hematoxylin eosin, immunohistochemical and TUNEL technique then analyzed through light microscope. Epididymal sperm smears were dyed with diff-quick stain and then analyze morphologically. Testicular tissues histological damages increased in torsion and mitigated in treatment group. In control and Egb 761 testicular tissue was in normal appears. Apoptotic index was higher in torsion than those in treatment. Leydig cell activity reduced in torsion increased in the treatment. Sperm anomaly was also seen to be increased in torsion and decreased in treatment group. Amelioration in Leydig and sperm cells was observed especially in the Egb 761 group. According this finding we can state that Ginkgo biloba can be protective and curable effects on Leydig, sperm and spermatogenic cells in testicular torsion ischemia reperfusion injury.