Alkol kullanım bozukluğu olan bireylerde Klotho, nörotrofik faktörler (NGF, BDNF, GDNF) ve ilişkili etmenlerin incelenmesi
Klotho and neurotrophic factors (NGF, BDNF, GDNF) in alcohol use disorder: Clinical and cognitive associations
- Tez No: 984408
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BÜLENT YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: AKB, BDNF, GDNF, klotho, NGF, AUD, BDNF, GDNF, klotho, NGF
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Alkol kullanım bozukluğu (AKB), bilişsel işlevlerde bozulmalara yol açan ve nöroplastisite ile nörodejenerasyon süreçlerini etkileyen kronik beyin hastalığıdır. Literatür, beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), sinir büyüme faktörü (NGF), glial hücre kaynaklı nörotrofik faktör (GDNF) ve yaşlanma ile bilişsel işlevlerle ilişkili Klotho proteininin bağımlılığın biyolojik temelinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada, AKB tanılı bireylerde klotho, BDNF, GDNF ve NGF düzeylerinin bilişsel işlevler, psikiyatrik belirtiler ve klinik değişkenlerle ilişkisi araştırılmıştır. YÖNTEM: Çalışma, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi EYAM biriminde yürütülmüş olup, 40 AKB tanılı erkek hasta ve 40 sağlıklı kontrolden oluşmaktadır. Bireylere sosyodemografik veri formu, Hamilton Anksiyete (HAM-A), Hamilton Depresyon (HDDÖ) ve Montreal Bilişsel Değerlendirme (MOCA) uygulanmıştır. Alkol Yoksunluk Ölçeği (CIWA-AR) ve Michigan Alkolizm Tarama Testi (MATT) yalnızca hasta grubuna verilmiştir. Serum klotho, BDNF, GDNF ve NGF düzeyleri ELISA ile ölçülmüş; veriler SPSS'de analiz edilmiştir. BULGULAR: Hasta grubunda MOCA toplam puanı kontrol grubundan daha düşük (p<0,001), NGF düzeyi kontrol grubunda daha yüksek saptanmıştır (p<0,001). BDNF ve GDNF düzeyleri gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,062 ve p=0,102). Klotho düzeyi kontrollerde yüksektir ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,051). Hasta grubunda Klotho ile NGF arasında güçlü pozitif korelasyon bulunmuştur (rs=0,752; p=0,001). MOCA toplam puanı, kümülatif ve aylık alkol kullanım yükleri ile negatif ilişkilidir (r=-0,582; p<0,001). Regresyon analizlerinde MOCA toplam puanını yordayan değişkenler aylık alkol kullanım yükü (β=-0,500; p<0,001), gelir (β=0,357; p=0,004) ve eğitim düzeyidir (β=0,234; p=0,045); NGF ve Klotho anlamlı yordayıcı değildir. SONUÇ: Bulgular, AKB'de bilişsel bozulmanın özellikle alkol kullanım yüküyle ilişkili olduğunu göstermektedir. NGF'deki azalmanın bilişsel bozulmayla bağlantısı olasıdır. Klotho grup karşılaştırmasında anlamlı bulunmamış olsa da NGF ile güçlü korelasyonu biyolojik açıdan dikkate değerdir. Nörotrofik faktörler ve Klotho, AKB'de nöroplastisite ve bilişsel işlevler açısından potansiyel biyobelirteçlerdir.
Özet (Çeviri)
AIM: Alcohol use disorder (AUD) is a chronic brain disease that disrupts neuroplasticity and cognition. We examined whether serum levels of brain-derived neurotrophic factor (BDNF), nerve growth factor (NGF), glial cell line–derived neurotrophic factor (GDNF), and Klotho are associated with cognitive performance, psychiatric symptoms, and clinical variables in AUD. MATERIALS AND METHODS: This cross-sectional study included 40 male AUD patients and 40 healthy controls recruited from the Sakarya University Training and Research Hospital. Participants completed a sociodemographic form and the Hamilton Anxiety (HAM-A), Hamilton Depression (HDRS), and Montreal Cognitive Assessment (MOCA). The Clinical Institute Withdrawal Assessment for Alcohol–Revised (CIWA-AR) and the Michigan Alcoholism Screening Test (MAST) were administered only to patients. Serum BDNF, GDNF, NGF, and Klotho were measured by ELISA. Data were analyzed in SPSS 28 RESULTS: Cognitive performance (MoCA total) was lower in AUD than controls (p<0,001). NGF was higher in controls (p<0,001), whereas between-group differences for BDNF and GDNF were not significant (p=0,062 and p=0,102, respectively). Klotho showed a trend toward higher levels in controls but did not reach significance (p=0,051). In patients, Klotho and NGF correlated positively (rs=0,752; p=0,001). MOCA correlated negatively with cumulative and monthly alcohol load (e.g., cumulative r=-0,582; p<0,001). In multiple regression, monthly alcohol load (β=-0,500; p<0,001), income (β=0,357; p=0,004), and education (β=0,234; p=0,045) predicted MoCA; NGF and Klotho were not significant predictors. CONCLUSION: In AUD, cognitive impairment relates strongly to alcohol load, and lower NGF may be linked to worse cognition. Although the group difference in Klotho was not significant, its strong correlation with NGF suggests biological relatedness. Neurotrophic factors and Klotho warrant further investigation as candidate biomarkers for the neurobiology of AUD and cognition.