Ortaöğretim düzeyinde eğitim almış albinizmli bireylerin görsel sanatlar eğitimine yönelik görüşleri
An investigation into the effects of visual arts education on the perception and expression of individuals with albinism
- Tez No: 984463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA HÜLYA YAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Eğitim ve Öğretim, Fine Arts, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Albinizm, Görsel sanatlar eğitimi, Güzel sanatlar, Karma yöntemler, Albinism, Visual arts education, Fine arts, Mixed methods
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ortaöğretim düzeyinde görsel sanatlar eğitimi almış albinizmli bireylerin sanat eğitimi deneyimlerini; kişisel gelişimlerine katkıları ve eğitim sürecinde karşılaştıkları güçlükler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Albinizm, bireylerin görsel algısını ve öğrenme koşullarını etkileyen genetik bir farklılık olarak, özgüven, iletişim ve öğrenme süreçlerinde çeşitli zorluklar yaratabilmektedir. Görsel sanatlar eğitimi ise bireylere duygularını ifade etme, yaratıcılık, özgüven kazanma ve psikososyal açıdan güçlenme fırsatı sunan önemli bir alan olarak değerlendirilmektedir. Araştırma, karma yöntem deseninde yürütülmüş; nicel veri toplamak amacıyla Görsel Sanatlar Eğitim Deneyimi Ölçeği (GSEDÖ), nitel veri toplamak için ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, 20–35 yaş aralığında, Türkiye'nin farklı illerinde ortaöğretim düzeyinde görsel sanatlar eğitimi almış 11 albinizmli birey oluşturmaktadır. Nicel veriler, GSEDÖ'nün 10 maddesinden elde edilen frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri ile betimsel düzeyde analiz edilmiştir. Bulgular, katılımcıların %97,3'ünün görsel sanatlar eğitiminin yaratıcılık, duygusal ifade, özgüven ve stresle başa çıkma becerilerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Nitel veriler, Braun ve Clarke'ın (2006) tematik analiz yaklaşımı ile çözümlenmiştir. Kişisel gelişim boyutunda“özgüven ve öz-yeterlik”,“kendini ifade ve hayal gücü”,“duygusal iyi oluş ve stresle başa çıkma”,“estetik/bilişsel bakış ve sosyal etkileşim”; güçlükler boyutunda ise“görme kaynaklı teknik güçlükler”,“materyal ve fiziksel koşul güçlükleri”,“duygusal ve sosyal güçlükler”ile“baş etme stratejileri ve destek mekanizmaları”temaları belirlenmiştir. Araştırma bulguları, görsel sanatlar eğitiminin albinizmli bireylerin özgüven, yaratıcılık ve duygusal ifade becerilerini geliştirdiğini; ancak görsel erişim sorunları, uygun materyal eksikliği ve fiziksel koşulların öğrenme sürecinde önemli sınırlılıklar oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, eğitim ortamlarının aydınlatma, kontrast ve büyüteçli araçlarla uyarlanması ve öğretmenlerin albinizm farkındalığını artıracak hizmet içi eğitimlerle desteklenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the visual arts education experiences of individuals with albinism who received such education during their secondary schooling, focusing on two main dimensions: the contributions of visual arts education to their personal development and the challenges they encountered throughout the learning process. Albinism, as a genetic condition affecting visual perception and learning conditions, may pose various challenges in areas such as self-confidence, communication, and learning performance. Visual arts education, on the other hand, is recognized as an important domain that supports emotional expression, creativity, self-confidence, and psychosocial well-being. The research was conducted using a mixed-methods design. Quantitative data were collected through the Visual Arts Education Experience Scale (VAEES), and qualitative data were obtained using a semi-structured interview form. The sample consisted of 11 individuals with albinism, aged 20–35, from various regions of Türkiye, all of whom had received visual arts education during their secondary school years. Quantitative data were analyzed at a descriptive level, including frequencies, percentages, means, and standard deviations derived from the 10 items of the VAEES. The findings revealed that 97.3% of the responses were positive, indicating that visual arts education positively influenced participants' creativity, emotional expression, self-confidence, and ability to cope with stress. Qualitative data were analyzed using Braun and Clarke's (2006) thematic analysis approach. The analysis identified four main themes in the personal development dimension“self-confidence and self-efficacy,”“self-expression and imagination,”“emotional well-being and stress management,”and“aesthetic/cognitive perspective and social interaction”and four themes in the challenges dimension“vision-related technical difficulties,”“material and physical condition barriers,”“emotional and social challenges,”and“coping strategies and support mechanisms.”The results highlight that visual arts education enhanced the participants' self-confidence, creativity, and emotional expression, yet significant barriers were reported due to visual accessibility issues, lack of appropriate materials, and inadequate physical classroom conditions. These findings emphasize the need to adapt educational environments with improved lighting, high-contrast materials, and magnifying tools, as well as to provide teacher training programs on albinism awareness and inclusive instructional practices.