Yaygın anksiyete bozukluğu tanılı ergenlerde yeme tutumlarının HTR2A gen polimorfizmleri ile ilişkisinin incelenmesi
The relationship between eating attitudes and HTR2A gene polymorphisms in adolescents with generalised anxiety disorder
- Tez No: 984468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA BOZATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yaygın Anksiyete Bozukluğu, serotonin reseptörü 2A, serotonin reseptör gen polimorfizmi, yeme tutumu, dürtüsellik, Generalized Anxiety Disorder, serotonin receptor 2A, serotonin receptor gene polymorphism, eating attitude, impulsivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda Yaygın Anksiyete Bozukluğu tanılı ergenlerde yeme tutumlarının Serotonin Reseptörü 2A polimorfizmleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yaygın Anksiyete Bozukluğu tanılı ergenler ve sağlıklı kontrollerin genotip dağılımları karşılaştırılmıştır. Ayrıca sosyodemografik özelliklerin ve dürtüselliğin bu genetik varyantlarla etkileşimi ve yeme tutumları ile ilişkileri değerlendirilmiştir. Örneklemimiz, psikiyatrik değerlendirmeleri tamamlanmış 12-18 yaş aralığında 46 Yaygın Ankisyete Bozukluğu tanılı ergen ve 47 sağlıklı kontrolden oluşmaktadır. Sosyodemografik Veri Formu ve Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği Ebeveyn Formu tüm katılımcıların ebeveynleri tarafından doldurulmuştur. Tüm katılımcılara Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği Çocuk Formu, Yeme Tutum Testi-40 ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği- Kısa Formu uygulanmıştır. Genotiplendirme çalışmaları DNA örneklerinden real-time polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Hasta grubunun polimorfizmlerin dağılımı açısından sağlıklı kontrol grubuyla arasında fark görülmemiştir. Hasta grubundaki ergenlerin sağlıklı grup ile kıyaslandığında daha yüksek dürtüsellik ve yeme tutum testi puanlarına sahip olduğu gösterilmiştir. Ancak bu fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır. Hasta grubunda ölçeklere göre korelasyon analizi yapıldığında yeme tutumu puanları ile anksiyete alt ölçek puanları arasında pozitif yönlü zayıf ilişkiler saptanmıştır. Benzer şekilde dürtüsellik puanları ile anksiyete alt ölçek puanları arasında pozitif yönlü zayıf ilişkiler bulunmuştur. Polimorfizm değerlendirmesinde rs6311 polimorfizmleri alt ölçeklere göre karşılaştırıldığında ebeveyn ve çocuk anksiyete formlarının sosyal fobi alt ölçek puanları, CT/TT polimorfizmlerine sahip ergenlerde anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Bulgularımız yeme bozukluğu riskinin ortaya çıkmasında birçok farklı değişkenin rol oynadığını, anksiyete ve genetik faktörlerle doğrudan bir ilişkisi bulunmadığını ortaya koymaktadır. Çalışmamız kapsamında serotonin reseptör 2A gen polimorfizmlerinin yeme bozukluğu gelişimindeki etkisi sınırlı bulunmakla birlikte, özellikle rs6311 polimorfizminin sosyal anksiyete bozukluğuna yatkınlık oluşturabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to examine the relationship between eating attitudes and serotonin receptor 2A gene polymorphisms in adolescents diagnosed with Generalized Anxiety Disorder. Genotype distributions of adolescents with Generalized Anxiety Disorder and healthy controls were compared. In addition, the interaction of sociodemographic characteristics and impulsivity with these genetic variants, as well as their relationship with eating attitudes, were evaluated. The sample consisted of 46 adolescents diagnosed with Generalized Anxiety Disorder and 47 healthy controls aged between 12 and 18 years, all of whom had completed psychiatric evaluations. The Sociodemographic Data Form and the Screen for Child Anxiety Related Disorders – Parent Form were completed by caregivers of all participants. Each participant also completed the Screen for Child Anxiety Related Disorders– Child Form, the Eating Attitudes Test-40 and the Barratt Impulsiveness Scale – Short Form. Genotyping analyses were performed using DNA samples via the real-time polymerase chain reaction method. No significant differences were found between the patient and control groups in terms of polymorphism distribution. Although adolescents in the patient group had higher impulsivity and eating attitude scores than the healthy group, this difference was not statistically significant. Correlation analysis within the patient group revealed weak positive correlations between eating attitude scores and anxiety subscale scores, as well as between impulsivity and anxiety subscale scores. When the polymorphisms were analyzed, rs6311 polymorphisms were compared according to subscales and it was found that social phobia subscale scores on both the parent and child anxiety forms were significantly higher in adolescents with CT/TT genotypes. Our findings suggest that the risk of developing an eating disorder is influenced by multiple variables and is not directly associated with anxiety or genetic factors. Although the effect of serotonin receptor 2A gene polymorphisms on the development of eating disorders appears limited, the rs6311 polymorphism may contribute to a predisposition to Social Anxiety Disorder.