Sleeve gastrektomi ameliyatı geçirmiş hastalarda erken dönem probiyotik ve prebiyotik kullanımının gastrointestinal sistem ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
The effect of probiotic and prebiotic use on gastrointestinal system and some biochemical parameters in the early postoperative period of sleeve gastrectomy patients
  1. Tez No: 984470
  2. Yazar: AYTEN ALTUNSARAY AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrektomi, Gastrointestinal sistem, Obezite, Obezite cerrahisi, Prebiyotikler, Probiyotikler, Gastrectomy, Gastrointestinal system, Obesity, Bariatric surgery, Prebiotics, Probiotics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Sleeve Gastrektomi (SG) ameliyatı ağırlık kaybı ve kardiyometabolik iyileşme sağlarken, ameliyat sonrası çeşitli gastrointestinal (Gİ) semptomların ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir. Özellikle ameliyat sonrası yeterli lif alınamamasının Gİ semptomların şiddetini arttırabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı ise SG sonrası erken dönemde probiyotik ve prebiyotik kullanımının Gİ semptomlar, bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisini incelemektir. Çalışma Türk Obezite Cerrahisi Vakfı' nda SG ameliyatı geçiren 60 hasta iki gruba ayrılmıştır (çalışma grubu 30, kontrol grubu 30 kişi). Çalışma grubuna 12 hafta boyunca kısmen hidrolize guar gum (4,9 gr) ve Lactobacillus Rhamnossus GG (1 milyar kob) içeren 5 gram saşe günde 1 kez ara öğünlerindeki 200 ml yoğurt içerisine dahil edilerek kullandırılmıştır. Ameliyat öncesi, ameliyat sonrası 4. ve 12. haftalarda bireylerin Gİ semptomları değerlendirilmiş, besin tüketim kayıtları, bazı kan bulguları (karaciğer enzimleri, bilirubin seviyeleri, kan glukoz ve lipid profilleri), antropometrik ölçümleri alınmıştır. Çalışma grubunda ameliyat öncesi BKİ 43,2 ± 2,90 kg/m2, kontrol grubunda ise 45,2 ± 9,18 kg/m2, ameliyat sonrası 12. haftada çalışma ve kontrol grubunda sırasıyla 33,8 ± 2,66 kg/m2, 35,9 ± 8,56 kg/m2 olduğu tespit edilmiştir (p>0.05). Çalışma grubu kontrol grubuna kıyasla daha az Gİ semptom bildirmiştir ve gruplar arasında konstipasyon açısından fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Çalışma grubunda ameliyat öncesi AST, ALT, Direkt Bilirubin seviyeleri kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür (p<0.05). Ameliyat sonrası 4. haftada ise çalışma grubunun AST, ALT, Direkt Bilirubin seviyelerinin düştüğü ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Sonuç olarak SG sonrası erken dönemde yetersiz gıda alımı ile lif alımında ciddi düşüşler gözlemlenmektedir ve probiyotik ve prebiyotik desteği uygulaması Gİ semptomların hafifletilmesinde ve bazı biyokimyasal parametrelerin iyileştirilmesinde etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Sleeve Gastrectomy (SG) promotes weight loss and cardiometabolic improvement; however, it may also lead to the development of various gastrointestinal (GI) symptoms postoperatively. In particular, insufficient fiber intake after surgery is thought to exacerbate the severity of GI symptoms. The aim of this study was to investigate the effects of probiotic and prebiotic supplementation on GI symptoms and certain biochemical parameters in the early period following SG. The study was conducted with 60 patients who underwent SG at the Turkish Obesity Surgery Foundation, divided into two groups (study group, n=30; control group, n=30). The study group received a sachet containing partially hydrolyzed guar gum (4.9 g) and Lactobacillus rhamnosus GG (1 billion CFU), administered once daily for 12 weeks by mixing 5 g of the supplement into 200 ml of yogurt during a snack. GI symptoms, dietary records, biochemical parameters (liver enzymes, bilirubin levels, blood glucose, and lipid profile), and anthropometric measurements were evaluated preoperatively and at 4 and 12 weeks postoperatively. Preoperative BMI was 43,2 ± 2,90 kg/m² in the study group and 45,2 ± 9,18 kg/m² in the control group, while at 12 weeks postoperatively it was 33,8 ± 2,66 kg/m² and 35,9 ± 8,56 kg/m², respectively (p>0.05). The study group reported fewer GI symptoms compared to the control group, and the difference in constipation was statistically significant (p<0.05). Preoperatively, AST, ALT, and direct bilirubin levels were higher in the study group compared to the control group (p<0.05). By the 4th week postoperatively, AST, ALT, and direct bilirubin levels in the study group had decreased, and no statistically significant difference was observed between the groups (p>0.05). In conclusion, inadequate food intake after SG results in a marked reduction in fiber consumption, and probiotic-prebiotic supplementation may be effective in alleviating GI symptoms and improving certain biochemical parameters in the early postoperative period.