Anadolu Türk efsanelerinde ölüm olgusu
The concept of death in Anatolian Turkish legends
- Tez No: 984482
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, Türk efsaneleri, Türk halk edebiyatı, Turkish literature, Turkish legends, Turkish public literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Ölüm, insanlığın var olduğu tarihten itibaren gizemini koruyan ve hâlâ sırları çözümlenememiş bir olgudur. Ölüm, insanlığın yaşam döngüsünden ayıramadığı ve sonucu kaçınılmaz bir olaydır. Bu bağlamda ölüm teması, Anadolu'daki halk anlatılarında sıklıkla karşımıza çıkar. Efsaneler belirli bir yerde ve belirli bir zamanda meydana gelen kişi ve olaylar hakkındaki anlatılardır. Anadolu sahası Türk anlatı geleneğinde yaygın olan efsaneler, oldukça zengin bir türdür. Efsaneler, ölüm olgusunun toplumsal, manevi ve inanç yönlerini yansıtması açısından dikkate değer anlatılardır. Çalışmada üzerinde durulan ölüm olgusu da efsanelerde sıklıkla işlenir. Anadolu Türk efsaneleri üzerine yapılan araştırmalar arasında, ölüm olgusunun ayrıca ele alındığı bağımsız bir incelemeye rastlanmamıştır. Bu nedenle Anadolu Türk efsanelerinde yer alan ölüm unsurlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Anadolu Türk efsanelerinde ölüm olgusu daha çok ölüm öncesi, ölüm esnası, ölüm sonrası olarak yer alır. Çalışmanın ilk bölümünde efsane ve ölüm hakkında genel bilgiler verilip kuramsal bir çerçeve sunulmuştur. Daha sonra ise ölüm olgusunun Anadolu Türk efsanelerinde nasıl ele alındığı, efsanelerdeki ölüme ait unsurların neler olduğu ve ölüm sürecinin nasıl işlendiği seçilen efsane örnekleri üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Death is a phenomenon that has preserved its mystery since the dawn of humanity and whose secrets have yet to be fully understood. It is an inevitable event that cannot be separated from the human life cycle. In this context, the theme of death frequently appears in folk narratives from Anatolia. Legends are narratives about particular individuals and events that occur in a specific time and place. In the Turkish narrative tradition of the Anatolian region, legends constitute a rich and widespread genre. They are noteworthy in that they reflect the social, spiritual, and belief-related dimensions of the concept of death. The phenomenon of death, which is the focus of this study, is also frequently addressed in legends. Among the existing research on Anatolian Turkish legends, no independent study specifically examining the concept of death has been identified. For this reason, the aim of this study is to identify the elements of death found in Anatolian Turkish legends. In these legends, the concept of death generally appears within the framework of the pre-death, death, and post-death process. In the first section of the study, general information on legends and death is provided, and a theoretical framework is established. Subsequently, how the concept of death is addressed in Anatolian Turkish legends, which elements related to death appear in the narratives, and how the death process is represented are examined through selected legend samples.