Kölelik faaliyetlerinin Ortaçağ feodalitesine etkileri
The impact of slavery practices on Medieval feudalism
  1. Tez No: 984486
  2. Yazar: GÜNEŞ NUR KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN COŞKUN ABUAGLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Makinesel kölelik, Machinic enslavement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Ortaçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kölelik faaliyetlerinin Ortaçağ Avrupa'sındaki feodal yapılar üzerindeki etkilerini incelemektedir. Köleliğin ekonomik, toplumsal ve siyasal boyutları ele alınarak; emek düzeni, üretim ilişkileri ve sosyal tabakalaşma üzerindeki etkileri tarihsel belgeler ve literatür ışığında analiz edilmiştir. Ortaçağ'da köle emeğinin nasıl bir dönüşüm geçirdiği, feodal lordlar ile köle ya da serf arasındaki ilişkilerin ne şekilde yapılandığı ve bu yapıların feodal sistemin sürekliliğine nasıl katkı sağladığı araştırılmıştır. Çalışma ayrıca köleliğin manoryal sistemdeki yeri, tarımsal üretimdeki işlevi ve kilise ile ilişkili kölelik uygulamalarına da odaklanmaktadır. Sonuç olarak, kölelik faaliyetlerinin Ortaçağ feodalitesinin yalnızca ekonomik temelini değil, aynı zamanda ideolojik ve sosyal meşruiyetini de beslediği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of slavery practices on the feudal structures of Medieval Europe. By addressing the economic, social, and political dimensions of slavery, it analyzes its effects on labor organization, production relations, and social stratification through historical documents and relevant literature. The research explores how slave labor evolved during the Middle Ages, how the relationships between feudal lords and slaves or serfs were structured, and how these structures contributed to the continuity of the feudal system. The study also focuses on the role of slavery within the manorial system, its function in agricultural production, and its connections with ecclesiastical institutions. Ultimately, the findings reveal that slavery practices supported not only the economic foundation of medieval feudalism but also its ideological and social legitimacy.