Psikofizyolojik ve paradoksal uykusuzluk bozukluğunda uykunun mikroyapısının araştırılması
Investigation of the microstructure of sleep in psychophysiological and paradoxical insomnia disorder
- Tez No: 984552
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN YETKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: K kompleksleri, paradoksal uykusuzluk, psikofizyolojik uykusuzluk, subjektif uykusuzluk, K-complexes, paradoxical insomnia, psychophysiological insomnia, sleep misperception
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Uykusuzluk bozukluğu uykuya dalamama, uykuyu sürdürememe, istenilenden erken uyanma ve gündüz işlev bozuklukları ile seyreden bir bozukluktur. Uykusuzluk bozukluğunun farklı klinik görünümlerle karakterize, psikofizyolojik ve paradoksal uykusuzluk gibi alt tipleri mevcuttur. Bozukluğun altında yatan mekanizmaların anlaşılmasında uyku EEG'sinin mikro yapısal elemanları üzerindeki araştırmalar umut vericidir. Çalışmamızda psikofizyolojik ve paradoksal uykusuzluk bozukluğu olan bireylerde, uyku mikro elemanlarından K komplekslerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 9'u paradoksal, 6'sı psikofizyolojik alt tipte olmak üzere 15 uykusuzluk bozukluğu hastası ve 10 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HAM-A), Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D), Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA), Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Epworth Uykululuk Ölçeği, Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ), Uyku ile İlgili İşlevsiz İnanç ve Tutumlar Ölçeği – 16 (DBAS-16) uygulanmış ve 2 gece boyunca yaklaşık 7 saat süren PSG kaydı yapılmıştır. PSK kayıtlarında K kompleksleri görsel olarak tespit edilmiş ve tüm veriler uygun istatistiksel yöntemlerle incelenmiştir. Bulgular: K kompleksleri ile ilgili parametreler uykunun tamamında, ilk ve son uyku periyotlarında, asendan ve desendan eğimlerde uykusuzluk bozukluğu grubunda kontrollere göre düşük bulunmuştur. Paradoksal uykusuzluk grubunda sağlıklı bireylere göre düşüklük toplam uykuda, ilk uyku periyodunda, asendan ve desendan eğimde görülürken, psikofizyolojik grupta son uyku siklusunda K-sigma parametresinde anlamlı bir düşüklük izlenmiştir. Paradoksal alt tipte uykuyu öznel algılama kriterleri ile K-VSW indeksi arasında negatif yönde korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Çalışmada hasta bireylerde K komplekslerinin kontrollere göre düşük olması, bu görsel unsurun uykuyu koruyucu fonksiyonları yansıttığı yönündeki görüşü desteklemektedir. Paradoksal ve psikofizyolojik uykusuzluk grubunda kontrol grubuna göre farklılıkların uyku periyotlarındaki farklı dağılımı, uyku koruyucu mekanizmaların farklı alanlardaki eksikliğini yansıtıyor olabilir. Korelasyon bulguları K kompleksleri ve ilgili parametrelerin uykuyu öznel algılama üzerine bir rolü olabileceğini düşündürse de K kompleksleri ve klinik bulgularla ilişkilerini daha iyi anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Insomnia is characterized by the inability to fall asleep, maintain sleep, wake up earlier than desired, and daytime dysfunction. There are subtypes of insomnia disorder, such as psychophysiologic and paradoxical insomnia, which are characterized by different clinical presentations. Research on the microstructural elements of sleep EEG is promising for understanding the underlying mechanisms of the disorder. In this study, we aimed to investigate one such micro-elements, K-complexes, in individuals with psychophysiologic and paradoxical insomnia compared to healthy controls. Material and Methods: The study included 15 patients with insomnia disorder, 9 with paradoxical and 6 with psychophysiological subtypes, and 10 healthy controls admitted to Gülhane Training and Research Hospital. Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A), Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Montreal Cognitive Assessment Scale (MoCA), Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI), Epworth Sleepiness Scale, Insomnia Severity Index (ISI), Dysfunctional Beliefs and Attitudes about Sleep Scale - 16 (DBAS-16) were administered to the participants and PSG recordings were performed for approximately 7 hours on 2 nights. K-complexes were detected visually in the PSG recordings and all data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: Parameters related to K complexes were lower in the insomnia group than controls in total sleep, first and last sleep periods, and ascending and descending slopes. In the paradoxical insomnia group, a significant decrease was observed in total sleep, first sleep period, ascending and descending slope. In contrast, in the psychophysiological group, a significant decrease was observed in the K-sigma parameter in the last sleep cycle. Sleep misperception criteria were negatively correlated with the K-VSW index in paradoxical insomnia. Conclusion: The fact that K-complexes were lower in patients compared to controls supports the view that this graph element reflects sleep protective functions. The distribution of significant differences in sleep periods in the paradoxical and psychophysiological insomnia group may reflect the deficiency of sleep protective mechanisms in different areas. Although the correlation results suggest that K-complexes and related parameters may play a role in sleep misperception, further studies are needed to better understand the relationship between K-complexes and sleep disorders.