Tip 2 diyabet tanılı hastalarda diyabet farkındalığını ve kabul düzeyini etkileyen faktörler
The factors affecting diabetes awareness and acceptance level in patients diagnosed with Type 2 diabetes
- Tez No: 984553
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU ERKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, Hasta, Kabul, Tip 2 Diyabet, Hemşirelik, Awareness, Patient, Admission, Type 2 Diabetes, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Çalışma T2D tanılı hastaların diyabet farkındalık ve kabul düzeyini belirlemek, üzerinde anlamlı fark oluşturan sosyo-demografik özellikleri, klinik özellikleri ve antropometrik ölçüm değerlerini ortaya koymak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı türde olan bu çalışma, İstanbul ilinde bir şehir hastanesinin endokrin ve dahiliye kliniklerinde tedavi gören 118 T2D tanılı hastalar ile Kasım 2023- Haziran 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma verileri,“Hasta Bilgi Formu”ve ''Diyabet Farkındalık ve Kabul Ölçeği'' kullanılarak yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 62,96±12,60 yıl, T2D süresi 12,38±8,06'dır. Hastaların %75,4'ü evli, %71,2'si ilkokul/ortaokul mezunu, %87,3'ünün gelir getiren bir işte çalıştığı, %59,3'ünün gelirim giderime denk, %44,1'i oral antidiyabetik ilaç, %81,4'ü ilaçlarını düzenli kullandığı, %68, 6'sının birinci derece akrabalarında diyabet tanısı bulunmuştur. Hastaların DFKÖ puan ortalaması 84,13±12,01, farkındalık alt boyutu puan ortalaması 54,84±7,24, kabul alt boyutu puan ortalaması ise 29,09±7,0 bulundu. Hastaların antropometrik ölçüm değerleri ile diyabet farkındalık ve kabul düzeyleri arasında ilişki bulunmadı (p ˃ 0,05). T2D hastalarının diyabet farkındalık ve kabul düzeyinin orta düzeyde olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the level of diabetes awareness and acceptance of patients diagnosed with T2D and to reveal the socio-demographic characteristics, clinical characteristics and anthropometric measurement values that make a significant difference. This descriptive study was conducted between November 2023 and June 2024 with 118 patients diagnosed with T2D who were treated in the endocrine and internal medicine clinics of a city hospital in Istanbul. The research data were collected face-to-face using the“Patient Information Form”and the“Diabetes Awareness and Acceptance Scale”. The mean age of the patients was 62.96±12.60 years and the mean duration of T2D was 12.38±8.06 years. 75.4% of the patients were married, 71.2% were primary/secondary school graduates, 87.3% were employed in an income-generating job, 59.3% had an income equal to expenses, 44.1% used oral antidiabetic drugs, 81.4% used their medications regularly, 68.6% had a diagnosis of diabetes in their first-degree relatives. The mean score of the DFQQ was 84.13±12.01, the mean score of the awareness subscale was 54.84±7.24, and the mean score of the acceptance subscale was 29.09±7.0. There was no relationship between the anthropometric measurement values of the patients and their diabetes awareness and acceptance levels (p ˃ 0.05). Diabetes awareness and acceptance levels of T2D patients were found to be moderate.