Hekatomnidler dönemi propaganda amaçlı imar faaliyetlerinin Pierre Bourdieu'nün sermaye kuramlarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of the propaganda-based construction activities of the Hecatomnid period according to Pierre Bourdieu's theories about forms of capital
  1. Tez No: 984568
  2. Yazar: BATUHAN EGE ÖN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sosyoloji, Archeology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Karia, Hekatomnidler, Propaganda, Pierre Bourdieu, Sermayeler, Kentsel arkeoloji, Klasik arkeoloji, Siyaset sosyolojisi, Caria, Hecatomnids, Propaganda, Pierre Bourdieu, Capitals, Urban archaeology, Classical archeology, Political sociology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
MÖ 4. yüzyılda güneybatı Anadolu'da Pers İmparatorluğu'nun yaratmış olduğu satraplığın başındaki Karialı bir hanedanlık olan Hekatomnidler iktidarda kaldıkları yaklaşık 70 yıl boyunca siyasi, iktisadi, kültürel ve toplumsal alanlarda benzeri görülmemiş dönüşümlere imzalarını atmışlardır. Arkalarında bıraktıkları en kalıcı eserler onların planladığı ve desteklediği büyük çaplı anıtsal mimari, kentsel planlama ve imar projeleri olmuştur. Bu araştırmanın amacı MÖ 4. yüzyıl ve Hekatomnidler ile ilgili sahip olduğumuz antik kaynakları, epigrafik verileri ve arkeolojik buluntuları; kariyerini“kendini yeniden üreten eşitsizlikleri”araştırmaya adamış olan Fransız sosyolog ve düşünür Pierre Bourdieu'nün yaratmış olduğu“Dört Sermaye”kuramı ile“Alan – Habitus – Eyleyici”kuramı ve bu kuramlardan türetmiş oldukça kullanışlı diğer sosyolojik yaklaşımlarından yararlanarak literatürde daha önce denenmemiş yeni bir bakış açısıyla ele almaktır.
Özet (Çeviri)
The Hecatomnids, a Carian dynasty that ruled the satrapy created by the Persian Empire in Southwestern Anatolia in the 4th century BC, brought about unprecedented transformations in political, economic, cultural and social spheres during their approximately 70 years in power. The most enduring works they left behind were the large-scale monumental architecture, urban planning and construction projects they supported and planned. The aim of this research is to examine the ancient sources, epigraphic data and archaeological findings we have regarding this period and the dynasty from a new perspective, using the“Four Capitals”theory created by the French sociologist and thinker Pierre Bourdieu, who devoted his career to the study of“self-reproducing inequalities”, and the“Field – Habitus - Actor”theory, as well as other useful terms he derived from these theories.