Travayda verilen bireyselleştirilmiş ebelik bakımının doğum memnuniyetine ve yenidoğanı algılamasına etkisi
The effect of individualized midwifery care provided during labor on birth satisfaction and newborn perception
  1. Tez No: 984567
  2. Yazar: HİLAL BULDUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM ÇITAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Midwifery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, travay süresince uygulanan bireyselleştirilmiş ebelik bakımının doğum memnuniyeti ve yenidoğanı algılama düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülmüştür. Araştırma, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Uygulama, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğum Salonu'nda 21.03.2025–01.11.2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş ve vajinal doğum yapan, çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 80 kadın randomizasyon yöntemiyle deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Doğum Memnuniyeti Ölçeği (DMÖ) ve Yenidoğanı Algılama Ölçeği (YAÖ I–II) kullanılarak toplanmıştır; YAÖ I erken postpartum dönemde, YAÖ II ise postpartum birinci ayda uygulanmıştır. Analizlerde SPSS 22.0 programı kullanılmış; tanımlayıcı istatistikler, parametrik ve nonparametrik testler, korelasyon ve tekrarlı ölçüm analizleri gerçekleştirilmiş, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Deney ve kontrol grupları sosyo-demografik, obstetrik, doğumhaneye kabul ve yenidoğana ilişkin özellikler açısından genel olarak benzer bulunmuş, yalnızca mevcut psikolojik durum ve evde kiminle yaşandığı değişkenlerinde anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Bulgulara göre, travayda bireyselleştirilmiş ebelik bakımı uygulanan deney grubunun DMÖ toplam ve alt boyut puan ortalamaları kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuş (p<0,001), bu durum bireyselleştirilmiş bakımın doğum memnuniyetini artırmada etkili olduğunu göstermektedir. Deney grubunda doğum memnuniyeti özellikle annenin psikolojik durumu ile ilişkilidir. Yenidoğan Algılama Ölçeği I ve II toplam puan ortalamaları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamış (p>0,05); ancak erken postpartum dönemde deney grubunun yenidoğana yönelik algısı daha olumlu, birinci ay değerlendirmesinde ise kontrol grubunun daha pozitif algı sergilediği gözlenmiştir. Gruplar arasında yenidoğanı negatif algılayan annelerin oranı her iki dönemde de yüksek bulunmuştur. Deney grubunda DMÖ toplamı ile YAÖ I arasında negatif, YAÖ II arasında pozitif yönlü zayıf ve anlamsız ilişki saptanmıştır (p>0,05). Sonuç olarak, travay süresince verilen bireyselleştirilmiş ebelik bakımının doğum memnuniyeti üzerinde belirgin ve olumlu etkisi olduğu; yenidoğan algılamada ise erken dönemde olumlu etki sağladığı, birinci ayda ise sürdürülebilir fark yaratmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a randomized controlled experimental design to evaluate the effect of individualized midwifery care provided during labor on birth satisfaction and levels of newborn perception. The research was carried out in the Delivery Unit of Tokat Gaziosmanpaşa University Health Practice, Education and Research Hospital between March 21, 2025, and November 1, 2025. A total of 80 women who had vaginal births and met the inclusion criteria were randomly assigned to the experimental and control groups. Data were collected using a Personal Information Form, the Birth Satisfaction Scale (BSS), and the Newborn Perception Scale (NPS I–II). NPS I was administered in the early postpartum period, while NPS II was applied in the first postpartum month. Statistical analyses were performed using SPSS version 22.0. Descriptive statistics, parametric and nonparametric tests, correlation analyses, and repeated measures analyses were conducted, with the level of statistical significance set at p<0.05.The experimental and control groups were generally similar in terms of sociodemographic, obstetric, admission-to-labor-ward, and neonatal characteristics. However, statistically significant differences were identified only in the variables of current psychological status and cohabitation at home (p<0.05). According to the findings, the experimental group that received individualized midwifery care during labor had significantly higher total and subscale mean scores on the Birth Satisfaction Scale compared to the control group (p<0.001), indicating that individualized care was effective in increasing birth satisfaction. In the experimental group, birth satisfaction was particularly associated with the mother's psychological status. No statistically significant differences were found between the groups in terms of total mean scores on the Newborn Perception Scale I and II (p>0.05). However, in the early postpartum period, the experimental group demonstrated a more positive perception of the newborn, whereas in the first-month assessment, the control group exhibited a more positive perception. The proportion of mothers who perceived their newborns negatively was found to be high in both groups during both assessment periods. In the experimental group, a weak and non-significant negative correlation was observed between the total BSS score and NPS I, while a weak and non-significant positive correlation was identified between the total BSS score and NPS II (p>0.05). In conclusion, individualized midwifery care provided during labor has a clear and positive effect on birth satisfaction; while it contributes positively to newborn perception in the early postpartum period, it does not produce a sustained difference at the first postpartum month.