Açık bankacılıkta Uygulama Programlama Arayüzü (API) entegrasyonunda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri: Karşılaştırmalı niteliksel bir yaklaşım ile katılım bankası örneği challenges and solution proposals in API integration in open banking: A comparative qualitative approach with participation bank example
- Tez No: 984655
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARAFAT SALİH AYDINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Açık Bankacılık, API Entegrasyonu, Katılım Bankacılığı, Entegrasyon Süreçleri, Teknik ve Beşerî Sorunlar, Open Banking, API Integration, Participation Banking, Integration Processes, Technical and Human-Centered Challenges
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, açık bankacılık sistemlerinde Uygulama Programlama Arayüzü (API) entegrasyon süreçlerinde karşılaşılan sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın odak noktası, Türkiye'deki Fintek şirketleri ile katılım bankaları arasında açık bankacılık teknolojisinin uygulama alanlarıdır. Fintek alanında yürütülen çalışmada, entegrasyon problemleri, lisans ve belge gereklilikleri, veri akışı hataları ve güvenlik endişeleri ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmada karşılaştırmalı nitel yöntem benimsenmiş ve veri toplama süreci sektör uzmanlarıyla yapılan mülakatlar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel sorusu, API entegrasyon süreçlerinde ortaya çıkan teknik ve beşerî sorunların neler olduğu ve bu sorunlara yönelik hangi çözüm önerilerinin entegrasyon süreçlerini daha etkin ve sürdürülebilir hale getirebileceğidir. Çalışmanın bilimsel katkısının, API entegrasyonu alanında literatüre yeni bilgiler ekleyerek Fintek sektöründe yaşanan sorunların daha iyi anlaşılmasını sağlaması hedeflenmektedir. Uygulamalı katkı ise, Fintek şirketleri ve katılım bankalarının entegrasyon süreçlerinde karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik pratik öneriler sunarak süreçlerin hızlanması, kalitenin artırılması ve müşteri memnuniyetinin yükseltilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Araştırma sonucunda geliştirilen çözüm önerilerinin, entegrasyon süreçlerini kolaylaştırarak sektördeki iş birliklerini artırması ve açık bankacılık ekosisteminin daha verimli çalışmasına katkı sağlaması beklenmektedir. Bu yönüyle çalışma hem akademik hem de pratik düzeyde sektördeki uygulamalara yön verecek nitelikte bilgiler sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to comprehensively examine the challenges encountered during the Application Programming Interface (API) integration processes in open banking systems and propose solutions to these issues. The research focuses on the application areas of open banking technology between Fintech companies and participation banks in Turkey. Conducted in the field of Fintech, the study addresses integration problems, licensing and documentation requirements, data flow errors, and security concerns in detail. A comparative qualitative method has been adopted, and data collection has been carried out through interviews with industry experts. The main question of the research is to identify the technical and human issues that arise during API integration processes and determine which solution proposals can make these processes more efficient and sustainable. The scientific contribution of the study is expected to enhance understanding of the problems faced in the Fintech sector by adding new information to the literature on API integration. The practical contribution aims to provide recommendations for solving the problems encountered by Fintech companies and participation banks during integration processes, thereby speeding up processes, improving quality, and increasing customer satisfaction. The solution proposals developed as a result of the research are expected to facilitate integration processes, enhance collaborations in the sector, and contribute to the more efficient operation of the open banking ecosystem. In this regard, the study aims to offer information that will guide practices in the sector at both academic and practical levels.