Coğrafi bilgi sistemi ile baraj haznelerinin izlenmesi
A Study about using of geographical information system for observing the dam reservoir
- Tez No: 98473
- Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT KAPLAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: CBS, Hazne, Çözünmüş oksijen, pH değeri IX, GIS, Reservoir, Dissolved oxygen
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ İLE BARAJ HAZNELERİNİN İZLENMESİ ÖZET Coğrafi bilgi sistemi (GIS) son yıllarda gözlem gerektiren bir çok hidrolik projede geniş kullanım alanı bulmaktadır. Tüm su kaynaklarında olduğu gibi, baraj göllerinde de özellikle, barajın gövde stabilitesi ve su kalitesinin korunması açışından sürekli ve sistematik bir gözlem çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Baraj göllerinde su kalitesi parametreleri, su kütlesinin kısa ve uzun dönemli değişimine bağlı olarak belirlenir. Bu parametrelerin doğru ve sağlıklı olabilmesi için sistematik biçimde analiz edilip, saklanması ve elde edilen sonuçlara kolaylıkla erişilebilinmesi gerekir. Bu nedenlerle baraj göllerinin gözlenmesinde coğrafi bilgi sistemi en uygun yöntemlerden biri olarak kabul edilebilir. Bu çalışmada coğrafi bilgi sisteminin bir gölette uygulanabilirliği araştırılmıştır. Araştırma bölgesi olarak İstanbul Kemarburgaz'daki Erikli Göleti seçilmiştir. Göl alanında su kütlesinin özelliklerinin ölçülme noktası olarak sekiz farklı nokta belirlenerek, noktaların koordinatları ölçülmüş ve mevcut harita üzerine işlenmiştir. Aylık olarak her noktada su yüzeyi ve dibinde gözleme parametreleri olarak seçilen çözünmüş oksijen, pH derecesi, ve su sıcaklığı ölçülmüştür. Günlük hava sıcaklığı ve yağış miktarı Bahçeköy Rasat İstasyonundan alınmıştır. Seçilen sekiz noktadanın her birinde ölçülen parametreler Coğrafi Bilgi Sistemi programı olan Arcview'a girilmiştir. Bu tür programların en önemli, özelliği girilen tüm ya da bir kısım verilerle programa istenilen, sorgulamanın yaptırılabilmesi ve sorgulama sonucunun; şekil üzerinde veya tablolar halinde görülebilmesi mümkün olmaktadır. Bu çalışmada da programa girilen veriler incelenerek, amaca yönelik değişik sorgulamalar yapılmıştır. Baraj gövdesine bir adet 'magnetic probe extensometer\ altı adet 'vibrating wire piezometer“ ve oniki adet 'stantpipe piezometer”yerleştirilmiştir. Yerleştirilen aletlerden aylık veriler toplanmış ve bu aylık veriler bir bilgisayar programı aracılığıyla işlenmiştir. Yukarıda bahsedilen aletlerle yapılan ölçümler sonucunda, baraj gövdesinde herhangi bir sızma veya çökme problemi olmadığı anlaşılmıştır. Piezometrelerde elde edilen değerlerin göletin mansabında yağış miktarı na bağlı olduğu, membada ise su haznesindeki su kotuna eşit olduğu görülmüştür. Coğrafi Bilgi Sistemi programı Arcview ile yapılan sorgulama ile gölet haznesinde dönemsel tabakalaşma olduğu; yazın bu tabakalaşmanın arttığı, kışın ise tabakalaşmanın yok olduğu anlaşılmıştır. Tabakalaşmayı engellemek için dip savaklama yapılmış ve böylece düşey sirkülasyon sağlanmıştır. Ayrıca ölçülen kirlilik parametrelerinde ise suyun niteliği takip edilmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda baraj ve gölet haznelerinin gözlenmesinde Coğrafi Bilgi Sisteminin çok etkili bir şekilde kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A STUDY ABOUT USING OF GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEM FOR OBSERVING THE DAM RESERVOIR SUMMARY The Geographical Information System is being used on many hydraulic projects which require water parameters to be observed. In all the water resources, a continuous and systematic observation is needed on dam reservoirs for the stability of dam body and the protection of water quality. In the reservoirs the water quality parameters, depends on the short and long term, amount changes in the water mass. For the reliability and correctness of these parameters, obtained data, should be systematically analysed, then stored and the results of the analysis should be reached easily. Because of this Geographical Information System ( GIS )seems to be accepted as one of the most convenient way for observing the reservoirs. In this study the applicability of GIS has been investigated. Erikli Reservoir in Istanbul, Kemerburgaz has been chosen as polit area. For measuring the characteristics of the water in Erikli Reservoir, eight different points had been found and located on the map. The dissolved oxygen, pH and water temperature being the observation parameters,had been measured on the surface and at the deepest end of the water for each of the eight points. Air temperature and the precipitation amount had been obtained from Bahçekoy observatory. Those parameters which are obtained from the eight points had been entered into GIS program called Arcview. The most useful feature of this program is that it allows the user to make as many examining as he/she likes, depending on the amount of data obtained and the way they are entered. After the examining made by using all or part of the data entered it is possible to see the results either on the map figure or on the tableau. In this study the data which are obtained from the points, had been entered to the GIS Arcview and various examining had been done. One magnetic probe extensometer, 6 vibrating wire piezometer and 12 stant pipe piezometer had been placed in the pond body. By these tools the monthly data had been obtained and entered in to a computer program. As the result of these measurements it had been found that there wasn't any seepage or sediment at the body of the pond. It had been observed that while piezometer level at the downstream changed according to the precipitation amount, the level at the upstream (spring) equalled to the reservoir water level. By the examining made on the GIS Arcview program, it had been found that there was a periodic layering; increasing in the summer, disappearing in the winter. To avoid layering, bottom weir was constructed for vertical circulation of the water. And the quality of the water was observed by measured parameters of pollution. As a result of this study it has been found that Geographical Information Systems could be very efficient in observing the pond and dam reservoir.