Hemen hemen parakontak para-norden manifoldlar
Almost paracontact para-norden manifolds
- Tez No: 984799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA ÇAKAN AKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Para-Sasaki benzeri para-Norden manifold, Parakontak yapı, Metalik deformasyon, Para-Sasaki-like para-Norden manifold, Paracontact structure, Metallic deformation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında metalik deformasyon kavramı, hemen hemen parakontak paraNorden manifoldu üzerinde metalik yapı ile parakontak yapı arasındaki ilişki üzerinden tanımlanır. Hemen hemen parakontak para-Norden manifoldu üzerinde bir metalik yapı oluşturulur. Metalik deformasyon kavramı kullanılarak oluşturulan metalik yapıyla birlikte yeni bir metrik elde edilir. Elde edilen yeni metrikle ilişkili olacak şekilde metalik olarak deforme olmuş para-Sasaki benzeri para-Norden manifoldu üzerinde yeni bir ∇ Riemann konneksiyonu elde edilir. Metalik olarak deforme olmuş para-Sasaki benzeri para-Norden manifoldu üzerinde ∇ Riemann konneksiyonu kullanılarak eğrilik tensörü, Ricci tensörü, skaler eğrilik ve *− skaler eğrilik hesaplanır. ∇ Riemann konneksiyonu aracılığıyla bir ϕ − konneksiyonu elde edilir. ϕ − konneksiyon kullanılarak eğrilik tensörü, burulma tensörü, Ricci tensörü, skaler eğrilik ve *− skaler eğrilik hesaplanır. Burulma tensörünün hesaplanmasıyla ϕ − konneksiyonunun bir çeyrek-simetrik konneksiyon olduğu görülür. Son olarak, metalik olarak deforme olmuş 3− boyutlu para-Sasaki benzeri para-Norden manifolduna bir örnek verilip elde edilen tüm bulgular desteklenir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concept of metallic deformation is defined through the relationship between the metallic structure and the paracontact structure on an almost paracontact para-Norden manifold. A metallic structure has been constructed on an almost paracontact para-Norden manifold. A new metric has been obtained using the concept of metallic deformation. A new ∇ Riemannian connection associated with the new metric obtained on the metallically deformed para-Sasakian-like para-Norden manifold has been obtained. The curvature tensor, Ricci tensor, scalar curvature, *− scalar curvature have been calculated using the ∇ Riemannian connection on the metallically deformed para-Sasakian-like para-Norden manifold. A ϕ − connection has been obtained through the ∇ Riemannian connection. The curvature tensor, torsion tensor, Ricci tensor, scalar curvature, *− scalar curvature have been calculated using the ϕ − connection. As a result of calculating the torsion tensor, it has been determined that its connection is a quarter-symmetric connection. Finally, all the findings obtained on 3− dimensional the metallically deformed para-Sasakian-like para-Norden manifold have been supported with an example.