Ziya Kazıcı'nın hayatı, eserleri ve İslam tarihçiliğindeki yeri
Ziya Kazıcı's life, works, and his place in Islamic historiography
  1. Tez No: 984865
  2. Yazar: ŞENAY KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KASIM ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı tarihi, İslam medeniyeti, İslam tarihi, Ottoman history, Islamic civilization, Islamic history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Ziya Kazıcı'nın Hayatı, Eserleri ve İslam Tarihçiliğindeki Yeri başlıklı bu tez, Türkiye'deki İslam tarihi çalışmalarında önemli bir yere sahip olan Prof. Dr. Ziya Kazıcı'nın akademik birikimini ve tarih yazımına katkılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Kazıcı'nın tarihçiliğe yaklaşımı, ilmî kişiliği ve metodolojik yaklaşımı incelenmiştir. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiş; çalışmanın literatürdeki yeri ortaya konmuştur. Birinci bölümde, Kazıcı'nın hayatının gelişim süreci, akademik kariyeri, kaleme aldığı eserler, sunduğu tebliğler, yönettiği lisansüstü tezler ve ansiklopedik katkıları değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise, Kazıcı'nın İslam tarihçiliğine sağladığı bilimsel ve metodolojik katkılar ele alınmıştır. Bu kapsamda, Osmanlı müesseseleri, İslam hukuku, sanat, sosyal yapı ve medeniyet perspektifiyle ortaya koyduğu çalışmalar üzerinden tarih yazımındaki özgün yaklaşımı incelenmiştir. Kazıcı'nın disiplinlerarası yöntem anlayışı, kaynaklara yaklaşımı ve akademik rehberlik tarzı üzerinden; onun tarihçiliğe kazandırdığı yorum ve katkılar açıklanmıştır. Ayrıca yetiştirdiği öğrenciler ve akademik etkisi bağlamında, İslam tarihçiliğine olan katkıları vurgulanmıştır. Bu tez, Prof. Dr. Ziya Kazıcı'nın ilmî mirasını sistematik biçimde ele alarak, İslam tarihi alanında çalışan araştırmacılara teorik ve metodolojik bir çerçeve sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis titled The Life, Works, and Place of Ziya Kazıcı in İslamic Historiography aims to examine the scholarly accumulation of Prof. Dr. Ziya Kazıcı, who occupies a significant position in the field of İslamic history studies in Turkey, as well as his contributions to historical writing. The study investigates Kazıcı's approach to historiography, his scholarly identity, and his methodological orientation. The introduction presents information regarding the subject, purpose, method, and sources of the research, while also situating the study within the existing literature. The first chapter evaluates the developmental stages of Kazıcı's life, his academic career, authored works, delivered papers, supervised graduate theses, and encyclopedic contributions. The second chapter addresses Kazıcı's scientific and methodological contributions to İslamic historiography. Within this framework, his original approach to historical writing is analyzed through his works on Ottoman institutions, İslamic law, art, social structures, and civilization. His interdisciplinary methodology, engagement with sources, and style of academic mentorship are examined to elucidate the interpretations and contributions he brought to historiography. Furthermore, his impact on the field through the students he trained and his broader academic influence is emphasized. By systematically addressing the scholarly legacy of Prof. Dr. Ziya Kazıcı, this thesis seeks to provide researchers in the field of İslamic history with a theoretical and methodological framework.