Maksiller sinüs kaldırma işlemlerinde sistemik ve lokal uygulanan D vitamini etkinliğinin değerlendirilmesi, bir hayvan çalışması
Evaluation of the effectiveness of systemic and local vitamin D administration in maxillary sinus lift procedures: An animal study
  1. Tez No: 984923
  2. Yazar: İSMAİL FARUK OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÜRSES
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: BMP-2, D vitamini, Kemik rejenerasyonu, VEGF, xenogreft, Bone regeneration, BMP-2, xenogreft, VEGF, Vitamin D
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu deneysel çalışmada, maksiller sinüs kaldırma uygulamalarında lokal ve sistemik olarak uygulanan D vitamininin kemikleşme üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 18 adet erişkin Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Her bir tavşanın sağ ve sol maksiller sinüslerine sinüs kaldırma işlemi uygulanmış, bölgeler xenogreft materyali ile greftlenmiş ve üzerine kollajen membran yerleştirilmiştir. Denekler; kontrol, lokal D vitamini ve sistemik D vitamini olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Lokal D vitamini grubunda greft materyali, işlem sırasında 0.2 µg/kg aktif D vitamini (kalsitriol) ile karıştırılmış; sistemik D vitamini grubuna ise 0.2 µg/kg kalsitriol sistemik olarak uygulanmıştır. Kontrol grubunda standart sinüs kaldırma prosedürü gerçekleştirilmiştir. İşlemden 10 hafta sonra tüm denekler sakrifiye edilmiş ve elde edilen örnekler histomorfometrik ve moleküler analizlere tabi tutulmuştur. Ayrıca preoperatif, postoperatif 1., 5. ve 10. haftalarda toplanan kan örnekleri biyokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Histomorfometrik analizler sonucunda, gruplar arasında osteoblastik aktivite (p<0,01) ve yeni kemik oluşumu (p<0,05) açısından anlamlı fark tespit edilmiştir. Moleküler analizlerde ise VEGF ve BMP-2 ekspresyon düzeyleri bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,001). Lokal D vitamini grubunda BMP-2 ve VEGF düzeyleri diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuş, bu grubu sırasıyla sistemik D vitamini ve kontrol grupları izlemiştir. Bu sonuçlar, özellikle lokal D vitamini uygulamasının kemik rejenerasyonunu artırma potansiyeline sahip bir biyolojik ajan olabileceğini göstermekte olup, farklı kemik iyileşmesi ve greftleme prosedürlerinde de kullanılabilirliğini araştıracak gelecekteki deneysel ve klinik çalışmalara ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This experimental study aimed to evaluate the effects of locally and systemically administered vitamin D on bone formation in maxillary sinus augmentation procedures. A total of 18 adult New Zealand rabbits were used in the study. Bilateral sinus elevation was performed in each rabbit, the sites were grafted with a xenograft material, and covered with a collagen membrane. The subjects were divided into three groups: control, local vitamin D, and systemic vitamin D. In the local vitamin D group, the graft material was mixed with 0.2 µg/kg active vitamin D (calcitriol) during the procedure, whereas the systemic vitamin D group received 0.2 µg/kg calcitriol systemically. The control group underwent the standard sinus augmentation procedure. All animals were sacrificed at the 10th week, and the obtained specimens were analyzed histomorphometrically and molecularly. In addition, blood samples collected preoperatively and at postoperative weeks 1, 5, and 10 were evaluated biochemically. Histomorphometric analysis revealed a statistically significant difference among the groups in terms of osteoblastic activity (<0.01) and new bone formation (p<0.05). Molecular analyses also demonstrated a statistically significant difference in VEGF and BMP-2 expression levels among the groups (p<0.001). The local vitamin D group showed significantly higher BMP-2 and VEGF levels compared to the other groups, followed by the systemic vitamin D and control groups. These results indicate that local vitamin D administration may serve as a biological agent with the potential to enhance bone regeneration, and they provide valuable insights that may guide future experimental and clinical studies investigating its use in various bone healing and grafting procedures.