Gerçek zamanlı strateji oyunlarının ekonomik stabilitesinin incelenmesi: 90'lar-2000'ler arası RTS oyunlarının 2010 sonrası RTS oyunlarıyla karşılaştırılması ve Machınatıons.ıo üzerinde raporlanması
Analysis of the economic stability of real-time strategy games: A comparative study of RTS games from the 1990s–2000s and post-2010 RTS games, with reporting via Machinations.io
- Tez No: 984967
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL SÜNGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Oyun endüstrisi, Oyun sektörü, Oyun sistemleri, Oyun tasarımı, Oyunlar, Video oyunları, Game industry, Game sector, Game systems, Game design, Games, Video games
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, gerçek zamanlı strateji oyunlarını (RTS) inceleyerek farklı dönemlerde yayınlanan bu türden oyunların oyun içi ekonomilerini analiz ederek yıllar içinde ekonomik stabilitelerine olan etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. RTS oyunları oldukça kapsamlı bir tür olan strateji türünün bir alt türüdür ve ekonomik açıdan incelemeler yapmak için uygun unsurlar barındırır. RTS oyunlarında oyuncuya aynı gerçek dünya ekonomisinde olduğu gibi kaynak yönetimi ile oyunun sunmuş olduğu evrende karakterini ve alanını geliştirdiği bir dünya sunulur. RTS türü kaynak yönetimi, üretim süreçleri ve bunların takibi, bunlarla beraber ticaret yapma yönünden oyuncularına derinlemesine bir deneyim sunar. RTS oyunları türünde ekonomik unsurlar pek çok farklı şekilde oyuncuya sunulabilir. Oyun içi ekonomi bazen para ile alım satım yaparak sağlanırken bazende oyuncuya bir kaynak bulmayı ve sonrasında bunu değerlendirerek elindeki kaynakları çoğaltmayı ve geliştirmeyi öğreterek sağlanır. Oyunda oyuncunun harcadığı süre ve efor son
Özet (Çeviri)
This thesis examines real-time strategy (RTS) games by analyzing their in-game economies across different release periods and investigates their impact on economic stability. RTS games, as a subgenre of the broader strategy genre, include elements suitable for economic analysis. In these games, players manage resources and develop their characters and territories within a simulated world that mirrors real-world economic dynamics. The RTS genre provides in-depth experience in resource management, production processes, and trading. Economic systems in RTS games are represented in various ways. Sometimes, players interact through monetary trade, while at other times they must discover, utilize, and expand resources. Player progress should grow proportionally to time and effort invested; otherwise, maintaining engagement becomes difficult. An unbalanced economy can diminish the game experience, making stability a crucial design concern. To investigate how economic balance has evolved, four games from different er